Milyen kiegészítő fűtőtestet válasszunk ?

  • Olvasási idő:7perc

A helyiségmelegítők kiválóan alkalmasak arra, hogy felmelegítsenek egy-egy helyiséget anélkül, hogy az egész otthon termosztátját felkapcsolnák. Ezek a kis, hordozható fűtőtestek szinte bárhol elhelyezhetők a házban, ahol nincsenek gyúlékony anyagok.

Számos különböző típusú fűtőberendezés létezik, amelyeket figyelembe kell vennie, amikor kiválasztja az Ön igényeinek megfelelő modellt: a konvekciós, a sima hősugárzó és a kombinált fűtőberendezések mind különböző előnyöket kínálnak a helyiség felmelegítéséhez. Kiegészítő hőforrásként használva mindegyik lehetőség csökkentheti otthona teljes fűtésszámláját. Ez nem jelenti azt, hogy a villanyszámla nem fog kissé megnőni (mert meg fog), de a kompromisszum általában megtakarítást eredményez összességében – és nagyobb rugalmasságot ad, amikor kiválasztja, hogy mely területeket szeretné melegen tartani.

Mielőtt új helyiségfűtőt vásárolna…

Mielőtt fűtőtestet vásárol, szánjon egy percet arra, hogy átgondolja, hol fogja használni a fűtőtestet, és melyik fajta a legjobb az otthona pontjaihoz, amit melegbe akar tartani. A sugárzó fűtőtestek a legjobbak, ha nagyon gyorsan szeretne felmelegíteni egy területet. Ha viszont egy egész helyiséget szeretne felmelegíteni otthonában, akkor a konvekciós fűtőtest a jobb választás. Ha olyan fűtőberendezést keres, amely a mindennapi használatban lenne, és strapabíró, akkor a kombinált fűtőberendezéseket nehéz legyőzni ebben. A helyiségek méretétől és a használat várható gyakoriságától függően válassza ki az igényeinek leginkább megfelelő opciót. A márkától és a hőteljesítménytől függően a legtöbb modell ára általában 12 000 és 60 000 Ft között mozog.

Vásárlási megfontolások a helyiségmelegítőkhöz

Helyiség

Fontos szempont a fűtőtest megvásárlása előtt, hogy mekkora hőmennyiséget akar kapni. A legtöbb fűtőberendezés 600 és 1500 watt közötti teljesítményt használ óránként. Minél nagyobb a teljesítmény, annál több hőt termel (és annál több energiát használ). Határozza meg a helyiség négyzetméterét, majd nézze meg a fűtőberendezés specifikációit, hogy megbizonyosodjon arról, hogy hatékonyan – és biztonságosan – tudja-e fűteni a helyiséget.

Közüzemi költségek

Hogyan változik a fűtőtest teljesítménye a közüzemi számlák költségeiben, ha helyiségmelegítőket használ ? A költségek különböznek a hetente néhány órát üzemelő fűtőberendezés, és a napi használatban lévő fő melegforrásként között. Ha az Ön helyiségfűtőteste óránként 1500 watt teljesítményt használ, akkor a költségeit a villanyszámláján számolhatja ki. Szorozza meg a teljesítményt az Ön településén érvényes közüzemi díjtétellel: Ha például az Ön villamosenergia-szolgáltatója 50 Ft-ot számít fel kilowattonként (kWh), akkor a fűtőberendezés üzemeltetése óránként körülbelül 75 Ft-be kerül.

Biztonsági jellemzők

Évente több mint 500 háztartási tűz keletkezik a hősugárzók használatával összefüggésben Magyarországon. A hősugárzók számos új modellje tartalmaz olyan biztonsági funkciókat, amelyek csökkentik a tűzesetek kockázatát az Ön otthonában.

Szenteljünk figyelmet annak fontosságára, hogy olyan fűtőberendezést válasszunk, amely beépített termosztáttal és túlmelegedés elleni védelemmel rendelkezik. Ezek a fűtőtestek nemcsak azt teszik lehetővé, hogy Ön kiválaszthassa a helyiség kívánt hőmérsékletét, hanem automatikus kikapcsolást is biztosítanak, ha belsőleg túlmelegedni kezdenek.

Sok helyiségfűtő készülékben van átbillenés elleni biztonsági kapcsoló is: Ha háztartásában gyermekek vagy háziállatok élnek, akik a nap folyamán hajlamosak lehetnek a fűtőtestnek ütközni, ez a funkció automatikusan kikapcsolja a fűtőtestet, ha az véletlenül felborul.

FIGYELMEZTETÉS
A fűtőtestek típusainak böngészése közben különös figyelmet fordítson a dugaszokra és a vezetékekre. Soha ne csatlakoztasson egy helyiségmelegítőt hosszabbítóhoz, mivel ez tűzveszélyt okozhat, ehelyett csak konnektorba dugja a fűtőtest dugóját.

Az fűtőtestek típusai

Konvekciós fűtőtestek

A konvekciós fűtőtestek egyedi kialakításukkal a helyiség levegőjét melegítik, nem pedig a benne lévő embereket és tárgyakat, mint az infrafűtőtest. Forró levegőt termelnek, amely a mennyezet felé emelkedik, és a hidegebb levegőt a padlóra nyomja, így a levegő kering a helyiségben. Ezek a fűtőtestek vagy lábazati fűtőtestek, vagy vízzel vagy olajjal töltött fűtőtestek. A vízzel és olajjal töltött fűtőtestek messze a leghatékonyabbak.

Sugárzó fűtőtestek

A sugárzó fűtőtesteket a helyiségben lévő emberek és tárgyak melegítésére használják, nem kifejezetten a levegő melegítésére. Ez a típusú helyiségfűtő melegséget biztosít azonnal. Ha nagyon gyorsan szeretne meleget, ez egy nagyszerű választás az otthonába. Azonban tisztában kell lennie azzal, hogy a sugárzó fűtőtestek bizonyos veszélyeket rejtenek magukban. Megérintésük esetén megégethetik az embereket és az állatokat, és tűzveszélyesek, ha gyúlékony vagy éghető anyagokhoz túl közel kerülnek. Bármilyen típusú fűtőtestet mindig legalább 1 méter távolságra helyezzen el minden oldalról a tárgyaktól.

Kombinált fűtőberendezések

A kombinált fűtőberendezések mindkét lehetőség legjobbját nyújtják. Ezek ventilátorral segítik a hő eloszlását a térben, de nem olyan hatékonyak, mint a más típusú helyiségmelegítők. Ezek jó választásnak bizonyulnak otthonának szinte bármely helyiségében.

Az elektromos helyiségmelegítők egy egységnyi villamos energiáért egy egységnyi hőt termelnek. Hogy segítsen megérteni a hatékonyságot, ez azt jelenti, hogy a fűtőtestek 100 százalékos energiahatékonyságúak. A geotermikus hőszivattyúk három egységnyi hőt kínálnak egy egységnyi villamos energiáért. Ez 300 százalékos hatékonyságot jelent.

Hogyan válasszunk egy fűtőtestet ?

Mivel az egyes helyiségmelegítők más-más módszerrel melegítik fel otthonát, fontos meghatározni az igényeit, mielőtt kiválasztja a háztartásának leginkább megfelelő fajtát. Egyes fűtőkészülékek arra szolgálnak, hogy növeljék a hőmérsékletet az egész helyiségben, míg mások inkább kisebb területek nagyobb hatékonyságú fűtésére alkalmasak. Vegye figyelembe ezeket a kérdéseket, amikor elkezdi a vásárlást.

Milyen gyakran fogja használni a helyiségfűtőt ?

Ha azt tervezi, hogy a helyiségfűtővel rendszeresen, egész nap egy helyiséget fog melegíteni otthonában, akkor egy konvekciós vagy kombinált fűtőberendezés felelhet meg leginkább az igényeinek. Ezek a modellek a helyiség levegőjét melegítik fel. Különösen a konvekciós fűtőtestek kínálnak keringést azáltal, hogy a padlóra nyomják a hidegebb levegőt, miután a mennyezetre emelkedő meleg levegőt létrehozták.

