Mennyi építőipari vállalat használja az automatizálást ?

építőipar
  • Olvasási idő:4perc

Az építőipar jelentős átalakuláson megy keresztül, amelyet az automatizált folyamatok egyre szélesebb körű bevezetése hajt. A téglákat fektető robotoktól a helyszíneket felmérő drónokig az automatizálás átformálja a nagy építőipari vállalatok működését. De e vállalatok hány százaléka integrálja valóban az automatizált folyamatokat a projektjeibe ? 

A nagyvállalatok elfogadási arányai

A legújabb tanulmányok szerint a nagy építőipari vállalatok körülbelül 40%-a integrálta az automatizált folyamatokat az egész működésében vagy egyes üzleti egységeken belül. Ez az arány magasabb a nagyobb cégek körében, mint a kisebb cégeknél, ahol 25% körüli az arány.

Ez az ábra az építési projektekben alkalmazott automatizált folyamatok arányának növekedését mutatja 2010 és 2024 között. Az automatizálás bevezetésének jelentős mérföldköveit megjegyzésekkel látjuk el, hogy kiemeljük az iparág fontos trendjeit és változásait.
Ez az ábra az építési projektekben alkalmazott automatizált folyamatok arányának növekedését mutatja 2010 és 2024 között. Az automatizálás bevezetésének jelentős mérföldköveit megjegyzésekkel látjuk el, hogy kiemeljük az iparág fontos trendjeit és változásait.

A nagyobb cégek, amelyeket gyakran úgy határoznak meg, mint az 1 milliárd dollárt meghaladó éves bevétellel rendelkező cégek, nagyobb valószínűséggel helyezik előtérbe és vezetik be szisztematikusan az automatizálási technológiákat, hogy versenyképesek maradjanak és javítsák a hatékonyságot.

A használatban lévő automatizálási típusok

Az építőiparban alkalmazott automatizálás három fő területre osztható:

  • Helyszíni fizikai feladatok: Ide tartozik a robotok használata olyan feladatokhoz, mint a kőművesmunkák és az útburkoló gépek. Ezeket a technológiákat fokozatosan alkalmazzák, de az építkezések kiszámíthatatlansága miatt még mindig kihívásokkal kell szembenézniük.
  • Moduláris építés: Az épületek alkotóelemeit gyárakban automatizált eljárásokkal, például 3D nyomtatással előre gyártják. Ez a módszer egyre nagyobb teret nyer: 2030-ra az Egyesült Államokban és Európában az új épületek 15-20%-a várhatóan moduláris lesz.
  • Digitális és irányítási folyamatok: Az olyan eszközök, mint az épületinformációs modellezés (BIM) automatizálják az építési projektek tervezési, tervezési és irányítási fázisait. Ezek a technológiák segítenek a hibák csökkentésében, az együttműködés fokozásában és a projektvégrehajtás racionalizálásában.

Előnyök és hátrányok

Az automatizálás integrálása számos előnnyel jár. Jelentősen növelheti a termelékenységet, csökkentheti a költségeket és javíthatja a biztonságot. A drónok például bizonyítottan 61%-kal növelik a mérési pontosságot az építkezéseken, miközben a biztonságosabb helyszíni ellenőrzések lehetővé tételével csökkentik a sérülések kockázatát.

Az automatizálásra való áttérés azonban nem egyszerű feladat. Az építőipari környezet eredendő kiszámíthatatlansága azt jelenti, hogy nem minden feladat automatizálható könnyen. Ezenkívül jelentős szükség van a munkaerő átképzésére az új technológiák kezeléséhez. A munkásoknak meg kell tanulniuk a kifinomult gépek és digitális eszközök kezelését, ami jelentős beruházásokat igényel a képzésbe és az oktatásba.

Kérdések és kilátások

Hogyan hat az automatizálás a munkahelyek biztonságára az építőiparban ?

Az automatizálás az építőiparban kétélű kard. Egyfelől a munkahelyek kiszorulásához vezethet az ismétlődő feladatokkal járó munkakörökben, mint például a kézi munka és az alapvető adminisztratív feladatok. Ugyanakkor új lehetőségeket is teremt az automatizált rendszereket kezelni és karbantartani képes szakképzett munkavállalók számára.

Egy McKinsey-jelentés szerint, bár egyes szerepkörök megszűnhetnek, az építőiparban a foglalkoztatás összességében növekedhet, 2030-ra akár 200 millió új munkahelyet is teremthet világszerte az infrastruktúra és a lakhatás iránti megnövekedett kereslet miatt.

Milyen típusú építési feladatok alkalmasak leginkább az automatizálásra ?

Az ismétlődő, veszélyes vagy nagy pontosságot igénylő feladatok a legalkalmasabbak az automatizálásra. Ilyen például a kőművesmunka, a betonozás és a betonvasak kötözése. A helyszínen kívüli feladatok, például a moduláris építés (ahol az épületelemeket gyárban gyártják le és a helyszínen szerelik össze) szintén kiválóan alkalmasak az automatizálásra. Az olyan technológiák, mint a felméréshez használt drónok és az építőelemek 3D nyomtatása egyre népszerűbbé válnak.

Milyen környezeti előnyei vannak az automatizálásnak az építőiparban ?

Az automatizálás az építőiparban fenntarthatóbb gyakorlatokhoz vezethet. Az automatizált rendszerek optimalizálhatják az anyagfelhasználást, csökkenthetik a hulladékot és minimalizálhatják az építési projektek szénlábnyomát. Az automatizált folyamatok precizitása például azt jelenti, hogy az anyagok vágása és felhasználása hatékonyabb, ami kevesebb hulladékot eredményez.

Emellett egyes automatizált folyamatok, például a 3D nyomtatás, környezetbarátabb anyagokat használnak. Ez jelentősen csökkentheti az építési tevékenységek környezeti hatását.

Milyenek az automatizálás jövőbeli kilátásai az építőiparban ?

Az automatizálás jövője az építőiparban ígéretes, a robotika, a mesterséges intelligencia és az IoT (Internet of Things) terén várható folyamatos fejlődés. Az előrejelzések szerint a következő évtizedben az ágazatban jelentősen nőni fog az automatizálás alkalmazása, a becslések szerint 2030-ra 85%-kal nő az automatizált folyamatok használata. Ezt az elmozdulást a hatékonyság, a költségcsökkentés, valamint az infrastruktúra és a lakhatás iránti növekvő igények kielégítésének szükségessége fogja vezérelni.

Az építőipari automatizálás jövője tehát ígéretesnek tűnik a technológia folyamatos fejlődésével és a nagyvállalatok növekvő beruházásaival. Az ágazat fenntarthatóbb gyakorlatok, például az élő építőanyagok használata felé való elmozdulása szintén ösztönzi az innovatív automatizált folyamatok bevezetését.Az infrastruktúra és a lakhatás iránti globális kereslet növekedésével az automatizálás döntő szerepet fog játszani ezen igények hatékony és fenntartható kielégítésében.

Összefoglalva, míg az automatizált folyamatokat alkalmazó nagy építőipari vállalatok jelenlegi aránya 40% körül van, ez a szám várhatóan emelkedni fog, ahogy a technológia egyre könnyebben hozzáférhetővé válik, és előnyei egyre nyilvánvalóbbá válnak. Az építőipar útja az automatizálás felé egy összetett, de elkerülhetetlen fejlődés, amely ígéretesen átformálja azt a tájat, ahogyan a világunkat építjük.


Források:

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik