Elektromos padlófűtési rendszerek

Elektromos fűtési rendszer az aljzatra téve
 • Olvasási idő:4perc

Az elektromos padlófűtési rendszerek a helyiséget hasonló módon melegítik, mint az autóban a hátsó szélvédőt melegítő fűtőszálak. Ezek a fűtőszálak a padló alatt futnak, és így finoman sugározzák felfelé a helységben a meleget. Az ilyen rendszerek jó módot kínálnak a helyiség kiegészítő fűtésére, főleg ahol ahol a meglévő fűtési rendszereket nehezebb lenne továbbvinni a kívánt helységbe. És különösen hatékonyak a tapintásra is természetesen hűvös padlófelületeken, mint például a kő, beton vagy kerámia. Az elektromos padlófűtés jó választás lehet a nagy és magas helyiségekben is, mivel a hő a padló szintjéről áramlik, ahol a fűtésre a legnagyobb szükség van, és különösen azokban a helyiségekben, ahol mezítláb jár (például a fürdőszoba), páratlan kényelmet nyújt.

Elektromos padlófűtési rendszer szerkezete
Elektromos padlófűtési rendszer szerkezete

A padlófűtési rendszerek többféle megoldásban kaphatók, de az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb (telepíteni is) az elektromos, amelyek úgy működnek hogy fűtőszálak futnak a padló alatt, hőt generálva az ellenállás révén, amivel felmelegíti a fűtőszálakat, és ezáltal a padlónak átadva a meleget.

Elektromos sugárzó padlófűtési rendszerek alapjai

A padlófűtés elve már évszázadok óta létezik. Az ókori Rómában például sok középületben alagutak voltak a kőpadlók alatt, amelyek fából rakott tüzek által lettek melegítve. A modern elektromos adaptációban a padló alá helyezett vékony fűtőkábelek (leggyakrabban kerámia burkolatoknál) melegítik a padlót, hasonlóan ahogy az elektromos takaró működik. Az elektromos padlófűtést természetesen lehet szabályozni és automatizálni is, amelyet fali termosztát vezérel. Az ilyen rendszereket gyakran kiegészítő hő biztosítására használják, és az építési, vagy átalakítási projektek során telepítik.

Elektromos padlófűtés a burkolás előtt
Elektromos padlófűtés a burkolás előtt

A legtöbb elektromos padlófűtés magában foglalja az elektromos fűtőszálak lefektetését az aljzaton, összekötve az elektromos áramkörrel és a termosztáttal. Az elektromos padlófűtés úgy néz ki mint egy szőnyeg, ami huzalokkal van tele, ezeket a “szőnyegeket” kiválóan lehet a helység méreteire adaptálni. A felettük lévő padlóburkolatot ugyanolyan technikával lehet lefektetni mint ahogy az lenni szokott, mert az elektromos padlófűtés fűtőszálai csak pár milliméter vastagok.

Elektromos padlófűtés telepítés előtt
Elektromos padlófűtés telepítés előtt

Ideális esetben az elektromos szőnyegek lefedik a padló teljes felületét, de lehetőség van arra is hogy a helység nem teljes felületét fedjük le az elektromos szőnyeggel, hanem például ahol csak legtöbbször járkálunk. Például egy fürdőszobában ahol mosógép és zuhanykabin is van, (tehát ahol nem járkál az ember) ezek alá nem szükséges. A fűtőszálakat egymástól pár centire vezetik az aljzaton, és vékony ragasztószalaggal rögzítik. Kerámia vagy kőburkolatú padlók esetében az elektromos szőnyegeket vagy vezetékeket a betonalapra helyezik, amelyre utána a kerámia burkolólapot telepítik.

Előnyei és hátrányai az elektromos padlófűtésnek

Előnyök

 • A hőt tároló közegekbe (például a cementaljzat és a kerámia burkolólapok közé) temetett elektromos fűtőszálak sokáig megtarthatják a hőt, még a kikapcsolás után is.
 • Az elektromos padlófűtés diszkrét módon adja a padló fűtését. Nehéz észrevenni hogy az elektromos padlófűtés működik, nincs zaj, kattogás, pattogás.
 • A rendszerek segíthetnek az általános fűtési költségek csökkentésében mert a többi fűtési rendszernek nem kell annyira dolgoznia.
 • Ezek a rendszerek ideálisak természetes hűvös felületek, például kerámia és kőlapok vagy betonlapok alatti használatra.
 • Az átalakítási projektek során az elektromos rendszereket könnyű telepíteni.
 • Az elektromos padlófűtő rendszer általában költséghatékonyabb, mint az elektromos kiegészítő fűtés egyéb módszerei, például az elektromos radiátor.
 • Az elektromos padlófűtő rendszereket akár Ön is telepítheti, mert végül is csak lefektetni kell őket az aljzatra.

Hátrányok

 • Ezeket a rendszereket nehéz visszamenőleg beépíteni, mivel a padlóburkolatot el kell távolítani. Az elektromos padlófűtő rendszerek telepítése új építkezésnél, vagy nagyobb átalakítási projektek során a legpraktikusabb.
 • Másodlagos fűtési rendszerként szokták csak használni mert nem az egész szobát melegíti, hanem csak a padlót.
 • Teljes otthoni használatra az elektromos padlófűtési rendszerek üzemeltetése drágább, mint a melegvízes fűtésé.
 • A szakadt, vagy rövidzárlatos fűtőszálakat nehéz megtalálni, és még nehezebb javítani.
 • Az elektromos padlófűtés kevésbé hatékony a szőnyegpadló, keményfa, vagy vinyl alatt, mivel a hőt nehezebben tudja az ilyen anyagokon keresztül átadni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....