10 dolog amit soha ne öntsön a lefolyóba ha nem akar dugulást

  • Olvasási idő:5perc

Az eltömődött mosdó vagy kád lefolyó az egyik legkellemetlenebb otthoni probléma, amelyet csak az eldugult WC tud felülmúlni, ami természetesen mindig a lehető legrosszabb pillanatban történik. Nem minden vízvezeték-dugulás probléma előzhető meg, de szokásaink megváltoztatásával az esetek nagy százalékában kiküszöbölhetjük a lefolyóba engedett élelmiszer, zsírok és olajoktól való dugulást. Vannak olyan anyagok, amelyek megszilárdulnak és eltömítik a csöveket, amelyek megakadályozzák a víz áthaladását, így ha tudja hogy melyek ezek az anyagok, akkor megakadályozhatja hogy a lefolyókba kerüljenek és eltömődést okozzanak. Ha mégis dugulás következik be akkor itt egy cikk az otthoni vízszereléshez való alapvető szerszámokról és eszközökről.

Olyan károkat is elkövethetünk, amelyek nem azonnal nyilvánvalóak de szennyezik a vízkészleteinket azáltal, hogy mérgező vegyszereket öntünk a vízkőrzési rendszerbe vagy a vízellátásba. Ezek a vegyi anyagok a talajvízünkbe, folyóinkba kerülnek, ami hátrányosan befolyásolja a bolygó amúgy is törékeny egészségét. Az alábbiakban 10 dolgot ismerhet meg, amelyeket soha nem öntsön le a csatornába. A haj ki van hagyva a listából mert az teljesen természetes hogy azt nem a lefolyóba engedjük. Ettől függetlenül mindíg használjunk a lefolyókra szűrőt, ami a kisebb-nagyobb szennyeződéseket kiszűrik, és egyszerű kitakarítani őket.

Kávézacc

A kávézacc összeáll, és csomót képez a vízvezetékekben, amelyek utána teljesen összeállnak, és megragadnak a csövekben, főleg ha sok zacc kezd összegyűlni a csőhajlatokban. Tehát ha eddig a lefolyóba került a zacc, akkor akár naponta tehetünk a csővezetékek dugulása érdekéban. Szerencsére a kávézaccok felhasználhatók a ház körül, és remekül kiegészítik a kerti komposzt halmokat, ezért inkább illyen módon használjuk fel mintsem kidobjuk. A komposzthoz nitrogént adnak hozzá, amely segíti a növényi anyagok lebontását és növeli a talaj teljesítményét.

Zsírok és olajok

Tudja, mi történik ha az állati zsír lehűl ? Megszilárdul. Ha a lefolyóba öntik és ez megtörténik, akkor elzárja a csöveket. Még olyan növényi olajok is, mint az olívaolaj, étolaj, vagy akár a kókuszdió olaj, amelyek nem szilárdulnak meg teljesen, de csapdába ejtik az egyéb élelmiszer-maradékokat.

Hagyja az állati zsírokat megkeményedni, és dobja ki őket egy kukába. Ha lehetséges, használja fel újra az olajokat, vagy kérdezze meg önkormányzatát az élelmiszeri fözőolajok újrahasznosításáról.

Rizs

Ha vizet adnak a rizshez vagy a száraz gabonához, akkor azok kitágulnak. Ha kiönti őket a mosogatóba, hamar még jobban megduzzadnak és eltömítik a csövet. Adja hozzá a rizst a komposzthoz, vagy dobja ki egy szemetesbe.

Tojáshéj

A tojáshéj a lefolyóba vagy WC-be dobva egyre apróbb darabokra törik, és a hajlatokban felhalmozódik, ami szintén dugulást okoz. A tojáshéj ártalmatlanításának legjobb módja az, ha hozzáadjuk a komposztdombhoz, vagy kidobjuk a kukába.

Tészták

Ahogy a nyers rizs megduzzadhat a vízben, ugyanúgy a tészta is. Szánjon időt arra, hogy a komposztba tegye, vagy a tálak és edények mosása előtt kaparja le a rárakodott tésztamaradékot a szemétbe, hogy megakadályozza a tészta mosogatóba való bekerülését.

Festékek

Ha festéket önt a lefolyóba, akkor jobb esetben a mosogatója tartósan foltos maradhat, rosszabb esetben a csövek javítása vízvezeték-szerelőre szorulhatnak, főleg ha műanyag cső találkozik az oldószerrel higított festékanyaggal és a műanyag csatlakozásoknál kilazulást okozhatnak mert meglágyítják az anyagot. Minden festékfajtát megfelelő módon kell megsemmisíteni, hogy megakadályozzák a vegyi anyagok bejutását a csőrendszerbe és a talajvízbe.

A legtöbb hulladékgazdálkodási vállalat elfogad olyan festékdobozokat, amelyekben kis mennyiségű festék van, amelyet hagytak kiszáradni. A teljes dobozok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért a megfelelő ártalmatlanítási eljárások érdekében vegye fel a kapcsolatot egy hulladékkezelő gyűjtőközponttal, vagy kérdezze a helyi önkormányzatot az ártalmatlanítás mikéntjéről.

Veszélyes vegyszerek

Míg néhány mosogató vagy WC tisztításához ajánlott háztartási tisztítószer veszélyes vegyszereket tartalmaz, viszont a koncentrációjuk alacsony, ami még lemehet a csatornarendszerbe. A legtöbb veszélyes hulladéknak minősülő terméket, például festékhígítókat, lakkokat vagy tömény tisztító oldószereket soha nem szabad önteni a mosogatóba. Ugyanez vonatkozik a kerti növényvédő szerekre is . A megfelelő ártalmatlanítási módszerekkel kapcsolatban forduljon a helyi hulladékgazdálkodási központhoz, mivel helyenként változhat az ilyen típusú veszélyes hulladék kezelése.

Törlőkendők

Sok márka személyes higiéniai törlőkendőjéről állítja, hogy lehúzható, de a törlőkendő anyaga túl lassan bomlik le ahhoz hogy a WC-be húzzuk le. Ha túl sok törlőkendőt próbál lehúzni, akkor olyan ázott törlőkendő-labda alakul ki amely eltömíti a WC-t, ami nem oldódik fel. Ugyanez vonatkozik az óvszerekre és a női higiéniai termékekre. A WC mellett tartson egy kis kibélelt kukát erre az ilyen jellegű hulladékokra

A papírtörülközőket, vattacsomókat, sminkpárnákat és a fertőtlenítő törlőkendőket a tisztításhoz vagy a kézfertőtlenítéshez, szintén a szemétkosárba helyezni, soha ne a WC-ben kössenek ki.

Macskaalom

A macskaalom tulajdonságaiból adódóan hasonlít a finomabb szemű sóderre, amit ha a WC-be öntunk a csőhajlatoknál felhalmozódik és leszűkíti a lefolyóvíz útját. Ezek után ha bármit akarunk lehúzni akkor a leszűkített részen sokkal könnyebben el fog akadni. Ha mégis macskaalom került a WC-be akkor azt több perces intenzív vízfolyammal próbáljuk meg eltávolítani a rendszerből.

Gyógyszerek

Ha egy üveg tablettát leenged a mosogatóba vagy a WC-be, lehetséges hogy dugulás keletkezik, de általában az feloldódik. Az igazi probléma az, hogy ezek a vegyi anyagok ha bejutnak a vízrendszerbe akkor befolyásolják az élő szervezeteket, és nagy mennyiségben biológiai károkat okozhatnak. A legtöbb gyógyszertár visszaveszi a régi gyógyszereket újrahasznosítás céljából, ezért inkább gyűjtsük össze és egyszerre vigyük el a patikába ahol megfelelően kezelni fogják azokat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....