Hogyan távolítsuk el a nem teherhordó belső gipszkartonfalat ?

 • Olvasási idő:8perc

Egy nagyon népszerű átalakítási projekt, különösen a régebbi házak esetében, a belső válaszfalak eltávolítása, hogy olyan “nyitott koncepciójú” tereket hozzanak létre, amelyekre a mai ingatlanpiacon olyan nagy a kereslet. Egy ilyen projekt nagymértékben javíthatja otthona ingatlanértékét, mivel két kis helyiséget egy nagyobb közösségi térré alakít át, amely javítja a családi életet és megkönnyíti a vendégek szórakoztatását is akár.

Két helységből egy, falbontással
Két helységből egy, falbontással

A nem teherhordó belső fal tényleges eltávolítása egyszerűbb, mint gondolná. Rendetlen, poros munka, de nem nehéz feladat, és a legtöbb fal sokkal könnyebben jön ki, mint ahogy azt várná. De nincs olyan, hogy a fal eltávolítása csak önálló projekt. A fal eltávolítása mindig más, nehezebb feladatokkal jár együtt, például vízvezetékek, vezetékek vagy HVAC-csatornák áthelyezésével, és ez a munka eléggé előrehaladott lehet. A fal eltávolítása pedig jelentős mennyiségű padló, fal, és mennyezetjavítást tesz szükségessé a projekt befejezéséhez. Emiatt a fal eltávolítása nem olyan munka, amelyet addig szeretne elvégezni, amíg nem áll készen egy nagyobb átalakítás teljes kihívására.

Mielőtt elkezdené…

Mielőtt elkezdené a fal eltávolítását, feltétlenül ellenőrizze, hogy az nem teherhordó fal-e. Olyan fal, amely a tető és a felsőbb emeletek súlyát az alapokra vagy egy oszlopokkal alátámasztott gerendára adódik át. Gyakori hiba, hogy azt gondolják, hogy csak a külső falak teherhordóak, de ez nem így van. Sok építészeti típusnál a padlógerendákra merőlegesen, egy középső gerenda fölött futó középső fal segíti a külső falakat abban, hogy a ház súlyának nagy részét hordozzák. Ha azonban az eltávolítani kívánt fal a födémgerendákkal párhuzamosan fut, és nem alapozás vagy gerenda támasztja alá, akkor jó eséllyel nem teherhordó, és így az otthon szerkezeti szilárdságának veszélyeztetése nélkül eltávolítható.

Ha vannak tervrajzai az otthonáról, azokból általában egyértelműen kiderül, hogy mely falak teherhordóak. Vagy konzultálhat egy építésszel vagy építészmérnökkel a teherhordó falak azonosítása érdekében. A teherhordó fal eltávolítása elvégezhető, de ez egy olyan projekt, amely szinte mindig szakember segítségét igényli, mivel további gerendák telepítésével jár, amelyek célja az egykor a fal által hordozott súly megtámasztása. Nagyon kevés barkácsoló elég képzett vagy gyakorlott ahhoz, hogy ilyen munkát végezzen.

Másodszor, rendelkeznie kell egy tervvel az elektromos áramkörök, vízvezetékcsövek vagy HVAC-csatornák megváltoztatására, amelyek az eltávolítani kívánt falon keresztül futnak. Ez magában foglalhatja a vezetékek vagy csövek eltávolítását, és a szabályoknak megfelelő módon történő lezárását. Vagy szükség lehet ezek átvezetésére az eltávolított fal felett vagy alatt a rendeltetési helyükre. A vezetékek és csövek átvezetése egy barkácsoló számára haladó munka, ezért sok lakástulajdonos szakembert kíván felbérelni a projekt ezen részének elvégzésére.

Végül, intézkednie kell a bontási törmelék ártalmatlanításáról, ami jelentős lehet, ha nagy falat távolít el. Néhány háztulajdonos úgy dönt, hogy ezt egy kis konténer bérlésével teszi meg, vagy felbérel egy szállítót, hogy vegye fel a törmeléket, miután azt eltávolították a házból. Az önkormányzati szemétszállítási szolgáltatások általában nem kezelik a bontási törmeléket.

Biztonsági megfontolások

Bármilyen bontási munka potenciálisan veszélyes, mivel hegyes szögeket kell eltávolítani, és bőséges mennyiségű vakolat vagy gipszkartonpor keletkezik. Ügyeljen arra, hogy a munka során viseljen erős munkacipőt, jó munkakesztyűt és hosszú ujjú inget, valamint védőmaszkot, védőszemüveget és hallásvédőt.

Minden olyan faleltávolítási projekthez, amely elektromos áramkörök, vízvezetékek vagy csővezetékek átvezetésével jár, valószínűleg építési engedélyre és ellenőrzésre lesz szükség. Soha ne kerülje meg ezt a jogi követelményt – az engedélyezési/ellenőrzési eljárás azért van, hogy biztosítsa a kritikus gépészeti munkák biztonságos elvégzését.

Amire szüksége lesz, felszerelés és szerszámok

 • Érintésmentes feszültségmérő
 • Csavarhúzó
 • Fúrógép (ha szükséges)
 • Bontófűrész bontópengével, fémvágó pengével
 • Lapos feszítővas
 • Kalapács
 • Porvédő maszk vagy légzőkészülék
 • Hallás és szemvédelemi eszközök
 • Kés
 • Munkakesztyű
 • Létra
 • Seprű
 • Porszívó

Utasítások

Közművezetékek pontos meghatározása

A bontás megkezdése előtt keressen meg minden vezetéket, vízvezetéket és HVAC-vezetéket vagy csatornát a falban. Általában nyilvánvaló, hogy egy falban elektromos vezetékek futnak, ha konnektorok és villanykapcsolók láthatók a falon. De a falban rejtett vízvezetékcsövek és HVAC-csatornák is futhatnak, még akkor is, ha nem látszanak vízvezeték-szerelvények vagy szellőzők.

Kapcsolja ki a vizet és az áramot

Kapcsolja ki az összes elektromos áramkört a falban, amelyet el fog távolítani, azáltal, hogy kikapcsolja a megfelelő megszakítókat az otthoni elektromos rendszerben (megszakító doboz). Távolítsa el az összes konnektor, és kapcsolófedelet a falról, és ellenőrizze a feszültséget minden egyes elektromos doboznál egy érintésmentes feszültségmérővel.

Bontás előtt a közműveket ne felejtsük el elzárni
Bontás előtt a közműveket ne felejtsük el elzárni

Miután meggyőződött arról, hogy a feszültség kikapcsolt, kapcsolja ki és távolítsa el a fali kapcsolókat és a konnektorokat.

Ha az eltávolítandó falon belül vízvezetékek találhatók, zárja el a vizet a legközelebbi elágazás elzárójánál (ha van ilyen) vagy a ház főelzáró szelepénél. Ha a falban lévő csövek szellőző, vagy lefolyócsövek, akkor nem szükséges elzárni a vizet.

Ajtók eltávolítása (ha szükséges)

Távolítsa el a falban lévő ajtókat úgy, hogy a zsanérokat kicsavarja az ajtókeretből. Ha újra kívánja használni az ajtót valahol, akkor a zsanérokat könnyen oda szerelheti fel ahova akarja, vagy amilyen ajtókeretbe illik.

Távolítsa el a díszléceket

Óvatosan távolítsa el az összes díszlécet a falakról, beleértve az alapléceket, az ajtóburkolatokat és a korona díszléceket a falról, egy lapos feszítővas segítségével. Ha azt tervezi, hogy a díszléceket megmenti későbbi használatra, legyen óvatos, nehogy megrepedjen vagy megsérüljön a díszléc, miközben lefeszíti.

Készüljön fel a bontásra

Vágja át a tapétát és/vagy a tömítést a fal és a mennyezet, valamint a szomszédos falak találkozásánál egy éles barkácskéssel (ha nem csak sima fal van). Amikor eltávolítja a gipszkartont, ezzel megakadályozza a festék és a gipszkartonpapír leválását a szomszédos felületeken.

Kalapáccsal üssön lyukat a falba és nagy darabokat szakítson ki a falból
Kalapáccsal üssön lyukat a falba és nagy darabokat szakítson ki a falból

Zárja le a munkaterületet átlátszó műanyag fóliával a por visszatartása érdekében. Akassza fel a fóliákat a mennyezetről úgy, hogy egészen a padlóig érjenek a plafontól. A gipszkarton, vagy gipszpor rendkívül finom (ugyanakkor koptató hatású), és könnyen elsodródhat a munkaterületről, ha a helyiségek nincsenek lezárva. Győződjön meg róla, hogy minden szabadon lévő HVAC-szellőzőnyílást műanyaggal fedtek le.

A következő lépések piszkosak lesznek, ezért itt az ideje, hogy szem és fülvédőt, vastag kesztyűt és jó minőségű porvédő maszkot vagy légzőkészüléket vegyen fel.

Vágjon lyukat a falba

Üssön, vágjon vagy fúrjon néhány indító lyukat a falfelületbe. A gipszkartonépítésnél egyszerű dolog néhány lyukat ütögetni a gipszkartonba egy nagy kalapáccsal. Gipszfal esetén a legjobb, ha néhány nagy lyukat fúr egy fúróval.

