Mi az a közös adatkörnyezet, és hogyan használják az építőiparban ?

 • Olvasási idő:5perc

Az építési projektek hatalmas mennyiségű adatot termelnek, amelyek számos érdekelt fél között oszlanak meg, sokféle szoftver és eszköz használatával. Ahogy az építészeti, mérnöki és építőipari csapatok az utómunka és a pazarlás csökkentésének módjait keresik, gyakran tapasztalják, hogy a közös adatkörnyezet használata kulcsfontosságú.

Mi az a közös adatkörnyezet ?

A közös adatkörnyezet egy olyan online platform, amely központosított tárolást, hozzáférést és megosztást biztosít az építési projekthez kapcsolódó összes adathoz.

Ez magában foglalhatja a következőket:

 • Hagyományos BIM-modellek
 • Szerződések
 • Becslések
 • Jelentések
 • Részletes anyagspecifikációk
 • Telepítési részletek

A projekt több szakterületet érintő érdekeltjei bárhonnan hozzáférhetnek a CDE (közös adatkörnyezet)-hez számítógépen, mobiltelefonon, táblagépen vagy a terepen lévő gépeken keresztül.

A közös adatkörnyezetet a tervezőtől munkásokig mindenki hasznára válik kezdve a tervezőtől a munkásokig
A közös adatkörnyezetet a tervezőtől munkásokig mindenki hasznára válik kezdve a tervezőtől a munkásokig

A CDE-ket az építési projektek széles skáláján használják, beleértve a nehéz építőipari projekteket és a kereskedelmi épületeket. Ezek a nagyszabású építési projektek az érdekeltek összetett hálózatát foglalják magukban, és nagy mennyiségű adatcserére támaszkodnak. A CDE megkönnyíti ezt a cserét azáltal, hogy a tervezőktől a kivitelezőkön át a tulajdonosokig mindenki számára könnyű hozzáférést biztosít a valós idejű projektadatokhoz.

Miért van szükség az építési projekteknek közös adatkörnyezetre ? A közös adatkörnyezet a valós adatok egyetlen forrása az összes érdekelt fél számára. Még a tervezés megkezdése előtt felmérési adatokat gyűjtenek. A projektben részt vevő információk és személyek mennyisége ettől kezdve guruló hógolyóként növekszik.

A közös adatkörnyezet érdekeltjei

Az építészek, tervezők, mérnökök és vállalkozók adatokat gyűjtenek és osztanak meg egymással a konstruálható modell létrehozása és a releváns projektinformációk rögzítése érdekében. Az alvállalkozók a modellre támaszkodnak a szállított anyagok biztosításához, és néha módosítják a tervet. A terepen a gépi irányítórendszerek csatlakozhatnak a modellhez, majd a megépült állapotra vonatkozó adatokat és a feladatok állapotát visszaküldhetik az adatbázisba.

A CDE mindezen tevékenységek központi kapcsolódási pontja, amely az összes projektadat egyetlen igazságforrásaként szolgál.

A közös adatkörnyezet használata megelőzi az elveszett vagy hiányos adatokat. Az építőiparban továbbá túlságosan gyakori a párhuzamos munkavégzés, a hibák elfedése, és az érdekelt felek közötti kommunikáció hiánya. A tervezők és a kivitelezők például gyakran újra elkészítik a modellek saját verzióit, és saját szoftvereszközeikben dolgoznak.

Az International Foundation Class (IFC) fájlformátumok ezt a problémát hivatottak orvosolni azáltal, hogy a modelleket bármely szoftverben olvashatóvá teszik, de ez a megoszthatóság a teljesség rovására megy. Amikor a tervfájlokat IFC formátumba konvertálják, az adatok jelentős része elvész. Emellett a nem tervezési fájlok, például a szerződések és a becslések több rendszerben is tárolhatók, ami a szükségesnél időigényesebbé és hibalehetőségekkel terhelté teszi a fájlmegosztást.

A CDE nagymértékben csökkenti ezt a kockázatot, mivel a projektcsapatok valós idejű hozzáférést kapnak a legfrissebb projektinformációkhoz, amikor szükségük van rájuk.

Az építőipari vállalatok közös adatkörnyezetet használnak az analízishez szükséges adatok összegyűjtésére. Ennek a hozzáférésnek a mellékterméke a jobb termelékenység és az adatelemzési képességek, amelyek segíthetnek az érdekelt feleknek értéket teremteni és versenyképesebbé válni. A kivitelezők például azt mondják, hogy a jobb adatgyűjtési, elemzési és jelentéstételi képességek jelentős hatással vannak arra, hogy új munkákat nyerjenek – derül ki a Dodge Data and Analytics jelentéséből. A CDE megteremti az alapját ezeknek a jobb képességeknek.

Gyakori tévhitek a közös adatkörnyezetekről

A közös adatkörnyezet használata túl bonyolult ahhoz, hogy produktív legyen. A CDE-k bevezetésével szembeni ellenállás hátterében gyakran ugyanazok a tényezők állnak, amelyek az építőiparban is megnehezítik a technológia bevezetését: a nem megfelelő szakértelem, a változással szembeni ellenállás és a kulturális akadályok. Az a vélekedés, hogy a CDE-k bevezetése és használata meredek tanulási görbével jár. A valóság azonban ennek éppen az ellenkezője. A legtöbb CDE-t a felhasználók könnyen elfogadják, és az adatok központosítása valójában leegyszerűsíti a napi munkafolyamatokat.

A közös adatkörnyezetek gyengítik az adatok integritását

Egy másik gyakori tévhit a CDE-kkel kapcsolatban az, hogy gyengíthetik az adatok integritását. Sok felhasználó feltételezi, hogy az adatok hordozhatóbbá tétele során elkerülhetetlen, hogy bizonyos információk elvesznek. És az is igaz, hogy a legtöbb CDE nem igazán nyitott és adatagnosztikus. Egy jó CDE azonban képes ugyanolyan szintű adatminőséget nyújtani, függetlenül attól, hogy honnan származnak az adatok. Ellenkező esetben ez aláássa a BIM valódi maximalizálására irányuló erőfeszítéseket.

Mivel az építőiparban továbbra is fennakadások tapasztalhatók, amelyeket az üzleti élet digitalizálása, a folyamatos munkaerőhiány, az új technológiák és a világjárvány okoz, az AEC cégek számára fontos, hogy nagyobb értéket nyújtsanak az ügyfeleknek.

Az építőipari vállalatok számára a legjobb módja a versenyképesség fenntartásának és a digitális technológiák előnyeinek kihasználásának ha használják azokat. A közös adatkörnyezet használata fontos első lépés az adatvezérelt céggé válás felé.

A CDE például kiküszöböli az alvállalkozók, a vállalkozók és az építési/projektmenedzserek közötti kettős előrehaladási jelentések szükségességét. Minden fél valós időben hozzáfér ugyanazokhoz az információkhoz, így csökken a félreértések és hibák valószínűsége.

A CDE, amely támogatja az adatok kétirányú áramlását a CDE és a projektben részt vevő különböző rendszerek és eszközök között, lehetővé teszi az automatizált adatösszesítést. A gépvezérlési információk, a felmérési adatok és a fotogrammetriai információk folyamatosan visszakerülnek a CDE-be. Ezek az adatok ezután felhasználhatók az eszköz digitális állapotának és digitális ikertestvérének létrehozására, amelyek mindkettő lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy jobb döntéseket hozzanak a karbantartásról és a jövőbeli fejlesztésekről.

A közös adatkörnyezet alkalmazó vállalatnak képesnek kell lennie a következőkre:

 • Optimalizálja az időt és az erőforrásokat a folyamatfejlesztések megvalósítása érdekében.
 • Valós idejű előrehaladási adatok felhasználása a projektteljesítmény javítására.
 • Meghosszabbítani a berendezések élettartamát az építőipari eszközök hatékonyabb kezelésével.
 • A beszerzés és az erőforrásokhoz való hozzáférés javítása a tervmódosítások racionalizálása érdekében.

A projektadatok értékének kiaknázása + jobb építési eredmények elérése közös adatkörnyezet segítségével

Mivel minden nagy építési projekt során rengeteg információ, ember és folyamat van mozgásban, fontos, hogy olyan CDE-t válasszon, amely nem csupán az információk tárolását teszi lehetővé. A CDE-ben megvan a lehetőség arra, hogy bezárja az információs hurkot az összes érintett fél számára az eszköz teljes életciklusa során. Az adatkezelés csak a kezdet, azokat feldolgozni, értelmezni és alkalmazni is szükséges a hatékony építkezés érdekében.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....