Fatüzelésű kandalló karbantartási tippek

  • Olvasási idő:4perc

A hideg őszi és téli hónapokban nincs is jobb egy igazi fatüzelésű kandallónál. A kandalló pattogó hangja és a táncoló lángok lenyűgözőek, és kellemes hangulatot áraszt szét az egész szobában. A fatüzelésű kandallók az igazi meleg otthon érzetét képes közvetíteni a lakók felé. A gáztűzhelyekkel ellentétben azonban a valódi élményért rendszeres karbantartás formájában fizetni kell. Az Ön kényelme és biztonsága érdekében tartsa jól karbantartott állapotban kandallóját az alábbi tippek segítségével.

Fuga kijavítása a tűztér tégláiban

A kandalló belsejében lévő téglák között idővel a habarcs kezd tönkremenni. A kandalló extrém hője által okozott állandó anyagtágulás és összehúzódás miatt természetes, hogy a tűzálló téglákat rögzítő habarcs meglazul, és kitöredezik. A tűz utat kereshet magának a réseken keresztül, és megégetheti akár a ház szerkezeti elemeit is. Javítsa ki a kandalló tűzterében lévő sérült habarcskötéseket ásványi alapú tömőanyaggal, az úgynevezett kandallóhabarccsal, vagy tűzálló tömítőanyaggal. Ehhez az egyszerű javításhoz csak egy gittkésre lesz szüksége, hogy kitisztítsa vele a sérült habarcsot a téglák közül, meg egy porszívóra amivel a habarcstörmeléket kiszívja a fugákból. Ezután már csak a fugákat kell tömíteni.

Tisztítsa meg a kéményt

A gáztüzelésű kandallókkal ellentétben a fatüzelésű kandallók hatalmas mennyiségű hőt és füstöt termelnek. A kreozot (ami a bükkfa égésekor kicsapódik) felhalmozódik a kandalló kéményének belsejében, és felgyorsíthatja a kéménytüzet, ami egy olyan félelmetes esemény, amelyet valószínűleg a tűzoltóságnak kell eloltania.

A kéménytűz félelmetes esemény
A kéménytűz félelmetes esemény

A kéménytisztítás megszabadítja a kéményt a potenciálisan veszélyes kreozáttól és más gyúlékony anyagoktól. A kéményt felülről lefelé tisztítjuk, beleértve a tűzteret is. Vásároljon saját kéménytisztító eszközöket, és végezze el a munkát saját maga, vagy hívjon egy helyi kéménytisztító szolgálatot vagy kéményseprőt.

Tipp: vásároljon megfelelő tűzifát

Az Ön kandallója csak annyira jó, amennyire a benne elégetett fa. A nem megfelelő típusú fa elégetése gyorsan elszennyezi a kandalló belsejét, és gyakoribb tisztításhoz vezethet. Bár a puhafa általában olcsóbb, mint a keményfa, gyorsabban ég, és finomabb hamut hagy maga után mint a keményfa, amelyet nehéz eltakarítani. Emellett gyorsabban keletkezik kreozot a puhafából. A puhafák közé tartozik a lucfenyő, a cédrus, a nyárfa. A keményfák, mint a juhar, tölgy, kőris és nyír, egyenletesebb és tisztább égést biztosítanak.

Javítsa meg a kémény külsejét

Időnként a kémény külső részére is gondot kell fordítani. Egy hosszabbíthaó létrával és néhány egyszerű kőműves szerszámmal újrafugázhatja a kéménytéglák között a téglahabarcsot, befoltozhatja a korona repedéseit, és javíthatja vagy kicserélheti a téglákat haa gond van velük. Egy fugázópisztollyal tömítse a fugákat a kéményen és a koronán.

Tisztítsa meg a kandalló tégláit

Nem számít, milyen jó minőségű tüzifát használ, vagy mennyire jó a füstelvezetése a kandallónak, a füst elkerülhetetlenül utat talál a tűztérből kifelé. Attól függően, hogy a kandallótéglák mennyire erősen vannak megfeketedve, enyhe, közepes vagy erős módszerekkel tisztíthatja őket.

  • Enyhe: A mosogatószerrel kevert meleg víz hatékony zsíroldó, amit keverhet sóval. Az asztali sóval történő súrolás enyhe súrolóhatást biztosít.
  • Mérsékelt: A mosogatószer, az ammónia és a habkő fokozza a tisztítást. Az ammónia erősebb zsírbontó, a habkő pedig keményebb súrolószer.
  • Erős: A sűrűn megfeketedett kéménytéglákat forró vízzel és tri-nátrium-foszfáttal (TSP) kell tisztítani.

Cserélje ki a kandalló hőálló ablakát, vagy használjon paravánt

Egy épp hőálló ablak a kandallón fontos annak érdekében, hogy az égő parázs és hamu ne kerüljön ki a tűztérből, és háza tiszta és biztonságos maradjon. Ha problémái vannak a lakótérbe kerülő parázs vagy szikrák miatt, az valószínűleg azt jelenti, hogy új kandallószűrőre van szüksége, vagy a hőálló ablak sérült meg. A kandalló paravánok is segíthetnek a szikrák visszatartásában, a stílusoknak és anyagoknak széles választéka kapható belőlük. Üveg kandallóernyő felszerelésével megakadályozhatja, hogy a füst kiszökjön a tűztérből. Ezek a hőálló üvegbetétek visszatartják a füst nagy részét, miközben a hőt továbbra is átengedik a lakásba.

Tűzifa megfelelő tárolása

Tárolja a tűzifát száraz helyen, és amelyet a házon kívül érdemes kialakítani. Ügyeljen arra, hogy az élősködőket és rovarokat távol tartsa a tűzifától, mivel azok bejuthatnak a házába.

A tüzifát tárolja szárazon és kint
A tüzifát tárolja szárazon és kint

Hívjon szakembert a kémény javítására ha szükséges

A külső kéményjavítás nagy projekt lehet, ezért hívjon kéményjavító szakembert vagy kőművest, ha úgy érzi, hogy a munka meghaladja az Ön hatáskörét. A kisebb külső kéményhibákat az időjárási elemek tovább súlyosbítják, és gyorsan nagyobb problémává válnak. A nedves mennyezetek, a nedves padlásszigetelés és a nyirkos fali gipszkarton csak néhány a problémák közül, amelyeket a nem megfelelően karbantartott kémény, vagy a villámhárító okozhat, ami mellett víz kerülhet a házába.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....