Szereljen be egy bontópengét egy dekopír fűrészbe. Helyezze a pengét az egyik indítólyukba, és vágjon vízszintesen mindkét irányban, amíg el nem éri a csapokat. A falcsapok általában 50 cm távolságra vannak egymástól, középponttól középpontig. A cél az, hogy a vakolatba, vagy gipszkartonfalba olyan szakaszokat vágjon, amelyeket meg tud fogni és egyetlen nagy darabban el tud távolítani. A gipszfal darabjai meglehetősen nehezek lehetnek, ezért vágja kisebb szakaszokra, amelyek könnyen kezelhetők.

Ebben a fázisban fennáll az elektromos vezetékek vagy vízvezetékcsövek átvágásának lehetősége, ezért kritikus fontosságú, hogy az áram és a víz ki legyen kapcsolva.

Húzza le a falszakaszokat

Húzza le a gipszkarton vagy a vakolat nagyobb szakaszait, hogy eltávolítsa azokat a keretezésből. Dobja az eltávolított darabokat egy szemetesbe, vagy tegye őket egy halomba az eltávolításhoz.

Távolítsa el a falfelületet a fal egyik teljes oldaláról, felfedve az összes csapot, valamint a falon belüli vezetékeket.

Szemközti falfelület eltávolítása

Ismételje meg a folyamatot a gipszkarton vagy vakolat eltávolításához a fal ellentétes oldalán. Most, hogy a hátsó oldal szabaddá vált, gyakran elég könnyű a falszakaszokat a csapoktól eltávolítani.

Közművezetékek eltávolítása és megszüntetése

Ha a falban elektromos, vízvezeték vagy csővezetékrendszerek futnak a csapok között, távolítsa el azokat. A fémvágó penge a dekopír fűrészben viszonylag könnyen elvégzi ezt a munkát. Az elektromos dobozokat ki lehet feszíteni vagy ki lehet csavarni a csapokból.

Az elektromos áramkörök vezetékeit a meglévő szerelvényig kell eltávolítani egy ponton, mielőtt azok belépnének a lebontott falba. Vagy pedig egy jóváhagyott elektromos csatlakozódobozon belül is megszüntethetők, feltéve, hogy az hozzáférhető marad. Ez egy villanyszerelő feladata lehet. A szabály nem engedi meg, hogy az áramköri vezetékeket egyszerűen egy elektromos dobozon kívül lezárják.

Az eltávolított vízvezetékeket az építési szabályzat által jóváhagyott módon kell lezárni vagy átvezetni. Ez is egy profi vízvezeték-szerelő feladata lehet, ha az Ön barkácsolási képességei nem felelnek meg a feladatnak. A HVAC-csatornarendszer megváltoztatását hasonlóképpen jobb szakemberre bízni.

Ha a projektje magában foglalja ezeknek a gépészeti vezetékeknek az átvezetését, győződjön meg róla, hogy a munkát egy építési ellenőr felülvizsgálja. Általában a szakemberek felelősek az engedélyek kérelmezéséért és az ellenőrzések megszervezéséért, de érdemes meggyőződni arról, hogy ezt a lépést betartják.

Távolítsa el a csapokat és a lemezeket

A dekopír fűrésszel vágjon le minden egyes csapot vízszintesen a hosszának közepe közelében. Húzza vissza a csapok levágott végeit maga felé, hogy lefeszítse őket a felső és alsó fallemezekhez rögzítő szögekről.

Amikor az összes csapot eltávolította, a feszítővas és egy kalapács segítségével feszítse ki a felső lemezt a mennyezeti keretből. Ugyanígy járjon el az alsó lemezzel is, és feszítse le az aljzatról.

Tipp
Az eltávolítás akkor a legegyszerűbb, ha középen átvágja a csapokat, majd a darabokat a felső és alsó lemezekről lefeszíti. Ha azonban teljes hosszában szeretné fenntartani a csapokat, akkor a fémvágó pengével ellátott dekopír fűrésszel vágja le a szögeket úgy, hogy vízszintesen átvágja a csapok és a lemezek találkozásánál lévő illesztéseket. A szögek levágása után a szögek teljes hossza ki fog szabadulni.

Tisztítsa meg a területet

Tisztítsa meg a területet, és távolítsa el a gipszkarton port, mielőtt leszedi a műanyag fóliát. Kezdje a takarítást a szögek, elektromos dobozok, vízvezetékcsövek és egyéb fémtárgyak kézzel történő eltávolításával. (Ezek az elemek újrahasznosíthatóak lehetnek.) Ezután távolítsa el a lebontott faldarabokat és keretelemeket, és helyezze őket a szabadban egy kukába vagy egy bontási kupacba, hogy elszállíthassa őket. Végül seprűvel seperje fel a por nagy részét, mielőtt porszívóval felporszívózza. A műanyag fóliák leszedése a takarítás utolsó lépése.

A projektje most már készen áll a padló, a falak és a mennyezet javítására vagy foltozására, hogy eltávolítsa az egykori fal nyomait.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....