Módszerek az otthoni hulladék csökkentésére

  • Olvasási idő:3perc

Bár a hulladékmentesség vagy a műanyagmentesség elérése szinte lehetetlen feladatnak tűnhet, nem kell feltétlen annak lennie. Többféle módon is lehet csökkenteni az otthon keletkezett hulladék mennyiségét, és ezzel hozzájárulhat a bolygó egészségéért. Próbálja meg azzal kezdeni, amit a legkönnyebben és legegyszerűbben megtehet, és fejlessze tovább ezeket a szokásokat, mert minden apró lépés számít.

Vásároljon helyben

Nézze meg a helyi termelői piacokat, ahol friss, nem műanyag fóliába csomagolt termékeket talál. Ez nemcsak az egyszer használatos hulladék csökkentésében segít, hanem remek módja annak is, hogy támogassa a helyi közösséget.

Ha csak teheti akkor járjon a helyi piacra
Ha csak teheti akkor járjon a helyi piacra

Ha van saját zöldségeskertje az még jobb ! Ha van felesleges terménye, azt akár el is adhatja.

Hagyja el a műanyag szívószálakat

Becslések szerint csak az Egyesült Államokban naponta mintegy 500 millió szívószálat használnak el, és dobnak ki. Ezek könnyen az óceánba kerülhetnek, ezáltal károsak a tengeri élővilágra.

A műanyag szívószálak rengeteg gondot okoznak
A műanyag szívószálak rengeteg gondot okoznak

Szerencsére számos műanyagmentes alternatíva létezik a szívószál-rajongók számára, így nem kell végleg lemondani róluk. Fektessen be egy fém szívószálba a stílusos alternatíva érdekében, vagy használjon papír szívószálakat a következő partin.

Műanyag zacskók visszaszorítása

Egy átlagos műanyag zacskót mindössze 12 percig használnak, de legalább 500 évbe telik, amíg lebomlik. Ez elég ok arra, hogy elhagyjuk a műanyag zacskókat, ezért használjon papír, vagy újrahasznosítható anyagból lévő zacskókat a bevásárlásai során. A legjobb megoldás talán az, ha a bevásárlást saját bevásárlószatyorral, és zacskókkal intézi.

Komposztáljon

A komposztálás nem csak az élelmiszerhulladék csökkentésének nagyszerű módja, de számos előnye van a kertre nézve is. Próbálja ki a komposztálást a jobb talajért, egészségesebb növényekért, és ami még fontosabb, az egészségesebb bolygóért.

Ha kertje van akkor szinte kötelező komposztálni
Ha kertje van akkor szinte kötelező komposztálni

Hozza létre a műanyagmentes éléskamrát

Fektessen be üvegedényekbe és tárolókba, hogy éléskamráját is környezetbaráttá tegye. Nemcsak azért, hogy többé ne kelljenek a műanyag edények, de a befőttesüvegeket és a tárolókat egyenesen az élelmiszerboltba is viheti, és abban hozhatja el az ömlesztett élelmiszert.

Hasznosítson újra

Bár az egyszer használatos tárgyak visszaszorítása a legjobb módja a hulladékcsökkentésnek, az újrahasznosítás a következő legjobb megoldás. Bármilyen tárgyról és bármilyen anyagról legyen is szó, jó eséllyel van mód a megfelelő újrahasznosítására. Tanulja meg, hogyan lehet újrahasznosítani az otthonában található tárgyakat, és alig kell majd használnia a szemetesét. Ha valami nem újrahasznosítható, legközelebb (ahol csak lehet) vásároljon újrahasznosíthatót.

Tanuljon meg varrni és hímezni

Nem kell varrási szakértőnek lennie ahhoz, hogy megvarrja a szakadt ruhákat, vagy akár a szakadt kiegészítőket. Örömmel és büszkeséggel töltheti el az az érzés, hogy a vártnál hosszabb ideig megőrizheti a kedvenc farmerját is. Akár kreatív is lehet úgy, hogy hímzéssel díszíthet olyan ruhadarabokat amelyeket már jó ideje nem vett fel.

Készítsen saját szappant

A tisztító- és szépségápolási termékek könnyen felhalmozódhatnak, és nagy mennyiségű egyszer használatos műanyagot juttathatnak otthonába. Próbáljon meg visszatérni az alapokhoz, és készítsen saját szappanokat, tisztítószereket és szépségápolási termékeket. Rengeteg recept közül választhat, és az elkészítésük igazán szórakoztató. Még környezetbarát arcradírokat is készíthet, hogy helyettesítse a vattakorongokat.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik