Amit a tetőtéri szellőztetésről tudni kell

 • Olvasási idő:7perc

A padlásszellőztetés háttérbe szorulhat a lakberendezés élvezetesebb aspektusai mögött, de ez nem jelenti azt, hogy nem fontos. A száraz, jól szellőző padlás megakadályozza a penész kialakulását mind a padláson belül, mind az alatta lévő lakóterekben. A padlásszellőztetés a meleg évszakban lehűtheti a padlásokat, a hideg évszakban pedig minimalizálhatja a jégtorlaszokat.

Szellőzőnyílás a tetőn
Szellőzőnyílás a tetőn

Minden szabályoknak megfelelő, padlással rendelkező házban már van némi padlásszellőztetés, de mindig jó ötlet a minimális szellőztetési követelményeket kibővíteni, hogy háza hosszú távon is kiváló állapotban maradjon.

Mit tesz a padlásszellőztetés ?

A padlásszellőztetés egyszerre hozza be a levegőt a padlásra, és engedi a levegőt távozni a padlásról. Mivel a tetők a nap felé néznek, a meleg évszakban jelentős hőt termelnek. A padlásszellőztetés kivezetést biztosít ennek a hőgyarapodásnak, és lehetővé teszi a friss levegő bejutását a padlásra.
A padlásszellőztetés megakadályozza a nedvesség felhalmozódását a hideg évszakban.

A hidegebb levegő nem képes olyan jól szállítani a nedvességet, mint a meleg levegő. Így a hideg padláslevegőben a levegőben szálló nedvesség lecsapódik, és lerakódik a szigetelésen, a szarufákon, a gerendákon és a tetőfödém alján. A padlásszellőztetéssel a tető szélei mentén kialakuló jégtorlaszok is minimálisra csökkennek.

Mi az a jégtorlasz ?

A jéggát a tető szélén kialakuló nagy jégtömeg. Amikor a padlás vagy a tető felmelegszik, a tetőn lévő jég vagy hó megolvad. Ez a víz a jéggát felett megreked. A víz utat törhet magának a zsindelyek alá, és beszivároghat a házba.

A kapcsolódó építőanyagok tovább tartanak és jobban működnek a padlásszellőzés miatt. Mivel a zsindelyek és a tetőfedő lapok meggörbülnek, meghajlanak, megvetemednek és megrepednek, ha a padlás túlságosan felmelegszik, a padlásszellőztetés fenntartható szinten tartja a tető hőmérsékletét. A mennyezeti gipszkarton, a gerendák, a szigetelés és a szarufák is profitálnak a padlásszellőztetésből, mivel szárazak maradnak.

Passzív vs. mechanikus padlásszellőztetés

Passzív padlásszellőztetés

Előnyök

 • Nincs üzemeltetési költség
 • Kevesebb karbantartás
 • Áramszünet esetén is szellőzik

Hátrányok

 • Kevesebb levegő beszívása
 • Kevesebb levegő kiáramlása
 • Nem szabályozható

A passzív vagy természetes padlásszellőztetés a tetőn, nyeregtetőn vagy az ereszben, ereszlécben vagy homlokzati falon lévő lyukak vagy rések formájában történik. Ezek a lyukak vagy rések le vannak zárva, hogy megakadályozzák a madarak vagy kártevők (például denevérek) bejutását a padlásra. A passzív padlásszellőztetés típusai közé tartoznak a tetőgerincek, az árnyékolt nyeregnyílások, a tetőturbinák vagy az ereszben, ereszcsatornában és oromzatban lévő árnyékolt szellőzőnyílások.

Passzív szellőzés a tetőn
Passzív szellőzés a tetőn

A passzív padlásszellőztetés nem igényel áramot, és könnyen karbantartható, mivel nincsenek mozgó alkatrészek vagy motorok. A légmozgás mégis korlátozott, és gyakran az éghajlati viszonyoktól függ.

Mechanikus padlásszellőztetés

Előnyök

 • Szabályozható
 • Következetes légkeringés
 • Nagyobb mennyiségű levegőt mozgat meg

Hátrányok

 • Elektromos áramot használ
 • Karbantartást igényel
 • Gyakran igényel szakszerű telepítést

A mechanikus vagy aktív padlásszellőztetés a tetőbe vagy nyeregtetőbe épített, elektromosan működtetett ventilátorok formájában valósul meg. A mechanikus padlásszellőztetés típusai közé tartoznak a motoros tetőventilátorok és a nyeregtetőventilátorok. Az elektromos áramot a háztartás elektromos rendszere vagy napelemek szolgáltatják, amelyek az energiát akkumulátorokban gyűjtik és tárolják.

A tetőturbinák is jól szellőztetik apadlást
A tetőturbinák is jól szellőztetik a padlást

A mechanikus padlásszellőztetés egyenletes légáramlást biztosít, amelynek működése nem függ a széltől vagy a hőmérséklettől. Nagyobb mennyiségű levegőt is képes megmozgatni, mint a passzív szellőztetés. A mechanikus padlásszellőztetés azonban általában szakemberek általi telepítést igényel. A mechanikus szellőzőrendszerek gyakran üzemelnek, ezért idővel tönkremennek, és karbantartásra, illetve javításra szorulnak.

Jól, és rosszul szellőző tetőtér jellemzői

Jól szellőző padlás

 • Lapos zsindelyek
 • Jó állapotú tetőszerkezet
 • Tiszta padlásszigetelés
 • A szarufák, gerendák és a tetőszerkezet alja tiszta és penészmentes.
 • Száraz az egész padlás; nincs páralecsapódás.
 • Kevesebb rovar vagy nincsenek rovarok
 • A légkondicionáló normál teljesítményen működik
 • Kevesebb jégtorlasz vagy nincs jégtorlasz
 • Megfelelő nyári energiaszámlák

Rosszul szellőző padlás

 • Meghajlott, görbült, megvetemedett zsindelyek
 • A tetőfödém rétegelt lemezének leválása
 • Penész a padlásszigetelésen
 • Penész a padlásszerkezeti elemeken (szarufák, gerendák stb.)
 • Kondenzáció a szarufákon, gerendákon és a tetőszerkezeten.
 • Nagyobb számú rovar
 • A légkondicionáló túl sokat dolgozik a meleg hónapokban
 • Jégtorlaszok képződése az eresz közelében
 • Magas nyári energiaszámlák

Hogy szellőzzön a padlás…

 • A zárt padlástérben és más zárt szarufás terekben, ahol a szarufák alatt mennyezet van, keresztirányú szellőztetésre van szükség.
 • Ha a padlás különálló vagy szegmentált (mintha fal lenne), minden egyes különálló részt szellőztetni kell.
 • A keresztirányú szellőzőnyílásoknak legalább 2 cm méretűnek kell lenniük.
 • Amennyiben egy nyílás 3 cm-nél nagyobb, azt drótszövettel, perforált vinilszövetből készült vagy más szellőzőanyaggal kell lefedni. Az anyagban lévő nyílásoknak legalább 2 cm-nél nagyobbnak és legfeljebb 5 cm-nél kisebbnek kell lenniük.
 • A szellőzőnyílásoknak közvetlenül a külső levegő felé kell nyílniuk.

Hogyan javítható a padlásszellőzés ?

Szellőzőnyílások az ereszben, ereszlécben, oromzatban

Minden házban már most is passzív szellőzőnyílásoknak kell lenniük az ereszben, az eresz alatt vagy a falsíkon. A padlásszellőzés javítása itt kezdődik. Járja be a padlást, hogy meggyőződjön arról, hogy a szigetelés nem takarja el ezeket a szellőzőnyílásokat. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e a szellőzőnyílásokat elzáró élősködők ürülékei vagy fészkei. Ellenőrizze, hogy a szellőzőrácsok szilárdan vannak-e rögzítve. Szögezze a helyére a meglazult szellőzőrácsokat.

Gerincszellőzők

A gerincszellőzők a tető gerincébe épített passzív padlásszellőző rendszerek. A gerincszellőző egy hosszú műanyag vagy fém szellőzőnyílás, amely a tető gerincének (csúcsának) hosszában fut végig. Ezt a szellőzőnyílást zsindellyel fedik, hogy a tető többi részével összeolvadjon. A padlásról felszálló hő a gerincszellőzőn keresztül távozhat. A tetőtérbe bármelyik irányból fújó szél beáramolhat.

Tipp
A legjobb időpont a tetőgerinc-szellőző beépítésére a ház újratetőzése (vagy a kezdeti építés során), de a gerincszellőző utólag is beépíthető.

Szellőzőnyílások a nyeregtetőn

A nyeregtető-szellőzők a ház nyeregtetőjének felső részén – a háromszög alakú részen – elhelyezett passzív szellőzőberendezések. A nyeregtető szellőzőnyílások lehetnek olyan egyszerűek, mint a dróthálóval borított nagy lyukak vagy rések. Vagy lehetnek fém vagy műanyag szellőzőnyílások vagy lamellák, amelyek 30-60 cm közötti négyzet alakúak. A nyeregtető szellőzőnyílások lehetővé teszik, hogy a levegő magától távozzon a padlásról, megakadályozva a nedvesség felhalmozódását.

Tetőturbinák

A tetőturbinák nagy, gömb alakú, forgó fém szellőzőnyílások. Bár passzív padlásszellőztető eszközöknek minősülnek, a széllel együtt jár a szellőztetésük is. Amikor a szél elkapja a turbina lapátjait, a turbina golyóscsapágyakon forog, és felfelé, a padlásról kifelé szívja a levegőt.

Az aktívan forgó tetőturbinák érezhető hatást gyakorolhatnak a padlásszellőzésre. Még a nyugalmi állapotban lévő turbinák is kivesznek némi levegőt a padlásról, bár nem annyit, mint amikor a turbinák forognak.

Tipp
A megfelelő forgáshoz a tetőturbináknak függőlegesen kell állniuk. A tető dőlésszögéhez való alkalmazkodás érdekében a legtöbb tetőturbina állítható, hogy lehetővé tegye a szögben történő telepítést. A telepítés után a felső ventilátorrészt el kell csavarni, amíg függőlegesen áll.

Nyeregtető ventilátorok

A nyeregtetőventilátorok a nyeregtető szellőzőnyílások mögött, a padlás belső oldalán elhelyezett mechanikus padlásszellőztető berendezések. A nyeregtetőventilátorok a háztartási áramról működnek. Ha egyszer már bekapcsolták őket, akkor a hőmérsékleti igényeknek megfelelően automatikusan be, vagy kikapcsolnak.

A nyeregtető ventilátorok hatalmas mennyiségű levegőt mozgathatnak ki a padlásról – akár 500 köbméter/óra mennyiséget is. A legtöbb nyeregtetőventilátor azonban 80 és 160 köbméter/óra közötti tartományba sorolható.

Tetőtéri ventilátorok

A tetőtéri ventilátorok olyan mechanikus padlásszellőztető berendezések, amelyek 100-150 köbméter/óra levegőt szívnak a padlásról.

A tetőtéri ventilátorok a háztartási 220 V-os áramot vagy napenergiát használják. Általában körülbelül 80 cm átmérőjűek. Mivel egyes turbinaventilátorok 24 cm magasra is felnyúlhatnak, a tetőtetőventilátorok csészealj alakú csuklyájukkal sokkal kevésbé észrevehetőek. Még ferde tetőre is felszerelhetők.

Szakértő felbérlése a padlásszellőzés javítására

A szakemberek segíthetnek kiszámítani, hogy a padlás mérete alapján mekkora szellőzésre van szüksége, majd felmérhetik a padlásszellőztetés szükséges típusát. Tapasztalt szakembereik is lesznek, akik a padlásszellőztető eszközök teljes palettáját be tudják vezetni.

Egy generálkivitelező is elvégezheti ezt a munkát, de előbb ellenőrizze, hogy rendelkezik-e az energetikai vagy szellőztetéssel kapcsolatos projektekben szerzett tapasztalattal.

Egy teljes körű szellőztetést és szigetelést végző vállalat gyakran a legjobb választás. Ezek a cégek számos projekttel foglalkoznak, a kúszóterektől és a padlásszigeteléstől kezdve a légcsatornákig, párazáró gátakig, padlásventilátorokig, nyeregtetős szellőzőkig és ventilátorokig, valamint turbinákig. A fővállalkozóhoz hasonlóan tegyen fel kérdéseket, és tanulmányozza a szellőztető/szigetelő cég képesítéseit. Nem minden cég foglalkozik a projektek teljes skálájával.

Minden mechanikus szellőztetőberendezés esetén villanyszerelőnek kell a padláson elektromos áramot telepítenie. Elektromos engedélyeztetésre is szükség lesz.Ha csak gerincszellőzőt szeretne felszerelni, hívjon tetőfedő céget.

 

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....