Újszerű építési anyagok és technológiák

  • Olvasási idő:4perc

Nem titok, hogy a technológia forradalmasítja a modern élet minden területét. Az építőipar, amelyet folyamatosan fejlesztenek és korszerűsítenek a legújabb technológiával. De mégis milyenekkel ?


Kapcsolódó cikk


Az építőiparban a technológia az innovatív új építési módok kitalálásával jár együtt, és bár az építőipar változó jövője még nagyrészt ismeretlen, van néhány építőipari technológiai trend, amely bizonyos futurisztikus építési technológiák útját egyengetik. Nézzük meg milyen új anyagok és eljárások vannak már most az építőipar birtokában.

Öngyógyító beton

Évente több százmillió forintot fordítanak az utak, épületek, alagutak és hidak karbantartására, javítására és helyreállítására. Ennek oka, hogy minden beton előbb-utóbb megreped, és helyreállításra szorul. Az öngyógyító beton évekkel meghosszabbítaná egy épület élettartamát, és hatalmas segítséget jelentene időbeli és pénzügyi szempontból.

Nem is olyan sokára az ilyen repedést maga a beton "gyógyítja" be
Nem is olyan sokára az ilyen repedést maga a beton “gyógyítja” be

Az e technológiai csoda mögött álló tudomány akkor mutatkozik meg, amikor a víz bejut egy repedésbe. Ez újra aktiválja a keverési folyamat során beadagolt baktériumokat. Amikor a baktérium aktiválódik, kalcitot választ ki, amely aztán meggyógyítja a repedést.

Átlátszó alumínium

Az átlátszó alumínium egy szilárd új anyagállapot, amely majdnem olyan erős, mint az acél. Herkulesi ereje ellenére úgy néz ki, mint az üveg, amely négyszer gyengébb és könnyen törik. Az átlátszó alumínium egy új anyag és egy átlátszó fém, amely éppen most tör utat magának az építőiparban, és futurisztikus hangulatot kölcsönöz az épületeknek.

Ez az új anyag olyan fejlett gyártási technológia, hogy alumínium-oxinitridből (AION) készül, és lézertechnológiával hozzák létre.

Aerogél szigetelés

Az aerogél, amelyet néha “fagyott füstként” is emlegetnek, félig átlátszó, és úgy állítják elő, hogy a gélből eltávolítják a folyadékot, így a 90%-ban levegőből álló szilikaszerkezet marad vissza. Annak ellenére, hogy az aerogél szinte súlytalan, megtartja alakját, és vékony aerogélszövet lapok készítésére használható.

Aerogél a jövő szigetelőanyaga
Aerogél a jövő szigetelőanyaga

Az aerogélszövetet hihetetlen szigetelő tulajdonságai miatt kezdik használni az építőiparban. Az aerogél szigetelés rendkívül megnehezíti a hő vagy a hideg átjutását, és akár négyszer olyan erős, mint az üvegszálas vagy habszigetelés.

Robotraj építés

A Harvard kutatói által kifejlesztett robotraj-építést a termeszek működése alapján tervezték. A termeszek “rajként” működnek együtt, és az építőrobotokat úgy programozták, hogy így működjenek együtt.

A négykerekű robotokat minden esetben egy bizonyos konstrukció megépítésére programozzák, és olyan érzékelőkkel vannak ellátva, amelyek érzékelik a többi robot jelenlétét, hogy együtt tudjanak dolgozni.

Intelligens utak

Az intelligens autópályáknak is nevezett intelligens utak a közlekedés jövőjét jelentik, és az érzékelők és a tárgyak internetének technológiája segítségével biztonságosabbá és környezetbarátabbá teszik a közlekedést.

Az intelligens utak nagyban növelhetik a biztonságot
Az intelligens utak nagyban növelhetik a biztonságot

A járművezetők valós idejű információkat kapnak a forgalmi információkról (például a torlódásokról és a parkolási lehetőségekről) és az időjárási viszonyokról. Ez az innovatív technológia energiát termelhet, feltöltheti az elektromos járműveket menet közben, valamint az utcai világításhoz állíthat elő energiát.

Bambusz városok

A bambuszvárosok olyan városok, amelyek innovatív moduláris bambuszszerkezetekből állnak, amelyek egymásba illeszkednek. Ez a fenntartható építés egyik formája és megújuló erőforrás, amely erősebb, mint az acél és ellenállóbb, mint a beton. A cél az, hogy egy új közösséget tartsanak a fák között, és ahogy a lakosok száma növekszik, a struktúra úgy bővül, hogy ennek megfeleljen.

A bambusz hihetetlen rugalmas és tartós fenntartható építőanyag
A bambusz hihetetlen rugalmas és tartós fenntartható építőanyag

Ahogy a szerkezet bővül, hogy befogadja az embereket, úgy növekszik az ereje is. A moduláris szerkezetek hihetetlenül méretezhetőek, és bármilyen irányban növekedhetnek, így tökéletesek a fák között épülő város számára. Egy másik előny a bambusz nagyfokú rugalmasságának köszönhetően hogy ellenállnak a földrengéseknek.

Intelligens téglák

Az intelligens téglák moduláris összekötő téglák, és a Legóhoz hasonlítanak. A nagy szilárdságú betonból készült “Kite Bricks” által kifejlesztett intelligens téglák sokoldalúak, és jelentős hőenergia-szabályozással és az építési költségek csökkentésével járnak. Mivel moduláris felépítésűek, könnyen összekapcsolhatók, van hely a szigetelésnek, az elektromos áramnak és a vízvezetékeknek.

Nemsokára akár össze is legózhatjuk a lakásunkat
Nemsokára akár össze is legózhatjuk a lakásunkat

Függőleges városok

A függőleges városok hamarosan valósággá válhatnak, mivel a világ népessége növekszik, a földterület pedig egyre szűkösebbé válik. Ezek tetrisz-szerű toronyépületek, amelyekben több ezer ember lakhat. A virágzó népesség támogatására a függőleges városok helytakarékos megoldást jelentenek, hogy megőrizzék a földterületet az élelmiszer, a természet és a termelés számára.

Zöld épületek

A “függőleges erdők” néven is ismert, magas növényekkel teli épületek, amelyeket a légszennyezés elleni küzdelemre terveztek.

A városokban egyre többször láthatunk ilyen épületeket
A városokban egyre többször láthatunk ilyen épületeket

A környezetszennyezés elleni harcra alkalmas épületekben több mint 1000 fa és 2500 cserje fog állni, amelyek elnyelik a levegőben lévő szennyeződést, és segítenek megszűrni azt, hogy a levegő tisztább legyen. A fák rendkívül produktívak a szén-dioxid elnyelésében, így ez egy költséghatékony építési innováció.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....