Ajtó és ablak betörésérzékelők fajtái

  • Olvasási idő:4perc

Legtöbbször ajtó és ablakérzékelők alkotják az otthoni biztonsági rendszerek gerincét. A legtöbb rendszerhez meghatározott számú érzékelő tartozik, de továbbiakat adhat hozzá ha nagy a lakás vagy több emeletes. Ideális esetben az érzékelőket az otthon minden ajtaján és ablakán elhelyezik, bár egyesek csak a ház alsó szintjén használják őket, hogy pénzt takarítsanak meg. A riasztás akkor kapcsol be ha egy ajtó vagy ablak kinyílik vagy betörik, ilyenkor az érzékelő jelet küld a fő vezérlőpanelnek, riasztást váltva ki.

Lakásunk biztonsága fontos dolog
Lakásunk biztonsága fontos dolog

Különböző típusú ajtó- és ablakérzékelők léteznek, bár ezek alapvetően ugyanazt a funkciót látják el. Az érzékelők működésének megértése segít Önnek a nagyobb biztonságban tartáshoz. Így tudja biztosíani a rendszer optimális működését, és segít elkerülni az esetleges hamis riasztásokat, vagy a nem megfelelő használatból adódó hibákat.

Hogyan működnek a betörésérzékelők ?

Az ajtó és ablakérzékelők legtöbbször két darabból állnak. Az egyik magára az ajtóra vagy ablakra van helyezve, míg ellendarabja az ablak vagy ajtókeretre van felszerelve. Az érzékelőket általában ragasztó tartja a helyén, bár közvetlenül a keretbe is be lehet őket csavarozni. Felhelyezés előtt próbálja ki hogy rendesen működnek e. Az érzékelők két darabját helyezze közvetlenül egymás mellé, és utána távolítsa el az egységeket egymástól mint amikor az ajtót vagy az ablakot kinyitják, ennek folyamán jelet kell küldeni a riasztó panelnek, és riasztani kell neki.

Betörésérzékelők változatai

Az érzékelőket vagy közvetlenül a lakás áramkörébe kötik be, vagy akkumulátorral rendelkeznek, hogy vezeték nélkül is tudjanak működni. A vezetékes érzékelők telepítése több időt és erőfeszítést igényel, míg a vezeték nélküli érzékelők akkumulátorait gyakran ellenőrizni kell, hogy nem merültek e le.

Több fajta betörésérzékelő közül választhatunk
Több fajta betörésérzékelő közül választhatunk

A két érzékelőegység közötti kapcsolat többféleképpen is létre jöhet. Néhány érzékelő mágneseket használ a két egység közötti kapcsolat létrehozásához. Az érzékelő két részének elválasztásakor a mágneses mező megszakad és a riasztás megszólal. Másfajta érzékelők optikai fajtájúak és egy fénysugárt használnak, az érzékelő egyik része generálja a fényt, a másik pedig fogadja. Ha a fénysugár megszakad vagy kikapcsol amíg a rendszer be van kapcsolva, a riasztás aktiválódik.

Karbantartás

A riasztó panel gyakran figyelmeztet, ha az érzékelők nem működnek megfelelően, de mindenképpen végezzen heti ellenőrzéseket a megfelelő működésük érdekében. Nézze meg hogy stabilan a helyükön vannak e, az érzékelőket a helyén tartó ragasztó idővel elveszíti szilárdságát. Ez a folyamat felgyorsul, ha otthonában nagyobb a páratartalom. Ha egy érzékelő elkezd lecsúszni egy ajtóról vagy ablakról, akkor valószínűleg több téves riasztást fog tapasztalni. Szemrevételezéssel ellenőrizze az érzékelőket hogy épségben vannak e. Ha véletlenül megsérül egy érzékelő, például bútorok mozgatása esetén akár össze is összetörhetnek, főleg amelyikek a keretre vannak erősítve,  és ilyen esetben természetesen az érzékelő nem fog jelezni.

Rendszeresen ellenőrizze a riasztópanelt is, ellenőrizze az érzékelőkből érkező hibaüzeneteket vagy figyelmeztetéseket. Ha vannak hibaüzenetek akkor értesítse a riasztót gyártó céget hogy tisztában legyenek a rendszer állapotával és segítsenek a probléma megoldásában. Ha a szenzor meghibásodik akkor akár a javítása is lehetséges, viszont a csere gyakran az olcsóbb és biztonságosabb megoldás.

Egyéb típusú érzékelők

Az ajtó- és ablakérzékelők nem jelenthetik az egyetlen védelmi vonalat otthoni biztonsági rendszerben. Vannak olyan törésérzékelő szenzorok amelyek érzékelik az ablak betörésének hangját, és ennek folyományaként értesíti a riasztórendszert. Léteznek szenzorok amelyek erős rezgéseket észlelnek, amelyeket a nyitásra aktiválódó ablakérzékelő nem érzékel. A mozgásérzékelők gyakran az infravörös sugarat használnak detektálására. Amikor valaki átmegy egy szobán, az érzékelő észleli az infravörös sugár hiányát és riasztást aktivál. Ezek több méteres távolságból is működnek, míg az ajtó- és ablakérzékelők kizárólag azokat az ajtókat vagy ablakokat ellenőrzik amelyekhez kapcsolódnak.

Számolja meg az otthoni ajtók és ablakok számát amikor otthoni biztonsági rendszert tervez, és számolja bele a garázs ajtaját is. Miközben a szükséges érzékelők számának csökkentése rövid távon pénzt takarít meg, egyetlen biztonsági vagy felügyelet nélküli ajtó használhatatlanná teszi az egész biztonsági rendszert. Tájékozódjon amikor új biztonsági rendszert keres, vagy amikor cseréli a meglévő érzékelőket, hogy a lehető legjobb minőséget szerezze be.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik