Miért nem hűt rendesen a hűtőszekrény ?

  • Olvasási idő:4perc

Ha kinyitja a hűtőszekrényt, és savanyú tejet vagy meleg bort talál, nyilvánvalónak kell lennie hogy a hűtőszekrény nem hűt elég jól. A probléma nem csupán bosszúságban és a kellemetlen szagokban mutatkozik meg, hanem ez egészségügyi kérdés is. A listeria és más élelmiszer-eredetű kórokozók a penész mellett betegségeket is okozhatnak, ráadásul olyan hűtőszekrényekben is elszaporodhatnak amelyek nem eléggé hűtenek.

Sok esetben nincs szükség egyből új hűtőszekrény vásárlására, ha nem megfelelően működik valami a hűtőszekrényben. Noha előfordulhat, hogy valamilyen javításhoz végül technikai szakembert kell hívnia, a legtöbbször előforduló hiba javítása egyszerű, és nem igényel különösebb eszközöket vagy ismereteket.

Az alábbiakban felsorolunk pár okot amiért a hűtőszekrény nem hűthet megfelelően, és mit kell tenni ezekkel kapcsolatban.

A hőmérséklet-szabályozás nincs megfelelően beállítva

A hőmérséklet-szabályozás visszaállítása gyakran az első és legkönnyebb megoldás egy nem elég hideg hűtőszekrény számára. Ha otthonában gyermekek vannak, néha ők okozzák a hőmérséklet-szabályozásból adódó változásokat, különösen ha a hűtőszekrény külső oldalán vannak a szabályozók amit könnyen véletlenül, vagy csak viccből tekergetnek

De bármi akaratlanul is elállíthatja a hőmérsékletet, beleértve a hűtő takarítását, vagy a hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba tett ételek berakásakor való véletlen elállítást. Ellenőrizze a fagyasztót és a hűtőszekrényt is, mivel külön kezelőszervekkel kell rendelkezniük, és állítsa be a megfelelő hőfokot. Ne számítson arra, hogy a hűtőben lévő hőmérséklet azonnal megváltozik. Ehelyett hagyjon egy egész napot, amíg a hőmérséklet újra stabilizálódik.

Mi az optimális hűtőszekrény hőmérséklet ?
Az egészségügyi szervezetek azt javasolják, hogy a hűtőszekrények legyenek + 5 Celsius, vagy annál alacsonyabbak, és a fagyasztókat – 5 Celsius vagy annál alacsonyabb hőmérsékletre legyenek beállítva. Vásároljon külön hűtőbe való hőmérőt a hőmérséklet ellenőrzéséhez, ahelyett, hogy a belső hőmérőkre támaszkodna.

A kondenzátor tekercsek szennyezettek

Ha a hűtő hátulján lévő kondenzátor tekercsek piszkosak vagy pókhálók borítják, az egység nem tud megfelelően hűteni. Oldja ki a szekrény külső alsó, elülső részén található billenésgátló konzolokat. Óvatosan vegye le a tekercseket védő burkolatokat, és tisztítsa meg a tekercseket egy porszívóval, vagy puha ronggyal. Vigyázzon hogy ne hajlítsa meg a tekercseket.

Az ajtótömítések piszkosak

Idővel a rugalmas ajtótömítések piszkosakká válhatnak az ételektől vagy az ujjlenyomatoktól, megakadályozva az ajtó megfelelő tömítettségét. Törölje le a tömítéseket szivaccsal és meleg, szappanos vízzel. Törölje le a hűtőszekrény azon részeit is, ahol a tömítések összeérnek. Ne használjon súrolószert, kefét, súroló betétet, gyúlékony folyadékot vagy ablaktisztító sprayt.

Az élelmiszerek elzárják a szellőzőnyílásokat

Ellenőrizze a hűtőszekrény belsejében, hogy vannak-e olyan élelmiszerek, amelyek elzárhatják a hideg levegő szellőzőjét, egyúttal a bejutását is. Előfordulhat, hogy véletlenül nagy edényeket vagy más dolgokat helyeztek a szellőzőnyílások elé, megakadályozva a hideg levegő bejutását a hűtő belsejébe.

Vigyázzon hogy a beömlőnyílásokat semmi se zárja el
Vigyázzon hogy a beömlőnyílásokat semmi se zárja el

Húzza félre ezeket az elemeket, vagy tegye őket egy másik polcra.

Az ajtótömítések hibásak és cserére szorulnak

Ha megtisztította az ajtótömítéseket, de azok még mindig nem tömítenek megfelelően, akkor itt az ideje a tömítéseket teljesen kicserélni. Pénzt takaríthat meg, ha Ön cseréli ki ezeket a tömítéseket csináld magad projekt keretében. Az interneten univerzális és márka-specifikus ajtótömítéseket talál pár ezer forintért.

A hűtőszekrény nincs a vízszintben

A hűtőszekrényeknek vízszint közelében kell lenniük ahhoz, hogy megfelelően működjenek. A hűtőszekrénynek minden oldalról vízszintesnek kell lennie. Használjon vízszintezőt, vagy lézeres vízszintet az ellenőrzéshez és beállításhoz.

A légrések túl kicsik az oldalaknál és hátul

A hűtőszekrénynek az oldalainál, és főleg a hátoldalán kellő hézaggal kell rendelkeznie a légkeringéshez és a megfelelő hűtéshez. A légrések a hűtőszekrény márkájától függenek, ezért a részletekért olvassa el a használati utasításban foglaltakat. Általában legalább 5 cm-re van szükség az oldalainál, és legalább 10 cm-es légrés a hűtő hátsó felénél.

A hely befolyásolja a hűtési kapacitást

Ha a hűtőszekrényt túl meleg vagy hideg környezetben helyezik el, például alagsorban vagy garázsban, akkor ez befolyásolhatja az hűtési kapacitást. Még akkor is, ha a hűtőszekrény normál körülmények között helyezkedik el, a meleg készülékek, például a mosogatógépek, vagy a hűtőszekrénnyel szomszédos sütők befolyásolhatják a hűtő megfelelő működését.

Az áramellátás hibája

Ügyeljen arra, hogy a hűtőszekrény elektromos csatlakozója szorosan és szilárdan legyen a konnektorban. A hűtőszekrényeket nem szabad csatlakoztatni a GFCI aljzatokhoz, mivel a GCFI kikapcsolhatja a hűtő áramellátását.

Mikor hívja ki a profikat ?
Bonyolultabb okok, amelyek miatt hűtőszekrénye nem hűl le, mechanikai szereléssel is járhatnak, ezért megkövetelheti a szakember felkeresését. Ezeknél a hibáknál ha Ön nem ért hozzá, keressen fel szakembert, vagy a márkaképviseletet.

  • A ventilátor motorja nem működik.
  • A kompresszor nem kapcsol be vagy ki.
  • Kompresszor relé cserélni kell.
  • A termosztát nem működik.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....