Milyen gyorsan van szüksége melegre ?

A sugárzó fűtőtestek egy kisebb területet is gyorsan felmelegítenek. Ha például olyan fűtőtestet keres, amelyet téli estéken kedvenc nyugágya, vagy a kanapé elé helyezhet, a sugárzó fűtőtestet a lábához helyezve gyorsan felmelegítheti az előtte lévő embereket és tárgyakat.

Hol vásárolhat ?

Mivel egész évben számos kiskereskedelmi és online áruházban könnyen megtalálhatóak a térfűtők, a választás, hogy hol vásárolja meg a sajátját, személyes preferenciák függvénye. Az üzletben található lehetőségek gyors vásárlást biztosítanak a szállításra való várakozás nélkül, míg az online áruházak több márkát és fajtát kínálhatnak.

Vásárlás az üzletben

Az üzletben történő vásárlás lehetővé teszi, hogy az egyes fűtőtestek méretét és kinézetét személyesen mérlegelje. Üzletben történő vásárláskor mindenképpen ellenőrizze a dobozban a teljesítményt, a megadott szobaméreteket és a vonatkozó biztonsági jellemzőket, mielőtt kiválasztja az otthonának legmegfelelőbb modellt.

Online vásárlás

A helyiségfűtő online vásárlása széles választékot kínál a wattfokozatok, a márkák és a különböző funkciók tekintetében. Kezdje a modellek böngészésével egy megbízható webhelyen, amely megfelelő szállítási és visszaküldési lehetőségeket tartalmaz. Ha megtalálta a megfelelő kiskereskedőt, akitől megvásárolhatja a fűtőberendezést, vegye figyelembe a különböző modelleket a biztonsági funkciókkal és a háztartásának megfelelő szobaméretekkel.

Hol vásárolhat térfűtőt ?

Rengeteg helyen vásárolhat térfűtőt. Az üzletekben és az online kiskereskedők a fűtőberendezések széles választékát forgalmazzák, így a vásárlás során a legfontosabb szempont a helyiségmérettel, a biztonsági funkciókkal és a megbízható márkákkal kapcsolatos személyes preferenciák mellett az Ön által igényelt helyiségfűtő típusa.

GYIK

Biztonságos-e egész éjszakára bekapcsolva hagyni a helyiségmelegítőket ?

A legtöbb helyiségmelegítőt biztonságosan bekapcsolva lehet hagyni éjszakára, amennyiben olyan funkciókkal rendelkeznek, mint a túlmelegedés és a felborulás elleni automatikus kikapcsolás. Sok modellhez termosztát is tartozik, amely biztosítja az egyenletes hőmérsékletet a hosszabb ideig tartó használat során.

A helyiségmelegítő csatlakoztatható túlfeszültségvédőhöz ?

Az fűtő mindig közvetlenül a konnektorba csatlakoztassa. Kerülje a túlfeszültség-védők vagy hosszabbítók használatát, mivel túlmelegítheti ezeket az elektromos alkatrészeket, és növelheti a tűzveszélyt.

Kaphat szén-monoxid-mérgezést a helyiségfűtőktől ?

Az fűtőtestek a háztartási CO-mérgezés leggyakoribb okozói. Ha olyan modellel tervezi fűteni otthonát, amely PB-t vagy földgázt használ tüzelőanyagként, fontos, hogy olyan fűtőberendezést válasszon, amely rendelkezik automatikus kikapcsoló biztonsági funkciókkal, amelyek mérik a helyiségben lévő oxigénszintet.

A helyiségmelegítők kioldhatják a biztosítékot otthonában ?

Igen. Ha a fűtőtest kioldja otthona megszakítóját, az annak a jele, hogy a fűtőberendezés túlterheli az áramkört. Az fűtőtest túlmelegíti az áramkört, ami miatt a megszakító a biztonság kedvéért kikapcsol. Egyébiránt mindig kapcsolja ki és húzza ki a fűtőtestet, ha nem használja.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik