Az ecsetek megfelelő tisztítása és gondozása

  • Olvasási idő:5perc

A jó minőségű ecset egy drága és precíziós eszköz, amely megfelelő gondozással sok évig kitarthat. Ismerje meg az új ecset használatának különböző módszereit és tárolásának módját mind a használat során, mind a festési projektek végén. Nézzük végig, hogyan lehet elkerülni az ecsettel kapcsolatos problémákat.

Olcsó ecset kiválasztása

Nem minden ecset egyforma. Ha megpróbál egy ecsettel spórolni a minőségen, többe kerülhet mintha egyszer egy jobbat vett volna, és több gondja lehet vele mintha egyszer beruházna egy mínőségibb ecsetbe amivel a munka mínősége is jobb lesz. Viszont vannak olyan esetek, amikor olcsó ecset is alkalmas lehet olyan munkákra, ahol szinte egyszer használatos eldobható ecsetek is megfelelnek a célnak.

Olcsó ecseteket kell használni olyan ragasztók és festékek felviteléhez, amelyek nem lesznek a látható felület részei. Anyaguk és felépítésük egyszerű és olcsó.

Sörték : Az olcsó ecset sörtéje szintetikus (nejlon), és ha ujjaival beletúr, akkor észreveheti, hogy a sörték kúposak és tompa végűek. Ez hátrány, mert az ecset hegye nem fogja meg rendesen a festéket, ami csíkos festést eredményez. Ezek a sörték általában vastagabbak és ritkábbak.

Habkefék : Bár a szerkezete meglehetősen gyenge és alkalmatlan a komoly festési munkákhoz, a habkefék alkalmasak a ragasztók felvitelére, ha nem akar sokat takarítani. A habkefe kiválóan alkalmas például színtelen lakk felvitelére is.

Hüvely : A hüvely az a fém gyűrű, amely a sörtéket a ecsetfogantyúhoz fogja, általában olcsóbb ecseteknél alumínium. Ezeken az olcsó ecseteknél a hüvely nem fog szorosan illeszkedni a fa fogantyúhoz. Olcsó ecsettel a hüvely nem tartja jól a sörtéket, így laza sörték keletkeznek, amelyek a festtett felületekhez tapadhatnak.

Minőségi ecset kiválasztása

A beltéri festéshez csak jó minőségű ecseteket használjunk. A sörte és az ecset típusát attól függően válasszuk meg hogy mit fest, és a használt festék típusától. Lehet hogy drágább a minőségi ecset, de jobb minőségű munka végezhető vele, és az élettartama is hosszabb, feltéve ha megfelelően használjuk és tároljuk.

A jó minőségű ecset megkönnyíti a használatot és professzionálisabb munkát lehet vele végezni. Megéri majd a létrán eltöltött időt. Ami kissé drágítja az ecsetet az az, hogy miként készül és milyen anyagokból.

Olaj alapú festékeknél csak természetes sörtét használjon. Ne használjon természetes sörtét vízbázisú festékkel, mert a sörték tönkremennek. A latex alapú festékeknél a szintetikus sörték a megfelelőek, de az olaj alapú festékekhez is alkalmasak. A minőségi ecset sörtéi többféle hosszúságúak, a vége közelében kúposak és életlennek tűnő csúcsokkal vannak ellátva, mint egy töredezett végű haj. Ez a kialakítás lehetővé teszi az ecset hegyénél a festék megtartását, és egyenletes festést eredményez.
Hüvely : A minőségi ecset tartóhüvelye általában nem korrozív fém, és feszesnek és szorosnak kell hogy legyen, biztonságosan kell hogy tartsa a sörtéket a kefe fogantyújánál.

Betörni az új ecsetet

Amikor megkapja az új minőségű kefét, a legjobb ha egy kicsit betöri. A betöréshez az alábbiak szerint járjon el: az ecset sörtéit többször is csapja a kezéhez, hogy fellazuljon. Ezután az ecsetet csapja többször az asztal széléhez hogy tovább lazítsa a sörtéket. Forgassa előre és vissza az ecsetet a kezében, hogy kiessen a lazán fogott sörte. Mártsa be az ecsetet a festékbe (a sörték hosszának 1/3-ig), és egy újságpapírt (több lap vastagságú) fesssen oda-vissza “X” mintára, hogy a sörték elhajoljanak. Nézze át az ecsetet, és egy ollóval levágva távolítsa el a hajlott és kilógó sörtéket. Természetes sörtés ecset esetén érdemes a sörtéket kondicionálni úgy is, hogy használat előtt egy éjszakán át áztatja a kefét lenmagolajban.

Tárolás amikor épp nem dolgozunk vele

Ha jobb minőségű festékes vödröt használ, akkor egy kis mágnes van a vödör oldalán. Ez a kis eszköz lehetővé teszi, hogy az ecset fém része rátapadjon a mágneshez, így a sörték a munkaszünet alatt a festékbe mártva maradhatnak. Más vödröknek lehet külön rekeszük, ahová be lehet csúsztatni az ecsetet, hogy nedves maradjon, miközben szünetel a munka. Ha nincs ilyen jellemzőkkel rendelkező festékesvödre, vagy festékből dolgozik, akkor találja meg a módját, hogy az ecset sörtéit a festékben tudja tartani.

Tipp

Amikor ideiglenesen tárolja az ecsetet, ügyeljen arra, hogy ne helyezze túlságosan a festékbe. Ne feledje, hogy csak a sörték 1/3-át helyezze a festékbe !

Tárolás pár órás tárolás esetén

Az ecset közbenső tárolásához – több órán át vagy egy éjszakán át – az ecset frissen tartásának egyszerű módja az, ha a sörtéket és a hüvelyt műanyag csomagolásba csomagolja. A műanyag burkolat olcsó, könnyen használható és légmentesen lezárható. Jobb eredményeket kínál, mintha alumínium fóliába csomagolná, amint azt néha ajánlják.

Egy másik technika, bár egy kicsit több munkát igényel, az az hogy beszerezünk egy üvegedényt vagy festékesvödröt, és megtöltjük az alkalmazott festék megfelelő oldószerével. Ez víz lenne a latex festékhez, és hígító az olaj alapú festékhez.

Vagy vegyünk egy 30 cm hosszúságú madzagot, festő szalagot. Ezután tegye az ecsetet az üvegbe vagy a vödörbe úgy, hogy az oldószerbe kerüljön, így a sörték teljesen elmerülnek. Ilessze fel az ecsetet az üvegre, amely a szalagot az ecset fogantyúja körül hurkolja, és rögzítse az üveg vagy a vödör oldalához.

Tisztítás és tárolás hosszabb ideig

Most hogy végzett a festéssel, takarítani és tárolni kell a minőségi ecsetet. Így csinálja: Először tisztítsa meg az ecsetet a felesleges festék eltávolításával. Dörgölje az ecsetet a festékdoboz széléhez, hogy eltávolítsa a nagy mennyiségű festéket. Ezután dolgozza ki a maradék festék nagy részét úgy, hogy papír újságlapokat fest, “X” mozdulattal oda-vissza húzva, amíg az ecset elég száraz nem lesz. Távolítsa el az összes megmaradt festéket az ecset megfelelő oldószeres tisztításával. Ez vizet jelentene a latexfestéknél, hígítót pedig olajalapú festéknél. Az oldószert ökológiailag felelős módon kell megsemmisíteni.

Miután megtisztította a festéket, mossa le az ecsetet szappannal és vízzel, a maradék festék vagy oldószer eltávolításához, majd alaposan öblítse le. Pofozza meg néhányszor a kezével az ecsetet, hogy a sörték ismét egyenesen álljanak. Ennek jó módja az ecsetfésű, amelyet festékboltokban lehet beszerezni. Tekerje be az ecsetet papírtörlőbe vagy újságpapírba, és rögzítse gumiszalaggal. Ha így jár el akkor a jó minőségű ecsete hosszú időn át szolgálatára lehet, máskülönben a hanyag használat miatt lehet hogy csak arra az egyszeri munkára marad alkalmas a drágább ecset is.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....