Tavaszi teendők a házban és környékén

  • Olvasási idő:6perc

Amint az idő melegebbé válik, mindannyian arra érzünk késztetést, hogy a nehéz téli ruhákat levessünk, és kilépjünk a tavaszi levegőre. A zord téli időjárás és a bent töltött idő után rengeteg házimunkát kell elvégezni minden tavasszal, hogy az év hátralévő részei kicsit gondtalanabbak legyünk a háztartásban.

Írjuk össze a tavaszi házimunkák listáját, és kövessük azt, hogy segítsen elkerülni hogy egy fontos feladat se maradjon ki, és szervezett tudjon maradni. Ha időt szakít a problémákra amíg azok kicsik, akkor megelőzheti a nagyobb gondokat ami pénzbe és időbe kerülhet.

Még mielőtt az idő elég meleg lenne a szabadtéri feladatok ellátására, előredolgozhat a beltéri tavaszi takarítás terén. Bár mindig vannak olyan területek amelyeket naponta vagy hetente kell elvégezni, egyes feladatok csak szezonális takarítást vagy ellenőrzést igényelnek csupán. Legyen itt pár dolog amit ellenőrizni, vagy karbantartani szükséges legalább egy évben egyszer-kétszer.

Cserélje ki a füst és szén-monoxid-érzékelő elemeit

Az elemek cseréje a füst és szén-monoxid-érzékelőkben csak néhány percet, és néhány száz forintot vesz igénybe, de ez egy olyan fontos házimunka amely életet és értéket menthet. Még egy kis konyhai tűz is sokkal több kárt okozhat, mint azt valaha el tudná képzelni, és az esetleges tűzkárok javítása súlyos százezrekbe kerülhet, nem számítva akár az emberi életeket is.

Lehetőleg évente cseréljük ki az elemet a biztonság kedvéért
Lehetőleg évente cseréljük ki az elemet a biztonság kedvéért

A füst és szén-monoxid érzékelőkben az elem elvileg több évig tud üzemelni, de egy elemcserét mindenképp megérnek évente.

Cserélje ki a légkondicionálóban a szűrőket

A légkondicionáló szűröit is takarítsuk meg
A légkondicionáló szűröit is takarítsuk meg

Ha nem cserélte rendszeresen a fűtési és légkondicionáló rendszer szűrőit, tegye meg most. A tiszta szűrők csökkentik a berendezések kopását, és javítják a belélegzett levegő minőségét.

Takarítsa meg a nehezen elérhető helyeket

Mindannyian bűnösek vagyunk, hogy csak a legszembetűnőbb szennyeződéseket távolítjuk el, és kihagyjuk a nehezen hozzáférhető helyeket, például a padlót a bútor alatt, vagy a mennyezeti ventilátort. Talán el is felejtette, hogy ezek a dolgok piszkosak is lehetnek. A tavaszi nagytakarításkor ezeket a helyeket se felejtse ki.

Ellenőrizze a mosógép víztömlőit és csatlakozóit

A mosógéphez csatlakoztatott csövek, különösen a gumicsövek, egy ketyegő időzített bombák amely egyszer ki fognak lyukadni, vagy repedés keletkezik rajtuk. És mivel a csövek és tömlők elszakadásukkor nagynyomású vízkimenethez vannak csatlakoztatva, áradások lehetnek, amelyek tönkretehetik a padlót, a falakat, és több tízezer forintos kárt okozhatnak.

Ellenőrizzük a mosógép csöveit és csatlakozásait
Ellenőrizzük a mosógép csöveit és csatlakozásait

Itt az idő, hogy ellenőrizze a tömlőket és csöveket hogy vannak e kisebb szivárgások, amelyek később nagyokká is válhatnak. Még jobb megoldásként cserélje ki a gumitömlőket rozsdamentes acélból fonott csövekre.

Tisztítsa meg a ruhaszárító szellőzőit

Még akkor is, ha minden betöltés után kiürítette a ruhaszárító szöszszűrőjét, attól még mindig nagyon sok szösz jut be a szárító különböző részeibe. Remélhetőleg a nagyobb része áthalad és kilép a szellőzőnyílásán. De ha a külső szellőzőnyílást eltömíti a nedvességtől ragadós szösz, akkor itt az ideje hogy megtakarítsa a szárítógép szellőzőit.

Ürítse le az szennyeződéseket a vízmelegítő tartályból

Hacsak nincs tartály nélküli vízmelegítője, az üledék összegyűlhet a vízmelegítő alján, ami mechanikai problémákat és akár szivárgást is okozhat. Félévente célszerű a vízmelegítőt leüríteni. Ez mindaddig egyszerű folyamat, amíg betartja hogy rendszeresen takarítja.

A téli ruhák eltárolása

Az évszakok változásával a ruhatárunk is változik. Itt a tökéletes alkalom az egyes szekrények kiürítésére és megfelelő tisztításra. Biztosak vagyunk benne, hogy olyan dolgokat is talál amelyeket évek óta elveszettnek hitt, és talán nem is emlékszik hogy hiányzik. A téli ruhákat ki kell mosni vagy szárazon meg kell tisztítani, és megfelelően el kell rakni télire. Amíg a szekrény üres tisztítsa meg rendesen, hogy ne lappangjanak kártevők rovarok, amelyek tönkretehetik a ruhákat.

Végezzen kártevőirtást

A kártevők is szeretik a jó időt, ezért irtsuk ki őket
A kártevők is szeretik a jó időt, ezért irtsuk ki őket

Hosszú hónapokig tartó hideg időjárás után mindenki készen áll arra, hogy kimenjen a szabadba. Kivéve pár rovarfajtát, és rágcsálókat amelyek bent akarnak megbújni. Akár maga csinálja, akár szakembert alkalmaz, a kártevőirtás elengedhetetlen a tiszta otthon megőrzéséhez kívül és belül.

Tisztítsa meg az ajtókat, ablakokat

Még akkor is, ha az időjárás továbbra is rossz marad egy ideig, az ablak belsejét már elkezdheti takarítani, hogy később ne legyen annyi munkája vele. Természetesen egyesek egyszerre szeretnék megoldani az ablakmosást kívül és belül, de ha az időjárás még nem engedi, akkor legalább belülről legyen már tiszta.

Amíg az ablakok belsejét tisztítja, ne hagyja figyelmen kívül az függönyöket. Néhány függöny bedobható a mosógépbe, de a legtöbb drapéria száraz tisztítást igényel. Szánjon rá időt a redőnyök és árnyékolók leporolására, tisztítására, az ablakrácsok tisztítására és az ablakpárkányok letörlésére.

Tisztítsa meg az ereszcsatornákat és lefolyókat

Most, hogy bent kezdett el nagytakarítani, itt az ideje, hogy kimozduljon a tavaszi takarítási feladatok elvégzése érdekében. Iránymutatásként a legjobb, ha a ház tetején kezdünk, és lefelé haladunk. Az ereszcsatornák tisztítása előtt nincs szükség a külső ablakok mosására, mert erőfeszítései kárba vesznek.

Az ősz és tél folyamán rengeteg hulladékot tud összeszedni az ereszcsatorna
Az ősz és tél folyamán rengeteg hulladékot tud összeszedni az ereszcsatorna

Az ereszcsatornák és a lefolyók feltöltődése levelekkel, fenyő tobozokkal, korhadt ágakkal, nemcsak rendetlen hanem szivárgást, nedvességet és penészproblémákat okozhat. A tavasz a tökéletes alkalom arra, hogy tiszta ereszcsatornákkal induljon a jó idő.

Végezzen szabadtéri körbejárást

Fogjon egy ceruzát és papírt, vagy az elektronikus eszközét, és készítsen egy listát a tavaszi takarítási munkákról, amelyek szükségesek ahhoz, hogy háza külseje a lehető legjobb formában legyen. Íme néhány dolog a javítások ellenőrzéséhez:

Vizsgálja meg a külső festett felületeket hogy nem pelyhesedik e, és nem hiányzik-e a festék valahonnan. Sétálja körbe a házat, és keressen repedéseket, ülepedést vagy rovartevékenységet. Ellenőrizze, hogy a kerítések és kapuk nem gyengültek-e vagy sérültek-e. Ellenőrizzük hogy az ablakok és ajtók bármilyen tömítése rendben van e, ha nincs akkor cserélje ki a sérült tömítést. Az ablakkereteken ellenőrizze hogy vannak-e olyan lyukak, amelyek bemehetnek a rovarok. Nézzen körül az udvaron és a kertben, hogy meghatározza azokat a területeket, amelyekhez tájrendezési segítségre van szükség. Ütemezzen karbantartási ellenőrzést a légkondicionáló rendszerére, és örülni fog hogy csúcsformában működik amikor a hőmérséklet emelkedik.

Készítse elő a fűnyírót és a kerti szerszámokat tavaszra

Most hogy látja, mit kell tennie az udvaron és a kertben, készen áll a kerti szerszámok és gépek tavaszi elővételére ? Ez a tökéletes alkalom a fűnyíró alapos tisztítására és finomhangolására, valamint a pengék élesítésére. Vessen egy pillantást más udvari berendezésekre, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden a legjobb formában van.

Takarítsa meg a kültéri bútorokat és napernyőket

Végezzen egy alapos takarítást a kültéri bútorpárnákon. Válasszon egy napos, szellős napot, hogy a lehető leggyorsabban megszáradjanak. Akár egy kültéri naprnyőt is felújíthat, hogy az még egy évadig kitartson.

Rakjon rendet a garázsba

A garázsban is tegyen rendet
A garázsban is tegyen rendet

Míg enyhe az idő, ürítsen ki mindent a tárolóhelyekből. Adjon alapos takarítást a helynek, majd gondosan határozza meg, hogy mire van szükség, és mire nem. A felesleges dolgokat el kell adni, eladományozni, újrahasznosítani vagy kidobni azt amire nincs szüksége. Amíg takarít a garázsban, szánjon rá egy percet, és ellenőrizze a garázskaput , hogy megbizonyosodjon arról, hogy simán nyílik és nincs meghibásoddása.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....