A szobanövények gondozása télen

  • Olvasási idő:6perc

Az Ön szobanövényei sem védettek a téli életveszélyes kihívásokkal szemben, még akkor sem, ha szabályozott hőmérsékletű klímában élnek. A szobanövényeket – legyenek azok egész évben élő szobanövények, vagy téli átvészelésre behozott növények – számos téli stressztényező befolyásolhatja, többek között a nappali hőségtől az esti lehűlésig ingadozó hőmérséklet, a száraz levegő és a rövid nappal, amely csökkenti a fénymennyiséget, amelyet kapnak. Tartsa virágzó szobanövényeit úgy, hogy az év hűvösebb hónapjaiban módosítja gondozásukat.


Kapcsolódó cikkek


Szükséges eszközök és kellékek

A téli szobanövények gondozásához szükséges kellékek a környezettől függően változnak, de a következők bármelyikét vagy mindegyikét tartalmazhatják:

  • Növénypárásító
  • Szobapárásító
  • Öntözőkanna
  • Kiegészítő növekedési lámpák (ha szükséges)

Mielőtt elkezdené

A különböző növényfajok téli ápolási igényei jelentősen eltérhetnek egymástól, ezért mindig végezzen egy kis kutatást, hogy megismerje a növények sajátos igényeit. Az alábbi tippek jó általános iránymutatást nyújtanak, de például egy amarillisz vagy egy poinsettia pontos igényei eltérnek egy gyorsan kúszó pothos vagy egy cserepes geránium növényétől, amely télire a lakásba kerül.

Általánosságban próbálja meg utánozni azon régiók téli körülményeit, ahol a fajok őshonosak. Például a trópusi dzsungelből származó növények, ahol a téli és a nyári körülmények között nincs nagy különbség, gyakran nem rendelkeznek ugyanolyan nyugalmi időszakkal, mint a mérsékeltebb égövből származó növények. Bár van néhány általános irányelv, ne feledje, hogy a cél mindig az, hogy a lehető legnagyobb mértékben utánozza a növény természetes téli, szabadtéri élőhelyét.

Állítsa be az öntözési rutint

Lehet, hogy ellentmondásosnak hangzik, de a legtöbb szobanövénynek kevesebb vízre van szüksége télen. Bár igaz, hogy a téli levegő szárazabb, a növények növekedési üteme a hidegebb hónapokban lelassul, sőt egyesek teljesen nyugalmi állapotba kerülnek. Ezért a növényeknek kevesebb vízre van szükségük a hidratáláshoz, és a túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet. Ne feledje, hogy a különböző növényeknek eltérő a vízigényük – a szárazságtűrő kaktuszok és más szukkulensek egyáltalán nem igényelnek öntözést, míg egyes trópusi növények még mindig rendszeres öntözést igényelhetnek.

A felszíni talaj a téli hónapokban gyorsabban kiszáradhat, de ez nem jó jel arra, hogy a növénynek vízre van szüksége. Nyomja az ujját a talajba, hogy megállapítsa, ha a felszín alatt egy-két centiméterrel száraz, akkor van itt az ideje, hogy elővegye az öntözőkannát.

Tipp
Ne használjon hideg vizet a szobanövények öntözéséhez. Használjon körülbelül szobahőmérsékletű vizet, hogy elkerülje a növény gyökereinek sokkolását. A csapvíz nagyon hideg lehet, ezért hagyja a vizet néhány órán át állni, mielőtt megöntözi a növényeket.

Változó páratartalom szintek

Az alacsony páratartalom lehet a legnagyobb akadály, amelyet a szobanövényeknek télen le kell küzdeniük. A fűtött lakásokban a páratartalom télen akár 10-20 százalékra is csökkenhet, a növények pedig az 50 százalékhoz közelebbi szintet kedvelik. Ha van otthonában párásító, helyezze át növényeit olyan helyre, ahol élvezhetik annak előnyeit. Ha nincs párásítója, más módon emelje a páratartalom szintjét.

Kezdje azzal, hogy a növényeket csoportokban helyezi el. A növények természetes módon, a leveleiken keresztül, az átteleléssel adják le a vizet, így a csoportosításukkal ezt a nedvességet jól hasznosíthatják. A fürdőszobák és a konyhák a legjobb helyiségek a növények összegyűjtésére, mivel a zuhanyzásból és a főzési tevékenységekből származó nedvességet felszívják.

Tegyük őket napos ablakba és biztosítsuk a megfelelő páratartalmat
Tegyük őket napos ablakba és biztosítsuk a megfelelő páratartalmat

Egy másik jó megoldás a régi trükk, hogy a növényeket egy tálcán, amin víz van, vagy annak közelében helyezzük el. De ne hagyja, hogy a növények közvetlenül a vízben álljanak. Helyezzen kavicsokat vagy köveket a tálcába, hogy a cserepek alját a tálcában lévő vízszint fölé emelje, és helyezze a cserepeket a kövek tetejére. Ez növeli a páratartalmat anélkül, hogy a gyökérrothadást elősegítené.

A párologtatás inkább arra jó, hogy a kertész jól érezze magát, mint arra, hogy a növényeknek jót tegyen. Azt gondolhatja, hogy ezzel megkönnyebbülést ad a növényeinek, de a párásítás csak egy átmeneti nedvességpermet. A hatékonyság érdekében naponta többször kell párologtatni, hogy valóban hasznot hozzon, mivel a beltéri hőmérséklet gyorsan elpárologtatja a nedvességet. Ha csak néhány növénye van, és úgy gondolja, hogy nagyon lelkiismeretesen fog párologtatni, próbálja ki. Nehéz túlpárásítani egy szobanövényt. A párás nyarak során a növények párásítása gombaproblémákhoz vezethet, de télen ez nem jelenthet problémát.

Figyeljen a hőmérsékletre

A legtöbb növény, akárcsak az emberek, a 22-26 Celsius-fok közötti nappali hőmérsékleten, és 18 Celsius-fok feletti éjszakai hőmérsékleten érzi jól magát. Hogy ezt biztosítsa növényei számára, tartsa őket távol mind a hideg huzattól, mind a hőforrásoktól, például radiátoroktól, sütőktől, kandallóktól és elektronikus készülékektől. A hőmérséklet ingadozása ugyanolyan könnyen elpusztíthatja a szobanövényeket, mint a hosszan tartó hideg vagy meleg időszakok.

Kövesse a napot

Télen nem csak kevesebb a napsütéses órák száma, de a sugarak is alacsonyabb szögben érkeznek. Lehet, hogy a szobanövényeket át kell helyeznie egy világosabb helyre, vagy akár kiegészítő fényt is adhat hozzá. Jó hely lehet egy déli vagy nyugati fekvésű ablak, amely egész nap napos marad. Ne helyezze azonban a növényeket túl közel egy fagyos ablakhoz, mert huzatot kaphatnak.

A cserepeket körülbelül 1/4 fordulattal forgassa meg, amikor öntözi a növényeket. Ez biztosítja, hogy a növény minden oldala kapjon némi napfényt, és egyenletesen nőjön, és ne egyes ágak nyúljanak ki a fény felé.

Télen is forgassuk a növényeket hogy egyenletesen növekedjenek
Télen is forgassuk a növényeket hogy egyenletesen növekedjenek

A növények levelein lévő porrétegek szintén csökkenthetik a hozzájuk jutó fény mennyiségét. A levelek nedves ruhával történő letörlése eltávolítja ezt a port, és a növények télen jobban hozzáférnek a fényhez.

Tipp
Azokon a helyeken, ahol télen szinte egyáltalán nincs téli napsütés, és a növényeknek a fény nagy részét kiegészítő világításból kell beszerezniük, hosszabb ideig kell őket a növekedési lámpáknak kitenni. Ha egy növénynek hat órányi közvetlen napfényre van szüksége, akkor akár 12 vagy 14 órányi kiegészítő fényre is szüksége lehet ahhoz, hogy ugyanannyi energiát kapjon. A növesztőfények lényegesen kevésbé intenzívek, mint a közvetlen napfény, ezért a növényeknek hosszabb ideig kell a megfelelő energiához jutniuk.

Diétázzon a szobanövényekkel

A legtöbb szobanövénynek télen nincs szüksége műtrágyára, mivel nem nőnek olyan aktívan. A mostani trágyázás csak felborítja a természetes ciklusukat, ezért kora tavaszig hagyja abba. Amikor új növekedés jeleit látja, vagy a meglévő levelek zöldülni kezdenek, folytassa a trágyázást, hogy lendületet adjon nekik a növekedési szezonra.

Néhány trópusi növény, különösen a kúszónövények, egész télen aktívan növekszenek, és ezek még mindig igényelhetnek némi tápoldatozást, bár általában csökkentett mértékben.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik