AI az építőiparban: Vállalatok tapasztalatai és visszajelzései

excavator-4331354_1280
  • Olvasási idő:4perc

Az építőipar régóta ismert konzervatív megközelítéséről az innovációkkal szemben. Azonban az utóbbi években egy újfajta technológia kezdte megváltoztatni ezt a képet: a mesterséges intelligencia (AI). Ahogy egyre több vállalat fedezi fel az AI potenciálját, érdekes betekintést nyerhetünk abba, hogyan alakítja át ez a technológia az iparágat. 

Az AI térhódítása az építőiparban

Az építőipar hagyományosan munkaerő-intenzív szektor, ahol a fizikai munka és az emberi szakértelem dominál. Az AI azonban új dimenziókat nyit meg a hatékonyság, pontosság és biztonság terén. De hogyan is nyilvánul ez meg a gyakorlatban ?

Pozitív tapasztalatok

1. Tervezési folyamatok optimalizálása

A Autodesk, egy vezető szoftvergyártó az építőipar számára, kifejlesztette az AI-alapú generatív tervezést. Ez a technológia lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy gyorsan több tervváltozatot hozzanak létre és értékeljenek ki.

“Az AI segítségével olyan tervmegoldásokat tudtunk létrehozni, amelyekre korábban nem is gondoltunk volna. Ez nemcsak időt takarít meg, de innovatívabb és hatékonyabb építészeti megoldásokat is eredményez,” – nyilatkozta egy névtelenséget kérő vezető tervező egy neves építészeti irodától.

2. Előrejelzés és kockázatkezelés

A Komatsu, egy japán multinacionális vállalat, AI-t használ építőipari gépei teljesítményének és karbantartási igényeinek előrejelzésére. Ez jelentősen csökkentette a váratlan leállások számát és növelte a gépek élettartamát.


  • Az előrejelző karbantartás 35%-kal csökkentette a nem tervezett állásidőt
  • A gépek élettartama átlagosan 20%-kal nőtt
  • Az üzemanyag-hatékonyság 15%-kal javult az AI-vezérelt optimalizálásnak köszönhetően

3. Biztonság és munkavédelem

A Spot, a Boston Dynamics robotkutyája, AI-vezérelt biztonsági ellenőrzéseket végez építkezéseken. Ez csökkenti a munkások kitettségét veszélyes helyzeteknek és javítja az általános munkabiztonságot.

Negatív tapasztalatok és kihívások

Bár az AI számos előnnyel jár, bevezetése nem mindig zökkenőmentes. Néhány vállalat nehézségekbe ütközött:

1. Magas kezdeti költségek

A Skanska, egy svéd építőipari óriás, jelentős beruházásokat hajtott végre AI-technológiákba. Bár hosszú távon megtérülést várnak, a kezdeti költségek magasabbak voltak a vártnál.

“Az AI-rendszerek implementálása és a munkaerő átképzése jelentős pénzügyi terhet rótt ránk. Bár hiszünk a technológia jövőjében, a rövid távú pénzügyi nyomás kihívást jelent,” – mondta a Skanska egy pénzügyi vezetője.

2. Adatminőségi problémák

Néhány vállalat azt tapasztalta, hogy az AI-rendszerek teljesítménye erősen függ a rendelkezésre álló adatok minőségétől. A Balfour Beatty brit építőipari vállalat kezdetben küzdött azzal, hogy az AI-modelljei pontatlan előrejelzéseket adtak a rossz minőségű historikus adatok miatt.

3. Munkavállalói ellenállás

Az AI bevezetése néhol ellenállásba ütközött a munkavállalók részéről, akik attól tartottak, hogy a technológia veszélyezteti munkahelyüket. Ez a félelem sokszor alaptalan, de hatékony kommunikációt és átképzési programokat igényel.

Sikeres implementációk

Számos vállalat sikeresen integrálta az AI-t működésébe, jelentős előnyöket realizálva:

1. Bouw AI – Hollandia

A holland Bouw AI startup AI-alapú eszközöket fejlesztett ki az építkezések hatékonyságának növelésére. Rendszerük képes valós időben monitorozni az építkezési folyamatokat, azonosítani a potenciális késéseket és javaslatokat tenni a hatékonyság növelésére.

“Az AI-rendszerünk bevezetése óta átlagosan 15%-kal csökkentettük a projektek átfutási idejét, és 10%-kal javítottuk a költséghatékonyságot,” – nyilatkozta a Bouw AI vezérigazgatója.

2. ARUP – Egyesült Királyság

Az ARUP, egy nemzetközi mérnöki és tervezővállalat, AI-t használ komplex szerkezetek tervezésére és optimalizálására. Egyik legismertebb projektjük a Heathrow repülőtér 5-ös termináljának tervezése volt, ahol az AI segített a tetőszerkezet optimalizálásában.

3. Doxel – Egyesült Államok

A Doxel egy amerikai startup, amely AI-vezérelt robotokat és drónokat használ az építkezések előrehaladásának monitorozására. Rendszerük képes automatikusan összehasonlítani a valós állapotot a tervekkel, és azonosítani az eltéréseket.

“A Doxel technológiájának köszönhetően 11%-kal növeltük a termelékenységet és 38%-kal csökkentettük az újramunkálási költségeket,” – számolt be egy nagy amerikai építőipari vállalat projektmenedzsere.

Az AI jövője az építőiparban

Az eddigi tapasztalatok alapján az AI jelentős potenciállal bír az építőipar forradalmasítására. A kezdeti kihívások ellenére a technológia gyorsan fejlődik és egyre inkább elérhetővé válik kisebb vállalatok számára is.


  • Az AI-piac az építőiparban várhatóan évi 35,1%-os összetett növekedési rátát mutat 2023 és 2030 között
  • 2025-re az építőipari vállalatok 60%-a tervezi AI-technológiák bevezetését
  • Az AI potenciálisan 21%-kal csökkentheti az építkezési költségeket globális szinten

Ahogy a technológia fejlődik és a vállalatok egyre több tapasztalatot szereznek, az AI várhatóan alapvető részévé válik az építőipari folyamatoknak. A siker kulcsa a megfelelő implementáció, a munkavállalók képzése és a folyamatos fejlesztés lesz.

Az AI nem helyettesíti az emberi szakértelmet az építőiparban, hanem kiegészíti azt, lehetővé téve az innovatívabb, hatékonyabb és biztonságosabb munkavégzést. A jövő építkezései nem csupán téglából és betonból épülnek majd, hanem adatból és intelligens algoritmusokból is.


Források: https://www.autodesk.hu/ | https://www.komatsu.eu/hu | https://www.bostondynamics.com/products/spot | https://www.skanska.hu/ | https://www.balfourbeatty.com/ | https://www.bouwai.nl/ | https://www.arup.com/ | https://www.doxel.ai/

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik