Házi vízszereléshez alapvető szerszámok

  • Olvasási idő:4perc

Míg a professzionális vízvezeték-szerelők rengeteg speciális felszereléssel vannak ellátva, a háztulajdonosoknak csak néhány vízvezeték-szerelési eszközzel tudják megoldani saját szükségleteiket. Ennek oka hogy a háztartási vízvezeték-szerelés leggyakoribb javítása inkább alkalomszerű, nem igényelnek fejlett eszközöket és speciális technikákat. De van néhány speciális szerszám és segédeszköz, amely nélkülözhetetlen a mindennapos, alkalomszerű vízszerelési munkákhoz. Nézzük meg a legismertebb vízvezeték-problémák egyikét, az eltömődött csövekhez, lefolyókhoz segítséget jelentő alapvető szerszámokat.

Mosogatócsiga

A mosogatócsiga (más néven mosogatógörény ) a végső fegyver az eltömődések fellazítására és eltávolítására a mosogató és a kád lefolyóiban. Csak ne használja WC-hez, mert a WC-csészének sérülést okozhatnak. A mosogatócsiga egy rugalmas rozsdamentes acél kábelből áll, amelynek végén dugóhúzó-szerű hegy van.

A mosogatócsigával a mosogató dugulásait tudjuk elhárítani
A mosogatócsigával a mosogató dugulásait tudjuk elhárítani

Az erős kábelt egy dobtartályban tekerjük, és a lefolyóba nyúlunk le vele, hogy a dugulást és tisztítást elvégezze. Speciális kialakításának, és teljesen egyszerű kialakításának köszönhetően kiválóan használhatók kizárólag a mosogató eltömődések elhárításához.

WC spirál, vagy WC görény

A WC-spirált a WC-ben kialakuló eltömődések lazítására használják. Nem használjon mosogatócsigát a WC-hez, vagy WC-spirált a szokásos lefolyókhoz, mivel ezeket az eszközöket nagyon különböző célokra tervezték.

WC- tisztító spirál
WC- tisztító spirál

A WC-spirálnak van egy hosszú hajlékony rugószerű spirálja, amely hajlékonyságának köszönhetően, a WC-csésze alján lévő lyuk hajlatába való behatolásra lett kialakítva. Gumihüvely borítja a spirál hajlatát hogy megvédje a WC-ben lévő porcelánt a karcolódástól. Miután a szerszám a helyén van, forgassa a spirált hogy a dugulást elhárítsa.

Egyszerű WC pumpa

A WC pumpa egy speciális alakú gumiharang, amelyet a WC-k eltömődésének eltávolítására használnak. Úgy működik, mint egy normál dugattyú, az alsó nyílás lezárásával a pumpa hatékonyan képes létrehozni azt a hidraulikus nyomást, amely ahhoz szükséges, hogy a WC-ből a legtöbb dugulást kiszorítsa.

Egyszerű WC-pumpa
Egyszerű WC-pumpa

Egyszerű és hatékony eszköz ami már rég bebizonyította létszüksékletét a dugulás-elhárításban, és minden háztartásban ott a helye.

Teflonszalag

A vízvezeték-szerelő szalag elengedhetetlen anyag a menetes vízvezeték-csatlakozások szivárgásának megakadályozásában. Gyakran teflonszalagnak hívják (bár nem teflonmárkás anyagból készül), a vízvezeték-szerelő szalag egy vékony fehér szalag, amelyet a menetekre csavarunk a csöveken és a szerelvényeken, mielőtt az alkatrészeket összecsavarnánk.

Teflonszalag
Teflonszalag

Hozzáad egy kis kenőanyagot a menetekhez, és segít a hézag tömítésében is hogy megakadályozza a szivárgást. PTFE-vel (PolyTetraFluoroEthylene)-ből készül, selymes textúrájú, és kis tekercsekben kapható.

Vízpumpa-fogó

A vízpumpa típusú fogókat általában csúszócsuklós fogókként is ismertek. Hasonlóak a szokásos állítható fogókhoz, de kiterjesztett állítószakaszokkal és szögletes pofákkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a csövek, vagy szinte bármilyen méretű vízvezeték alkatrész átfogásához, és erős szorításához.

Vízpumpa-fogó, a mindenes szerszám
Vízpumpa-fogó, a mindenes szerszám

A hosszú fogantyúk óriási szorítóerőt biztosítanak a szorításhoz és csavaráshoz. Használhatja őket acélcső megfogására, vagy a nagy műanyag anyák finoman történő meghúzására a mosogató lefolyóin. Ha csak egy speciális vízvezeték-eszközzel rendelkezik, akkor ennek kell lennie.

Állítható csőkulcs

Az állítható csőkulcs a lényegében fontos fémvezeték-megfogó eszköz. Óriási tőkeáttételt és tapadást biztosít. Úgy tervezték, hogy kerek tárgyakat (például csöveket) biztonságosan megfogjon úgy, hogy éles fogazott fogait a behajtás közben egyre növekvő nyomással a csövet egyre jobban szorítsa.

Csövek megfogására a legalkalmasabb szerszám
Csövek megfogására a legalkalmasabb szerszám

A csőkulcs fognyomokat hagy maga után, és nem ajánlott fényes csövek, szerelvények eltávolításához, vagy törékeny csövekhez, például réz vízcsövekhez. A csőkulcsokat elsősorban horganyzott acélból és vascsövekhez, valamint durva felületű nagy teherbírású szerelvényekhez, vagy például kültéri csapokhoz használhatóak hatékonyan.

Alátétek és O-gyűrűk

A csaptelepek, a gumialátétek és az O-gyűrűk életmentők a szivárgó lefolyókhoz a mosogatókon, radiátorokon és más régi vagy hagyományos berendezéseken. A gumialátéteket és az O-gyűrűket különféle kiszerelésben, különböző formájú és méretű csomagolásban értékesítik.

O-gyűrűk a szivárgások megakadályozására
O-gyűrűk a szivárgások megakadályozására

Ha régi csapot javít, és nem talál hivatalos cserealkatrészt a boltban, akkor a egyencsomagban általában megtalálható a szükséges O-gyűrű, vagy tömítés. Hasznos, ha van egy ilyen, mert ez megtakaríthat egy kirándulást az üzletbe, vagy hogy szakembert keressünk a szivárgás elhárítására.

Csővágó szerszám

A csővágó elengedhetetlen vízvezeték-szerlő eszköz, ha rézcsővel dolgozik. A réz tiszta, éles vágásokat igényel, és a csővágók pontosan ezt teszik csak sokkal kevesebb erőfeszítéssel, mint egy fémfűrész. Van egy vékony vágókeréke, amely bevágja a fémet, és egy nyomókerék, amely nyomást gyakorol a vágókerékre, amikor ráhúz a csővágó állítható csavarjára.

Egyszerű csővágó szerszám
Egyszerű csővágó szerszám

Rögzítse a szerszámot egy csőre, és forgassa el a cső körül, és két vagy három forgatás után húzza után az állítható csavart, és a vágókerekek ezáltal fokozatosan bevágják magukat a cső felületébe. A levágás után távolítsa el a cső belsejében található sorját a sorjázó szerszámmal (háromszög alakú fémdarab), amely általában a csővágó szerszámhoz van felszerelve.

Ha ezek az alapvető szerszámok és eszközök megtalálhatóak az otthonában, akkor az egyszerűbb vizvezetékszerelési munkákat akár szakember nélkül is el tudunk végezni. Az összes fentebb leírt szerszámokat be tudja szerezni már 20-30 000 Ft-ért, ami már egy-két velük való munka után megtérítik az árukat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....