Hogyan tisztítsunk meg a szelektív hulladékgyűjtőt rendesen ?

 • Olvasási idő:4perc

Az újrahasznosítás megakadályozza, hogy a hulladék a hulladéklerakókba kerüljön, és ez a gyakorlat egyre népszerűbbé válik itthon, Magyarországon is. 1990 előtt az újrahasznosítható szemétnek mindössze 15 százalékát válogatták szét, és 2018-ra, ez az arány 32,1 százalékra nőtt. A helyi önkormányzat irányelveit követve az újrahasznosítás egyszerű, ha Ön is elfogadja az eldobható anyagok szétválogatásának gyakorlatát.

Akár külön újrahasznosító kukákat használ a papír, az üveg és a műanyag számára, akár egy tárolóban helyezi el őket, a rendszeres tisztítás fontos a szagok megelőzése és a kártevők, például a rovarok és az állatok távoltartása érdekében. Vannak olyan professzionális szolgáltatások, amelyeket felbérelhet, hogy rendszeres időközönként gőztisztítsák a szemetes és az újrahasznosító tartályokat. De ha nem szeretne szakembert felbérelni, akkor néhány háztartási termékkel és egy kis idővel Ön is megtisztíthatja az újrahasznosító kukákat.

A tárolók rendszeres takarításával megelőzzük a rovarok és rágcsálok jelenlétét
A tárolók rendszeres takarításával megelőzzük a rovarok és rágcsálok jelenlétét

Tipp
Bár ez a cikk a szilárd hulladékok újrahasznosító edényeire összpontosít, ne felejtse el, hogy sok ételmaradék újrahasznosítható a komposztgyűjtőben. Vásárolhat kukát, vagy készíthet sajátot, de ezek gyakori ürítése és tisztítása távol tartja a szagokat.

Milyen gyakran kell tisztítani az újrahasznosító kukát ?

Az újrahasznosító kukákat a havi takarítási rutin részeként minden típusú szemetesládával együtt alaposan meg kell tisztítani. Meleg időben, vagy a nyári hónapokban heti tisztításra lehet szükség a szagok elkerülése érdekében.

Amire szüksége lesz

 • Nylon sörtéjű súrolókefe
 • Hosszú nyelű súrolókefe vagy felmosórongy
 • Kerti tömlő
 • Szórófejes flakon
 • Műanyag tartályok vagy ponyva
 • Mikroszálas kendők
 • Szódabikarbóna
 • Fertőtlenítő spray

Útmutató

Kezdjük egy üres szemetesládával. A legjobb időpont az újrahasznosító kuka tisztítására közvetlenül azután, hogy a hulladékot elvitték vagy elszállították az újrahasznosító központba. Ha ez megtörtént, akkor tartson készenlétben néhány műanyag zsákot, kukát vagy egy régi ponyvát, hogy a hulladékot felfogja, amíg a kuka tiszta és száraz nem lesz.

Tipp
Egy napos, szeles nap a legjobb időpont az újrahasznosító kuka tisztítására, így a szabadban dolgozhat.

Nedvesítse be és szórja meg szódabikarbónával

Kezdje azzal, hogy egy kerti slaggal vagy vízzel töltött szórófejes flakonnal permetezi a kuka belső felületeit, hogy a műanyagot megnedvesítse. Szórja be a belső teret bőségesen szódabikarbónával. A szódabikarbóna segít felszívni a szagokat, és enyhe súrolószerként távolítja el a megtapadt részecskéket.

Súrolja ki a szemetest

Egy nejlon sörtéjű súrolókefével tisztítsa meg az összes belső felületet. Ha nagy szemetesládája vagy újrahasznosító gurulós kocsija van, könnyebb egy hosszú nyelű súrolókefét vagy felmosórongyot használni. Ha a belső felületek tiszták, ismételje meg a szódabikarbónás súrolást a kuka vagy a kocsi külsején.

Jól öblítse ki

Kerti slaggal alaposan öblítse át a kuka belsejét és külsejét. Ha nem tud a szabadban dolgozni, akkor esetleg a zuhanyfülke is jól működik.

Teljesen szárítsa meg

Ha van ideje, hagyja, hogy a nap tegye a dolgát, hogy a szemetes teljesen megszáradjon. (A napfény némileg segíthet a szemetes fertőtlenítésében is.) Ha nincs, használjon nedvszívó mikroszálas törülközőt a szemetes belső és külső szárításához.

Szükség esetén fertőtlenítse

Ha a szemetes még mindig erős szagot áraszt, fújja be a belső felületeket fertőtlenítő spray-vel, hogy elpusztítsa a szagot okozó maradó baktériumokat.

Újrahasznosítási tippek, hogy az újrahasznosító tartály hosszabb ideig tiszta maradjon

Egy kis extra erőfeszítéssel, mielőtt az újrahasznosítható anyagokat a szemetesbe helyezi, a szemetes sokkal tovább marad tiszta. Az önkormányzatnál is tájékozódjon az újrahasznosításra vonatkozó előírásokról. Sok helyen nem fogadják el az élelmiszerrel szennyezett újrahasznosítható anyagokat.

 • Újrahasznosítás előtt öblítse ki a palackokat, konzervdobozokat és műanyag edényeket. Nem kell azokat makulátlanra sikálni, de egy gyors kaparás és öblítés az ételmaradékok és a ragadós maradványok eltávolítása érdekében sokkal hosszabb ideig tartja tisztán és frissen az újrahasznosító szemetesét.
 • A műanyag palackok fedelét cserélje ki, hogy megakadályozza a szivárgást, ha az Ön területén nem írják elő az anyagok szétválasztását, vagy ha a fedelek ugyanabból az anyagból készültek, mint a palackok.
 • Ne engedje, hogy víz vagy élelmiszer-folyadékok gyűljenek össze a kuka alján. Ha a tárolót a szabadban tárolja, győződjön meg róla, hogy kis vízelvezető lyukakkal rendelkezik, hogy a nedvesség távozni tudjon. Ha a tárolónak nincsenek lyukai, egy kis fúróval vagy fúrólyukasztóval készítsen lyukakat.
 • Helyezzen újságpapírrétegeket a tároló aljára, hogy felszívja a nedvességet. Ez a technika akkor működik a legjobban, ha a tárolót zárt térben tárolja. Vagy adjon a szemeteshez egy műanyag bélést. A bélés hosszabb ideig tartja tisztán a szemetest, de a legtöbb vékony műanyag bélést nem lehet újrahasznosítani, ezért mérlegelje az előnyöket és hátrányokat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....