Helyzetek amiben az építkezési vállalkozók használhatják az üzleti intelligenciát

  • Olvasási idő:7perc

Ennyi munkással be tudom fejezni a projektet a határidőig ? Továbbra is megéri nekem ezt az alvállalkozót foglalkoztatnom ? Elég lesz-e több kisebb munka elvállalása a nagy projektek hiányának ellensúlyozására a jelenlegi teljes szerződéses érték fenntartásához ? Ha nem tudja a választ ezekre a kérdésekre, akkor lehet, hogy újra kell gondolnia, hogyan használja az üzleti intelligenciát (BI).


Kapcsolódó cikk


Az építőipari vállalatok 71%-a úgy véli, hogy a digitális készségek előtérbe helyezése és az adatvezérelt döntések meghozatala nyerő lépés lesz a vállalkozásuk és az iparág jövője szempontjából.

Bár az adatok döntéshozatalban való felhasználásának szinte végtelen számú felhasználási esete van, az építőipari vállalatok számára ma legfontosabbak közül négyre összpontosítunk: A kiadások csökkentése, pontosabb becslések készítése, a helyszíni műveletek irányítása és a kockázatok nyomon követése a projektek során.

Hogyan használhatja az építőipari vállalat az üzleti intelligenciát ?

Az építési projektek épületek, hidak, parkok és terek építésével foglalkozik, de egyúttal információhegyeket is létrehoznak.

A jó hír ? Ez a projekt előtt, alatt és után keletkező adatáradat üzleti intelligenciaként (BI) felhasználható a jövőbeli projektek tájékoztatására, a hatékonyság növelésére, a költségek ellenőrzésére és még sok másra.

Az üzleti intelligenciával könnyen átláthatja a költségeket, vagy bármit
Az üzleti intelligenciával könnyen átláthatja a költségeket, vagy bármit

A rossz hír ? Az adatokból kritikus betekintést nyerni félelmetes lehet. Üzleti intelligencia megoldásra és személyzetre van szükség az érintettek számára a releváns információk összegyűjtéséhez, tisztításához és vizuális bemutatásához. Az építőipari vállalatok gyakran lassan veszik át a BI-t a bonyolult technológiai halmazok, az eltérő adatforrások és a technikai erőforrások hiánya miatt.

Ön azonban nem véletlenül olvassa most ezt: tudja, hogy bármilyen fejfájást is okoz a bevezetés megvalósítása, az adatvezérelt építőipari vállalattá válás kritikus fontosságú. Az ösztönökre hagyatkozás és a múltbeli projektekről folytatott homályos beszélgetések önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy versenyképes maradjon a jövőben.

Íme pár lehetőség ahol az üzleti intelligencia segítségével az építőipari vállalatok mérhető versenyelőnyre tehetnek szert:

BI használata a költségek ellenőrzésére

A két és három százalék közötti árrés mellett nem kell sok nem várt hatás ahhoz, hogy egy projekt teljes nyereségét eltörölje. A költség, és teljesítményelemzés jobb pénzügyi egészséghez vezet, és lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy célokat határozzanak meg és hatékonyan nyomon kövessék azokat. A munkaerőköltség-jelentések és a költségösszesítő jelentések lehetővé teszik a tényleges költségek összehasonlítását a tervezett költségekkel, és szükség esetén intézkedéseket tehet.

Egy olyan iparágban, ahol “az anyagpazarlás és a javítási munkák a költségek 35%-át teszik ki”, elengedhetetlen a költségek nyomon követése és a kiadások csökkentése minden egyes projekt esetében. Ez azonban ijesztő feladat lehet, ha a cél az adatok projekteken keresztüli nyomon követése. Nehéz a kiadásokat a projektszinten túl nyomon követni, például egy adott régióban a berendezések készletének nyomon követése, a költségek meghatározása beszállítók szerint, vagy egy adott projekttípusra vonatkozó kiadások kiszámítása.

Kezelje a készletet és a költségeket minden folyamatban – az ajánlattételtől az építésig -, így minden egyes projektet nyomon követhet munkánként, beszállítónként, régiónként, vagy bármi más módon, ami a legnagyobb üzleti értéket hozza.

A költségek nyomon követése és a kiadások csökkentése

A vállalatok gyakran szembesülnek a késések és hibák miatti büntetésekkel, de gyakran nem tudják, hogyan kerülhetnék el legjobban ezeket az eseteket.

Az egyik megoldás az, hogy nyomon követik, mely beszállítóknál magas a projektekbe kerülő hibás anyagok aránya. Jó eséllyel valakinek a csapatban van egy megérzése ezzel kapcsolatban, de ezeket a gondolatokat nem rögzítik, nem összesítik és nem osztják meg a cégen belül. Ennek eredményeként a vállalatok továbbra is ugyanazt a beszállítót használják, hibás anyagokat kapnak, és pénzt veszítenek.

Az üzleti intelligenciával mindig képben lehetünk a költségekkel
Az üzleti intelligenciával mindig képben lehetünk a költségekkel

A BI segítségével a vezetők minden egyes beszállítót nyomon tudnak követni minden egyes munkánál és minden projektben, hogy megértsék a munka minőségét, és lépéseket tegyenek a helyzet javítása érdekében.

Pontosabb becslések és ajánlatok készítése

Egy kormányzati szerződés alacsony árajánlata esetén minden fillér számít, hogy megnyerje az üzletet és nyereséggel távozzon. A költségek nem alapulhatnak a legjobb találgatásokon és a projektvezető tapasztalatain.

Egy BI-megoldás lehetővé teszi a vezetők számára, hogy könnyen összegyűjtsék a pontos mikroadatokat az általuk végzett hasonló projektekről, hogy pontosabb becsléseket és ajánlatokat készíthessenek, akár az utolsó pillanatban is. Egyesek az iparágban azt mondják, hogy a legrosszabb nap az a nap, amikor az ajánlatot megnyerik, és amikor sokan elgondolkodnak azon, hogy “miért mi vállaltuk a legalacsonyabb árat, és hogy fogunk jól kijönni ebből ? ” Egy BI-megoldással a vállalatok megtudhatják mindezt.

BI használata az ütemezés, tervezés és együttműködés optimalizálására

Az üzleti intelligencia segítségével az operatív csapatok könnyedén nyomon követhetik a hatalmas adatmennyiséggel rendelkező összetett projekteket, és biztosíthatják az ütemtervek betartását, az erőforrások megfelelő elosztását és a csapatok koordinálását.

Egy megfelelő ütemterv-elemző jelentésből kiderül, hogy a projekt előrébb vagy hátrébb jár-e, és segít azonosítani a késések okait, hogy a jövőben elkerülhesse azokat. A helyszíni naplók állapotjelentései lehetővé teszik a minták elemzését, a problémák feltárását és a károk megelőzését.

A nem hatékony ütemezés és együttműködés növeli a költségeket és csökkenti a termelékenységet. Nehéz hatékonyan tervezni vagy együtt dolgozni, ha a távoli csapattagok és a terepen dolgozók számára az adatok nem könnyen hozzáférhetők.

Optimalizálja az együttműködést, az ütemezést és az alvállalkozók, a szállítások és a berendezések ütemezését egy olyan megoldással, amely a valós idejű projektadatokat minden helyszínen a csapat minden tagja számára könnyebben elérhetővé és használhatóvá teszi. Kövesse nyomon a projektek előrehaladását, jelezze előre a késedelmeket vagy változásokat, és alkalmazkodjon a projekt és a vállalat egészén belül.

A csapatok is hatékonyabbak lesznek, ha bármilyen munkaterületről és bármilyen eszközről távoli hozzáféréssel rendelkeznek az adatokhoz, a hiánypótlási listákhoz, a biztonsági észrevételekhez és a BIM-hez.

Kezelje a napi műveleteket a terepen

Az Ön kőműves brigádja ma a becsült falhosszúságnak csak a 90 százalékát végzi el naponta. Azonnal tudnia kell, hogy most minden következő napon további egy falhossznyi + 10% falat kell befejeznie ahhoz, hogy ismét az ütemterv szerint haladjon.

Ha a brigádvezetők minden nap tudják, hogy hol tartanak az ütemtervhez vagy a költségvetéshez képest, gyorsabban tudnak kiigazításokat végezni, így pótolhatják a különbséget, és mérsékelhetik a változásokkal kapcsolatos egyéb lehetséges hatásokat.

Ezek az adatok a jelenlegi projekteken túlmutatóan is hasznosak lehetnek – a munkák időtartamára vonatkozó referenciaértékek meghatározásához való felhasználásuk segít a jövőben megalapozottabb ütemezési döntések meghozatalában.

A BI segít a kockázatok hatékony kezelésében

Az építőipar magas kockázatú üzletág, a költségtúllépéstől és az ütemezés késésétől kezdve a biztonsági problémákon át a jogi ügyekig.

A kockázatkezelés a projektmenedzsment egyik legnehezebb aspektusa, amely a kiváltó okok azonosítását és elemzését, valamint időben történő reagálást igényel. A BI segíthet a kockázatok korai szakaszban történő felismerésében, így a legköltséghatékonyabb módon mérsékelheti azokat.

Egyetlen cég sem engedheti meg magának, hogy rosszul kezelje a biztonsággal, a szerződésekkel, a hibákkal, a költségszámítással és a lassulással kapcsolatos kockázatokat. Mégis, nincs egyszerű módja annak, hogy az ilyen típusú adatokat áttekintve teljes képet kapjunk arról, hogy hol vannak a kockázatok, nemhogy arról, hogyan lehet azokat mérsékelni.

Tartsa számon a szerződéses követelményeket, a jogi korlátozásokat és a biztonsági kérdéseket projektenként és helységenként. A BI-megoldások lehetővé teszik a vezetők számára, hogy mérjék a mikro, és makroelemeket, és olyan értelmes döntéseket hozzanak, amelyek csökkentik a jövőbeli kockázatokat és javítják az eredmény minden szempontból.

A biztonsági incidensek nyomon követése a projekteken keresztül

Nem lehet megfelelő biztonsági programokat kialakítani és végrehajtani, ha a vállalatok nem követik nyomon a projekteken belül előforduló biztonsági incidensek típusait. Ez növeli a per vagy a büntetés valószínűségét, ha valaki megsérül.

Hogyan fog az üzleti intelligencia az Ön szolgálatába állni ?

Egy jól megtervezett BI-megoldás képes betekintést nyerni a különböző adatforrásokból, elemzési lehetőségeket nyújtani, a múlt alapján megmutatni a jelenlegi döntések hatását, és összekapcsolni a vállalat összes részlegét. A BI szinte minden nagyobb méretű építőipari cégek számára kötelezővé vált. A nyerhető betekintések jobb képet adhatnak az egész vállalkozásról, annak projektjeiről, és lehetővé teszik, hogy okosabb döntéseket hozzon.

A BI előnyei az építőiparban

  • Csökkenteni tudja a kockázatot.
  • Javíthatja a személyzet, a felszerelés és az ütemezés hatékonyságát.
  • A költségek kezelése nyomonkövethető.
  • Annak értékelése, hogy egy projektet érdemes-e folytatni ahogy előtte végezték.
  • Azonosítani a vállalat számára legmegfelelőbb és a kerülendő projekteket.
  • Gyors reagálás a lehetőségekre és a bevételek növelése.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....