A humanoid robotok hajnala az építőiparban

robot
 • Olvasási idő:8perc

A humanoid robotok integrálása az építőiparba már nem távoli álom, hanem gyorsan közeledő valóság. A technológia folyamatos fejlődése, amelyet a munkaerőhiány megoldásának és a hatékonyság növelésének sürgető igénye vezérel, a humanoid robotokat az építőipari innováció élvonalába helyezte. A teljesen működőképes humanoid építőipari munkásokig vezető út azonban összetett, és tele van lehetőségekkel és kihívásokkal egyaránt.

Mi az a humanoid robot ?

A humanoid robot olyan típusú robot, amelyet úgy terveztek, hogy formáját és működését tekintve az emberi testet utánozza. Ezek a robotok törzzsel, fejjel, két karral és két lábbal rendelkeznek, bár egyes változatok az emberi testnek csak bizonyos részeit, például a felsőtestet utánozzák.

A humanoid robok várhatóan a következő évtizedben árasztják el nagy mennyiségben a kétkezi szakmákat
A humanoid robok várhatóan a következő évtizedben árasztják el nagy mennyiségben a kétkezi szakmákat

A humanoid robotok érzékelőkkel és működtetőkkel vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy érzékeljék környezetüket és feladatokat hajtsanak végre.

A humanoid robotok legfontosabb jellemzői

 • Emberhez hasonló megjelenés: A legmeghatározóbb jellemzőjük az emberhez hasonló megjelenésük, amely lehetővé teszi számukra, hogy természetes módon lépjenek kapcsolatba az emberi környezetben. Ez a kialakítás lehetővé teszi számukra, hogy eszközöket használjanak és az emberek számára kialakított terekben navigáljanak.
 • Érzékelők és érzékelés: A humanoid robotok különböző érzékelőkkel vannak felszerelve, hogy érzékeljék a környezetüket. Ezek az érzékelők közé tartoznak a látást biztosító kamerák, a hallást biztosító mikrofonok, az egyensúlyt biztosító giroszkópok és a tapintást biztosító tapintásérzékelők. Ezek az érzékszervi bemenetek segítik a robotokat a navigálásban, a tárgyak felismerésében és az emberekkel való interakcióban.
 • Aktuátorok és mozgás: Az aktuátorok azok a motorok, amelyek lehetővé teszik a humanoid robotok mozgását. Ezek lehetnek elektromos motorok, hidraulikus rendszerek vagy pneumatikus rendszerek. Az aktuátorok lehetővé teszik a robotok számára a járást, a tárgyak felemelését, a szerszámok kezelését és más összetett mozgások végrehajtását.
 • Mesterséges intelligencia: A mesterséges intelligencia a humanoid robotok kritikus eleme, amely lehetővé teszi számukra, hogy tanuljanak a környezetükből, felismerjék a mintákat és döntéseket hozzanak. A fejlett AI-algoritmusok segítenek ezeknek a robotoknak megérteni és utánozni az emberi viselkedést, így az interakciók intuitívabbá válnak.

A humanoid robotok alkalmazásai

A humanoid robotokat sokoldalúságuk és az emberhez hasonló feladatok elvégzésére való képességük miatt számos területen alkalmazzák. Néhány figyelemre méltó alkalmazás a következő:

 • Egészségügy: A Pepperhez és a NAO-hoz hasonló robotokat az egészségügyben használják, hogy segítsenek a betegellátásban, társaságot nyújtsanak, sőt, akár a fizikoterápiában és a rehabilitációban is segíthetnek.
 • Ügyfélszolgálat: A humanoid robotok recepciósként, idegenvezetőként és ügyfélszolgálati képviselőként dolgozhatnak, információt és segítséget nyújtva olyan nyilvános helyeken, mint a repülőterek, szállodák és bevásárlóközpontok.
 • Oktatás: Oktatási környezetben a NAO-hoz hasonló robotok segítenek a programozás és a robotika oktatásában, interaktívabbá és érdekesebbé téve a tanulást a diákok számára.
 • Kutatás és felfedezés: Az OceanOneK-hoz hasonló robotokat a víz alatti kutatásban használják, mivel fejlett haptikus visszajelzéseiknek és mesterséges intelligencia képességeiknek köszönhetően képesek mélyre merülni az óceánba, hogy hajóroncsokat és víz alatti ökoszisztémákat vizsgáljanak.
 • Szórakoztatás: Az olyan humanoid robotokat, mint a RoboThespian, úgy tervezték, hogy előadjanak és interakcióba lépjenek a közönséggel, gyakran múzeumokban és tudományos központokban használják oktatási és szórakoztató célokra.

Kilátások

Bár a humanoid robotok számos előnnyel járnak, jelentős kihívásokkal is szembe kell nézniük:

 • Komplexitás és költség: Egy humanoid robot megépítése összetett és költséges. A fejlett érzékelők, aktuátorok és mesterséges intelligencia kifejlesztése jelentős befektetést és szakértelmet igényel.
 • Mobilitás és egyensúly: Az emberhez hasonló mobilitás és egyensúly elérése technikailag kihívást jelent. A robotoknak különböző terepeken és körülmények között kell navigálniuk, ami kifinomult vezérlőrendszereket és algoritmusokat igényel.
 • Etikai és társadalmi következmények: A humanoid robotok társadalomba való integrálása etikai kérdéseket vet fel a foglalkoztatással, a magánélet védelmével és az ember-robot kapcsolatok lehetőségével kapcsolatban.

Az építőipari robotika jelenlegi helyzete

Az építőipar már most is profitál az automatizálás és a robotika különböző formáiból. Az olyan technológiák, mint a 3D nyomtatás, a drónok és az autonóm járművek alakítják a hagyományos építési gyakorlatokat. A drónok például valós idejű helyszíni megfigyelést és légi felmérést biztosítanak, ami javítja a projektmenedzsmentet és a biztonságot.

Az autonóm járművek, mint például a Built Robotics által kifejlesztett járművek, emberi beavatkozás nélkül képesek elvégezni az olyan feladatokat, mint az ásás és a földmunka, ezáltal növelve a biztonságot és a hatékonyságot a munkaterületeken.

Humanoid robotok: A következő határ

A humanoid robotokat kifejezetten úgy tervezték, hogy utánozzák az emberi mozgásokat és képességeket, így alkalmasak a hagyományosan emberi munkaerő által végzett feladatokra. Az olyan robotok, mint a Boston Dynamics Atlas és a NASA Valkyrie, e technológia élvonalába tartoznak.

A mozgékonyságáról és egyensúlyáról ismert Atlas olyan összetett feladatok elvégzésére képes, mint például az anyagok mozgatása és az egyenetlen terepen való navigálás. Azonban továbbra is elsősorban kutatási platform marad, mivel az építkezéseken az emberhez hasonló kézügyesség és alkalmazkodóképesség leutánzása bonyolult feladat.

A mesterséges intelligencia következő hulláma: A fizikai mesterséges intelligencia és annak hatása az iparágakra

Jensen Huang, az NVIDIA vezérigazgatója a Computex 2024 kiállításon tartott beszédében hangsúlyozta a „fizikai mesterséges intelligencia” (AI) megjelenését, amely egy olyan átalakító koncepció, amely teljesen átalakítani készül különböző iparágakat, különösen a gyártást és a robotikát. A fizikai AI olyan AI-rendszerekre utal, amelyek megértik és a fizika törvényei szerint működnek, lehetővé téve számukra, hogy zökkenőmentesen működjenek emberi környezetben. Ez a fejlődés azt ígéri, hogy „mindent robotizál”, beleértve a gyárakat is, ahol a robotok más robotizált termékeket fognak gyártani.

A fizikai mesterséges intelligencia 

A fizikai mesterséges intelligencia rendszereket úgy tervezték, hogy kölcsönhatásba lépjenek a fizikai világgal, a fizika megértését alkalmazva navigáljanak, manipuláljanak és feladatokat hajtsanak végre emberközpontú környezetben. Ez a képesség különbözteti meg őket a hagyományos mesterséges intelligenciától, amely túlnyomórészt digitális vagy erősen ellenőrzött környezetben működik.

Kulcsfontosságú alkalmazások: Önvezető autók és humanoid robotok

Huang a fizikai mesterséges intelligencia két fő típusát emelte ki, amelyek várhatóan mindenütt jelen lesznek: az önvezető autókat és a humanoid robotokat.

 • Önvezető autók: Ezeket a járműveket úgy tervezték, hogy emberi beavatkozás nélkül navigáljanak az utakon és a forgalomban, érzékelők, mesterséges intelligencia algoritmusok és valós idejű adatfeldolgozás kombinációjával. Az önvezető autók javíthatják a közlekedésbiztonságot, csökkenthetik a forgalmi torlódásokat, és új mobilitási megoldásokat kínálhatnak a vezetni nem tudó személyek számára.
 • Humanoid robotok: Ezek a robotok az emberi formát és funkcionalitást utánozzák, és így nagymértékben alkalmazkodnak a hagyományosan emberek által végzett feladatokhoz. Kialakításuk lehetővé teszi számukra, hogy hatalmas mennyiségű adatot használjanak fel a képzéshez, ami fokozza komplex feladatok elvégzésének képességét. A humanoid robotok különösen alkalmasak az emberi tevékenységre tervezett környezetekbe, például otthonokba, kórházakba és gyárakba.

Izgalmas kihívások

Huang úgy jellemezte a robotok mesterséges intelligencia modelljeinek megalkotását, mint „a mesterséges intelligencia egyik legizgalmasabb megoldandó problémáját”. Az izgalom abból fakad, hogy ezek a rendszerek átalakíthatják az iparágakat a munkaigényes feladatok automatizálásával, a hatékonyság javításával, valamint az ember és a gépek közötti interakció új formáinak lehetővé tételével.

Az emberi világba zökkenőmentesen beilleszkedő robotok kifejlesztéséhez le kell küzdeni az érzékelés, a döntéshozatal és a fizikai interakció akadályait. A jelenlegi prototípusok, mint például a Boston Dynamics Atlas, lenyűgöző képességeket mutatnak, de gyakorlati alkalmazásuk és robusztusságuk még mindig korlátozott.

Ipari hatás és jövőbeli kilátások

A fizikai mesterséges intelligencia következményei óriásiak. A gyártásban például a fizikai mesterséges intelligenciával felszerelt robotok növelhetik a termelékenységet azáltal, hogy az emberi munkások mellett dolgoznak, vagy akár önállóan is elvégezhetik az összetett feladatokat. Ez az integráció teljesen automatizált intelligens gyárak létrehozásához vezethet, amelyek képesek éjjel-nappal működni, csökkenteni a hibaarányt és gyorsan alkalmazkodni az új gyártási folyamatokhoz.

Az NVIDIA mesterséges intelligencia hardverrel kapcsolatos innovációi, mint például a Grace Hopper szuperchipek és a Blackwell architektúra, kulcsfontosságúak a fizikai mesterséges intelligencia fejlődéséhez. Ezek a technológiák biztosítják a számítási teljesítményt, amely az ilyen fizikai rendszereket vezérlő kifinomult AI-modellek betanításához és alkalmazásához szükséges.

Ezen túlmenően a mesterséges intelligenciának a digitális világgal való integrációja az olyan platformokon keresztül, mint az NVIDIA Omniverse, lehetővé teszi a digitális ikrek létrehozását. Ezek a fizikai entitások virtuális másolatai, amelyeket szimulációra, tesztelésre és optimalizálásra használnak, tovább fokozva a fizikai AI-rendszerek képességeit és hatékonyságát.

Japánban az Advanced Industrial Science and Technology Institute által kifejlesztett HRP-5P ígéretes képességeket mutat. Ez a robot képes önállóan használni az elektromos szerszámokat és gipszkartont szerelni, bemutatva a humanoid robotok azon lehetőségét, hogy önállóan végezzenek speciális építési feladatokat.

Az átvétel várható ütemezése

Bár a technológia gyorsan fejlődik, a humanoid robotok széles körű elterjedése az építőiparban várhatóan még néhány évet vesz igénybe. Jelenleg ezeket a robotokat a magas költségek, a technikai bonyolultság és a további fejlesztés szükségessége korlátozza, hogy kezelni tudják az építkezések dinamikus és kiszámíthatatlan természetét.

Szakértők előrejelzése szerint a következő évtizedben kezdhetünk el találkozni ezeknek a robotoknak a gyakorlati megvalósításával a terepen, elsősorban az emberi munkások segítőjeként, nem pedig teljes helyettesítésére.

A humanoid robotok potenciális előnyei az építőiparban jelentősek. Veszélyes környezetben dolgozhatnak, csökkenthetik a sérülésveszélyt, és folyamatosan, fáradtság nélkül működhetnek. Emellett az ismétlődő és fizikailag megterhelő feladatok elvégzésével segíthetnek az iparágat sújtó munkaerőhiány kezelésében.

Az ilyen robotok kezdeti beruházása jelentős, és a meglévő munkafolyamatokba való integrálásukhoz meredek tanulási görbe társul. Továbbá aggályok merülnek fel a foglalkoztatásra gyakorolt hatásokkal kapcsolatban, mivel a robotok potenciálisan kiszoríthatják az emberi munkaerőt. Etikai megfontolások is felmerülnek azzal kapcsolatban, hogy a kritikus feladatokat gépekre bízzák, és hogy az iparágban elveszhet az emberi szakértelem.

A humanoid robotok integrálása az építőiparba olyan átalakító fejlemény, amely jelentősen növelheti a hatékonyságot, a biztonságot és a termelékenységet. A teljes megvalósításig azonban hosszú az út, és jelentős technikai, pénzügyi és etikai akadályok leküzdését igényli. A technológia további fejlődésével a humanoid robotok szerepe valószínűleg fejlődni fog, támogatva az emberi munkásokat, és fokozatosan egyre összetettebb feladatokat vállalva.

Az építőipar a robotok befogadásának a küszöbén áll, és jövőbeli sikere az emberi és a gépi munkaerő erősségeit egyaránt kihasználó kiegyensúlyozott megközelítésen múlik majd.


Források: NVIDIA at Computex 2024 | June 4-7, 2024 | NVIDIA (www.nvidia.com)​:citation[oaicite:3]{index=3}​, NVIDIA CEO Jensen Huang to Deliver Keynote Ahead of COMPUTEX 2024 | NVIDIA Blog (blogs.nvidia.com)​ (NVIDIA Blog)​, Keynote Unveils Gen AI Platforms for Every Industry | NVIDIA Blog (blogs.nvidia.com)​ (NVIDIA Blog)​, ‘We Created a Processor for the Generative AI Era,’ NVIDIA CEO Says | NVIDIA Blog (blogs.nvidia.com)​ (NVIDIA Blog)​.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....