Hogyan kell festeni a konyhaszekrényeket ?

 • Olvasási idő:4perc

Sok háztulajdonos gondolkodik hogy új konyhaszekrényt vásároljon. De ha figyelembe vesszük a konyhaszekrények vásárlásának magas költségeit, a meglévő szekrények renoválása csábítónak tűnik. A konyhaszekrények festékszóróval való festése az egyik módja annak, hogy csillogó, friss külsőt kapjon számukra, drámaian alacsonyabb költségekkel mint az új. A legjobb az egészben hogy ahelyett hogy korlátozódna a szekrény gyártója által kínált néhány színválasztékra, a teljes színskála elérhető az Ön számára.

Eszközök és anyagok a konyhaszekrény renoválásához

 • HVLP (nagy térfogatú, alacsony nyomású) festékszóró
 • akkumulátoros fúrógép
 • csavarhúzó Phillips fejjel
 • zip-loc típusú táskák
 • festőszalag
 • műanyag lap
 • vászon cseppálló ruha
 • trinátrium-foszfát (TSP)
 • fagitt
 • rezgő csiszoló
 • vászonkendő
 • festék alapozó, fehér vagy színezett, hogy megfeleljen a festendő színnek
 • latex zománc festék
 • ventillátor

Melyik a jobb, spray vagy festékszóró ?

Csábító, hogy vesz néhány spray-festéket, és ezt használja a festékszóró helyett – anélkül, hogy festékszórót kellene vásárolnia. Elkezdheti festeni a szekrényeket egy alkidfestékkel, amelyek általában 75 és 100 közötti színválasztékban találhatók. A spray-festék azonban nem igazán jó választás mert egy nagyobb flakon spray mindössze 20 négyzetméterre elegendő. A teljes szekrénysor ilyen módon történő festése drasztikusan magasabb költségeket eredményez, mint a permetezett latex festék.

Az egész konyhai szekrények kifestéséhez a legjobb, ha festékszórót vásárol, bérel vagy kölcsönöz. Akár az olcsóbb, “poharas stílusú” festékszórót használ, amely általában 1,5 literes, akár a drágább típust, amely közvetlenül a festéktartályból merít, ezenfelül olcsóbb és kevésbé pazarló, mint a spray használata.

Festéstechnika

Minél több szekrényszakaszt távolít el a konyhából, és máshol festi, annál jobb az eredmény, mert a festékpermet nem fog olyan helyre is kerülni ahova nem akarjuk. Nehéz kezelni a keletkező festékködöt, függetlenül attól, hogy milyen jól fedi le a konyhát műanyag fóliával. Hogy a szekrény belseje ne legyen festékes legalább a szekrények ajtaját vegye le és máshol fesse, így könnyebb jobb eredmény elérni.

Előzetes munkálatok

A tökéletesen festett szekrény kulcsa hogy előkészíti a felületet. Mivel a konyhai felületeket sok éven át károsítják a zsírok és más maradványok, alapos tisztításra szorulnak. A szekrények tisztítása és csiszolása a renoválási idő legnagyobb részét tesz ki.

Ezzel kezdje a munkát

Tisztítsa meg a területet ahol festeni kíván, és távolítson el minden tárgyat a szekrényekből, és tegye egy külön tiszta helyre. Távolítson el mindent a polcokról.

Szerelje szét a szekrényeket

Kezdje azzal, hogy kiszedi a szekrények ajtait és fiókjait a szekrényekből. Távolítsa el az ajtókon és fiókokon lévő szekrényszerelvényeket (fogantyúkat, gombokat, csuklópántokat, és tegye őket műanyag zacskókba). Minden zacskót címkével jelöljön meg hogy hol volt a benne lévő szerelvény. Az eltávolított tárgyakat helyezze a festéstől távol. A konyhában maszkoljon minden területet (falakat, munkalapokat, padlót, készülékeket stb.) A padlóra terítsen festőfóliát.

Tisztítás és csiszolás

Finoman csiszolja le az összes felületet finomszemcsés csiszolópapírral egy rezgőcsiszolóval. A cél a fényes felületek lehúzása, nem pedig az összes bevonat és festékréteg eltávolítása. Tisztítsa meg az összes festeni kívánt felületet meleg vízzel és zsíroldóval. A tűzhely és a sütő közelében lévő területek különösen zsírosak lesznek, és nagyobb figyelmet igényelnek. Hagyja, hogy minden elem alaposan megszáradjon. Foltokat, repedéseket és kisebb lyukakat vonjon be fagittel. Csiszolja le a fagittet miután megszáradt. Utoljára tisztítsa meg törlőkendővel a felületeket a maradék por eltávolításához.

Alapozás és festés

Az alapozás elengedhetetlen a szekrények számára a festékhámlás veszélye miatt. Az alapozás egyik nagyszerű tippje, ha megkérjük a festékboltot, hogy színezze az alapozót (amely általában fehér vagy alapszínt tartalmaz), hogy megfeleljen a festék színének, ami a végső színe lesz a konyhaszekrénynek. Ezáltal a festékbevonat gazdagabb, eredetibb színregisztert biztosít. Az alapréteget vonja be vékonyan a spray-el vagy festékszóróval. Vigyázzon a megfolyásokra, inkább két réteg vékony bevonat mint egy nagyon vastag, ami megfolyhat és ráadásul nehezebben szárad.

Miután az alapréteg szilárdan megszáradt, fújja le a kívánt színt bevonatával. Legyen türelmes, a siettség a permetfesték csöpögéséhez és fröccsenésekhez vezet. Körülbelül 60 percig tart a szekrényajtók és a fiók elülső részeinek beszórása egy közepes méretű konyhaszekrényhez. Ismételje meg még legalább egy alkalommal, legalább 4 órát hagyva a rétegek száradásai között.

A szekrénydobozok külön kérdés. Vigye a permetezőgépet a konyhába, és adja meg a dobozoknak és az oszlopoknak az első könnyű bevonatot. Legyen nagyon körültekintő mivel függőleges felületekről van szó, amelyek hajlamosak a festék megfolyására. Legalább 4 óra elteltével adjon hozzá egy második réteget. A gyorsabb száradás eléréséhez használjon ventillátort miután valamennyire már megszáradt a festékréteg. Az összeszerelést csak akkor kezdje meg ha már teljesen megszáradt a festék, ami akár egy napot is igénybe vehet. Ha párás az idő, vagy a helység ahol száradnak a felületek, akkkor akár több napot is igénybe vehet a teljes száradás.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....