A harmadik fél által kiadott környezetvédelmi tanúsítványok elterjedése az építőiparban

fenntartható építészet
 • Olvasási idő:8perc

Az építőipar egyre inkább előtérbe helyezi a fenntarthatóságot, ami a harmadik fél által kiadott tanúsítványok számának növekedéséhez vezetett, amelyek biztosítják, hogy a termékek és gyakorlatok megfelelnek a szigorú környezetvédelmi és egészségügyi előírásoknak. Ezek a tanúsítványok a beltéri levegő minőségétől az anyagbiztonságig számos kritériumot lefednek, és mindegyik egyedi célt szolgál. Az alábbiakban a legjelentősebb tanúsítványok közül néhányat mutatunk be, és megvizsgáljuk azok jelentőségét és alkalmazását.

Indoor Advantage és Indoor Advantage Gold

Az SCS Global Services által kezelt Indoor Advantage és Indoor Advantage Gold tanúsítványok kulcsfontosságúak az illékony szerves vegyületek (VOC) alacsony szintű kibocsátásának biztosításában. Ezek a tanúsítványok olyan szigorú szabványokhoz igazodnak, mint az ANSI/BIFMA és a kaliforniai CDPH 01350, így létfontosságúak az egészséges beltéri környezethez hozzájáruló irodabútorok és építőanyagok számára. Az e programok szerint tanúsított termékek támogatják az olyan épületminősítő rendszerek kreditpontjait, mint a LEED, a WELL és a BREEAM.

GREENGUARD

Az UL Environment által kezelt GREENGUARD tanúsítás egy másik kulcsfontosságú szereplő a beltéri levegőminőség terén. Olyan termékeket tanúsít, amelyek alacsony kémiai kibocsátással rendelkeznek, így biztosítva, hogy hozzájárulnak az egészségesebb beltéri levegőhöz.

A GREENGUARD Gold, egy szigorúbb változat, különösen fontos az olyan környezetekben, mint az iskolák és az egészségügyi intézmények, ahol a lakók jobban ki vannak téve a szennyező anyagoknak. Ez a tanúsítás széles körben elismert a zöld építési szabványokban, és hozzájárul a LEED és más tanúsítási programok kreditpontjainak eléréséhez.

Living Building Challenge Red List Free

A Living Building Challenge Red List Free minősítése olyan termékeket jelöl, amelyek mentesek az emberi egészséget és a környezetet károsan befolyásoló káros vegyi anyagoktól. Ezt kiegészíti a Declare címke, amely az építőipari termékek “tápanyagcímkéjeként” működik, és átláthatóságot biztosít a termék összetevőiről. Ezek a minősítések szerves részét képezik a Living Building Challenge-nek, amely egy holisztikus és szigorú zöldépítési szabvány, amely a fenntarthatóságot és az egészséget támogatja.

Környezetvédelmi terméknyilatkozatok (EPD) és egészségügyi terméknyilatkozatok (HPD)

Az EPD-k és a HPD-k olyan dokumentációs eszközök, amelyek átláthatóságot és részletes információkat nyújtanak az építési termékek környezeti hatásáról, illetve egészségügyi vonatkozásairól. Az EPD adatokat szolgáltat az életciklus környezeti hatásairól, míg a HPD a termék összetevőinek lehetséges egészségügyi kockázatait tárja fel. Ezeket a nyilatkozatokat egyre inkább megkövetelik a LEED minősítésre törekvő projektek esetében, és értékesnek bizonyulnak a megalapozott döntések meghozatalára törekvő építészek és építtetők számára.

Cradle to Cradle

A Cradle to Cradle tanúsítás a termékeket az emberek és a környezet biztonsága, a jövőbeli felhasználási ciklusokra való tervezés és a fenntartható gyártási folyamatok alapján értékeli. A termékeket öt kategóriában értékelik: anyagegészségügy, anyagok újrafelhasználása, megújuló energia, vízgazdálkodás és társadalmi méltányosság. Ez a tanúsítás ösztönzi a körforgásos gazdaság elveit, így a terméktervezésben a fenntarthatóság aranyszabálya.

National Fire Protection Association

A National Fire Protection Association (NFPA) tanúsítványai kulcsfontosságúak annak biztosításában, hogy az építőanyagok megfeleljenek a tűzvédelmi előírásoknak. Ezek a szabványok alapvető fontosságúak az épületek és a bennük tartózkodók tűzveszély elleni védelme szempontjából, és az NFPA szabványoknak való megfelelés számos joghatóságban kötelező.

Green Label Plus és FloorScore

A Carpet and Rug Institute által kezelt Green Label Plus tanúsítja az alacsony VOC-kibocsátású szőnyegtermékeket. Az SCS Global Services által kifejlesztett FloorScore a beltéri levegőminőség szempontjából tanúsítja a kemény felületű padlóburkoló termékeket. Mindkét minősítés létfontosságú annak biztosításához, hogy a belső terekben használt anyagok hozzájáruljanak az egészséges beltéri környezethez, és a zöld épületek projektjeiben gyakran szerepelnek.

WaterSense

A WaterSense, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) programja olyan termékeket és gyakorlatokat tanúsít, amelyek a teljesítmény csökkenése nélkül takarékoskodnak a vízzel. A WaterSense címkével ellátott termékek kulcsfontosságúak az épületek vízfelhasználásának csökkentésében, hozzájárulnak a fenntarthatósági célok eléréséhez és a közüzemi költségek csökkentéséhez.

Green Squared

A Green Squared, amelyet a Tile Council of North America kezel, fenntartható csempetermékeket tanúsít. A tanúsítvány számos fenntarthatósági szempontra kiterjed, beleértve a termékjellemzőket, a gyártási folyamatokat és az életciklus végének kezelését, így átfogó szabványt jelent a csempeipar számára.

Az ezeket a tanúsítványokat használó országok rövid áttekintése

Indoor Advantage és Indoor Advantage Gold

 • Országok: Egyesült Államok, Kanada, európai országok, számos ázsiai ország.
 • Használat: Széles körben használják irodaházakban, lakóépületekben és kereskedelmi belső terekben az alacsony VOC-kibocsátás biztosítására, hozzájárulva az egészségesebb beltéri környezethez és a LEED, WELL és BREEAM szabványoknak való megfeleléshez.

GREENGUARD

 • Országok: Egyesült Államok, Kanada, Európa, Ázsia
 • Felhasználás: Általában iskolákban, egészségügyi létesítményekben és irodaházakban alkalmazzák az alacsony vegyi anyagkibocsátású termékek tanúsítására, javítva a beltéri levegő minőségét és hozzájárulva a LEED kreditekhez.

Living Building Challenge Red List Free

 • Országok: Egyesült Államok, Kanada, Európa, Ausztrália
 • Felhasználás: A káros vegyi anyagok kiküszöbölésére összpontosító zöldépítési projektekben kiemelkedő szerepet játszik. Lakossági, kereskedelmi és intézményi projektekben használják, amelyek célja a Living Building C hallengeminősítések megszerzése.

Környezetvédelmi terméknyilatkozatok (EPD)

 • Országok: Egyesült Államok, Kanada, Ázsia
 • Használat: Építési projektekben használják a termékek környezeti hatásaira vonatkozó átlátható információk nyújtására. Széles körben elismert a LEED, a BREEAM és más zöld épületek tanúsításaiban.

Egészségügyi terméknyilatkozatok (HPD)

 • Országok: Egyesült Államok, Kanada, európai országok
 • Használat: Zöldépítési projektekben használják a termékösszetevőkre vonatkozó egészségügyi információk közzétételére, a LEED és a WELL szabványok támogatására.

Cradle to Cradle (Bölcsőtől bölcsőig)

 • Országok: Amerikai Egyesült Államok, európai országok, ázsiai országok
 • Felhasználás: A terméktervezés és -gyártás során a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság elveinek előmozdítása érdekében. Elismerik a LEED, a BREEAM és más zöld minősítésekben.

NFPA

 • Országok: Kanadában és más, NFPA-szabványokat elfogadó országokban is használják.
 • Használat: Biztosítja az építőanyagok és építési gyakorlatok tűzbiztonságát, számos joghatóságban kötelező az építési engedélyek megszerzéséhez.

Green Label Plus

 • Országok: Egyesült Államok, Kanada, európai országok
 • Használat: Kereskedelmi és lakossági projektekben használják a szőnyegek és ragasztók alacsony VOC-kibocsátásának igazolására, hozzájárulva a LEED és más zöld építési kreditekhez.

FloorScore

 • Országok: Amerikai Egyesült Államok, Kanada, európai országok, ázsiai országok.
 • Használat: Biztosítja a kemény felületű padlóburkolatok alacsony VOC-kibocsátását, támogatva a beltéri levegő minőségét a lakó-, kereskedelmi és intézményi projektekben. Elismert a LEED és a WELL tanúsítványokban.

WaterSense

 • Országok: Elsősorban az Egyesült Államokban, de világszerte egyre nagyobb teret nyer.
 • Felhasználás: A vízminőség-szabályozás a vízminőség-csökkentés és a vízminőség-csökkentés területén: Alkalmazása lakó- és kereskedelmi épületekben a vízhatékony termékek népszerűsítésére, a vízfogyasztás csökkentésére és a fenntartható vízgazdálkodási gyakorlatok támogatására.

Green Squared

 • Országok: Egyesült Államok, európai országok
 • Használat: A csempeiparban a környezetvédelmi és társadalmi kritériumoknak megfelelő termékek tanúsítására használják. Támogatja az olyan zöld építési szabványokat, mint a LEED és a WELL.

Gyakran ismételt kérdések az építőipari környezetvédelmi tanúsítványokról

Mi a jelentősége az alacsony VOC-kibocsátásnak az olyan beltéri levegőminőségi tanúsítványokban, mint a GREENGUARD és az Indoor Advantage ?

Az illékony szerves vegyületek (VOC) olyan vegyi anyagok, amelyek könnyen gőzzé vagy gázzá alakulhatnak. Számos termékből, köztük építőanyagokból és berendezési tárgyakból szabadulnak fel, és jelentősen befolyásolhatják a beltéri levegő minőségét.

Az olyan tanúsítványok, mint a GREENGUARD és az Indoor Advantage, biztosítják, hogy a termékek alacsony VOC-kibocsátással rendelkeznek, csökkentve az olyan egészségügyi problémák kockázatát, mint a fejfájás, a légzési problémák és a hosszú távú betegségek, például a rák. Ezek a tanúsítványok kritikus fontosságúak az egészségesebb beltéri környezet kialakításához, és az olyan zöldépítési szabványok, mint a LEED és a WELL elismerik őket.

Miben különböznek a környezetvédelmi terméknyilatkozatok (EPD) és az egészségügyi terméknyilatkozatok (HPD) ?

Az EPD-k számszerűsíthető környezeti adatokat szolgáltatnak egy termék életciklusáról, részletezve annak hatását a nyersanyag-kitermeléstől a megsemmisítésig. Ezek az információk segítenek a termék teljes környezeti lábnyomának értékelésében. A HPD-k ezzel szemben a termékben felhasznált anyagok lehetséges egészségügyi hatásaira összpontosítanak.

Részletes információkat közölnek az összetevőkről és a kapcsolódó egészségügyi kockázatokról, segítve a fogyasztókat és az építtetőket abban, hogy megalapozott döntéseket hozzanak a termékbiztonság és a fenntarthatóság tekintetében.

Miért fontos a Living Building Challenge Red List Free a fenntartható építésben, és mit jelent, ha egy termék nem ilyen ?

A Living Building Challenge Red List Free (vörös lista) az építőanyagokban általánosan megtalálható legkárosabb vegyi anyagokat azonosítja, amelyek komoly kockázatot jelentenek az emberi egészségre és a környezetre. A “vörös listától” mentes termékek nem tartalmazzák ezeket a káros anyagokat, így biztonságosabbak mind az emberek, mind a bolygó számára. Ez a lista a Living Building Challenge része, és beépült a Declare címkézési programba, amely elősegíti az átláthatóságot, és segít a fogyasztóknak az egészségesebb termékek kiválasztásában.

Mi a Cradle to Cradle minősítés megszerzésének folyamata, és milyen előnyei vannak?

A Cradle to Cradle minősítés öt kategóriában értékeli a termékeket: anyagegészségügy, anyag-újrafelhasználás, megújuló energiafelhasználás, vízgazdálkodás és társadalmi méltányosság. A tanúsítási folyamat során szigorúan értékelik a termék tervezését és gyártási folyamatait, hogy azok fenntarthatóak legyenek és elősegítsék a körforgásos gazdaság elveit. A tanúsítás előnyei közé tartozik a környezeti hatások csökkentése, a termékbiztonság növelése és az erőforrás-hatékonyság javítása, ami hozzájárulhat a LEED kreditek megszerzéséhez is.

Hogyan járulnak hozzá az NFPA szabványok az épületek biztonságához ?

A Nemzeti Tűzvédelmi Szövetség (National Fire Protection Association, NFPA) szabványainak célja, hogy a tűzálló anyagok és építési gyakorlatok használatára vonatkozó iránymutatások meghatározásával csökkentsék a tűzveszély kockázatát az épületekben.

Ezek a szabványok alapvető fontosságúak az épületben tartózkodók biztonságának garantálásában, és a helyi építési szabályzatoktól és előírásoktól függően gyakran kötelezőek. Az NFPA-szabványoknak való megfelelés elengedhetetlen az építési engedélyek megszerzéséhez, valamint a jogi és biztonsági előírások betartásának biztosításához.


Az építőiparban a harmadik fél által kiadott tanúsítványok széles és változatos palettája, és minden egyes tanúsítvány a fenntarthatóság és az egészségügy különböző aspektusaival foglalkozik. A zöld építési gyakorlatok iránti igény növekedésével ezek a tanúsítványok alapvető szerepet játszanak abban, hogy az építészeket, az építtetőket és a fogyasztókat a fenntarthatóbb választások felé tereljék.

Biztosítékot nyújtanak arra, hogy az építés során használt termékek nemcsak a szabályozási előírásoknak felelnek meg, hanem hozzájárulnak az épületben lakók és a környezet jólétéhez is. Ezeknek a tanúsítványoknak az elfogadása egy lépés a fenntarthatóbb és egészségtudatosabb jövő felé az építőiparban.


Források: Indoor Advantage | GREENGUARD | Red List Free and Declare | EPD and HPD | Cradle to Cradle | NFPA | Green Label Plus | FloorScore | WaterSense | Green Squared

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik