Hogyan készítsünk viktoriánus belső dekorációt ?

  • Olvasási idő:3perc

A díszes sárgaréz tükrök, a kárpitozott ülőgarnitúrák és a csillogó csillárok mind a viktoriánus belsőépítészet kulcsfontosságú elemei, amelyek a mai otthonokban is népszerűek. A viktoriánus stílusú dekoráció során azonban gyakran nehéz lehet biztosítani, hogy az ember terében megmaradjon a kortárs esztétika, miközben tiszteleg e csodálatos korszak előtt. Végül is a túl sok antik darab fülledt, elavult érzést kelthet, amit mindenképpen el kell kerülni.


Kapcsolódó cikk


Mi a viktoriánus stílus ?

A viktoriánus stílus pazar, díszes és rendkívül dekoratív. Az Egyesült Királyságban az 1800-as évek közepén és végén volt jelen, és a háztartás státuszát és gazdagságát volt hivatott jelezni.

Válassza ki a színeket bölcsen

Bár a viktoriánus stílus a mély árnyalatairól ismert, néha a visszafogottabb választások kulcsfontosságúak, amikor a színek kiválasztásáról van szó, amelyekkel egy térben dolgozhat. A viktoriánus stílus hagyományosan nagyon részletes (gondoljunk csak a bonyolult famunkákra és a virágos tapétákra), így ezeknek az elemeknek a tiszta vonalakkal, egyszerű sziluettekkel és világos színekkel, például pasztellszínekkel való kontrasztálása megadhatja a stílusnak azt a lélegzetvételnyi teret, amelyet igazán értékelni lehet. Egy egyszerűbb színpaletta, például egy tónusos megjelenés kialakítása szintén segíthet abban, hogy a stílus szelídebben illeszkedjen egy kortárs otthonba.

Ne féljen az újrakárpitozástól

Lehet, hogy biztosított egy gyönyörű ülőgarnitúrát, vagy akcentusszéket viktoriánus stílusú kerettel, de szeretné, a darabot jobban bevezetni a 21. század stílusába. Rajta, kárpitozza újra. Nem tudja, hol kezdje ? Próbáljon ki egy másik vászont, hogy egy kis csavart adjon az antik daraboknak.

Természetesen a szék vázát is festheti világos színűre, ha szeretné, ezáltal megkapja azt az elegáns formát, amelyről a stílus annyira ismert, de friss és ütősebb hatást kelt.

Viktoriánus nappali
Viktoriánus nappali

A viktoriánus korszakban a bútorok kisebbek voltak, ezért vásároljon alacsonyabb léptékű bútorokat, és maximalizálja a vizuális magasságot a térben, amennyire csak lehetséges, a mennyezetig érő drapériával, hogy kihangsúlyozza a kontrasztot.

A viktoriánus ihletésű teret dobja fel kisebb, és hangsúlyos használati tárgyakkal, hogy egy kicsit aktuálisabbnak tűnjön. Míg a viktoriánusok híresen szerették a maximalista hangulatot, a dekorációs darabok szerkesztésével modernebbé teheti otthonát. Nem kell a teljes gyűszűgyűjteményét a nappalidban mutogatnia, hanem inkább válasszon ki néhányat a kedvenc hangsúlyos tárgyai közül, és rendezze őket el a felületeken, például asztalon, kisasztalon.

Amikor a megjelenítendő kiegészítőket vásárolja, akkor támaszkodjon az aktuálisra, mert ezek a darabok csodálatosan párosulnak a hagyományosabb bútorokkal. A fából készült bútordarabok esetében modern kiegészítőket, például világítást, vázákat, kristályokat és dohányzóasztalra való könyveket is beépíthet a látványba, hogy a stílus modernebbnek tűnjön.

Egy jó tapéta

A lakberendezők mindannyian szeretik a tapétát a viktoriánus stílusú terekbe beépíteni. A kárpitozott falak gyakoriak voltak ebben a korszakban, ezért fontolja meg, hogy olyan tapétát alkalmazzon a falakon, amely szövet vagy textúra megjelenését kelti. Ha bérli a helységet akkor válasszon hasonló hangulatot közvetítő levehető tapétát.

Viktoriánus stílusú tapéta
Viktoriánus stílusú tapéta

Egy modern térben is van létjogosultsága a viktoriánus korszellemnek

Igen, teljesen új térben is élhet, és mégis sikeresen alkalmazhatja a viktoriánus stílust. Sőt, ha az otthona kifejezetten modern stílusú, akkor a viktoriánus bútorok bevezetése nagy kontrasztot fog jelenteni – jó értelemben. A viktoriánus belső terek tele voltak sok építészeti elemmel, és pazar részletekkel. Mit szólna ahhoz, ha a viktoriánus bútordarabokat egy modern, tiszta, fehér szobába helyezné ? Az erős kontraszt teljesen új érzetet adhat a lakásnak, ami teljesen egyedivé teheti az otthonát.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....