Bútorelrendezési hibák kiküszöbölése

  • Olvasási idő:4perc

A lakberendezési hibákat könnyű elkövetni, különösen a bútorok elrendezésénél. Ha egy szoba üres, az frusztrálónak tűnhet, és nem mindenki számára természetes, hogy tudja, hova tegyen mindent. De ha tudja, hogy mit ne csináljon, sokkal könnyebbnek tűnik a feladat. Ha egyszer elkerüli ezeket a bútorrendezési hibákat, a többi már gyerekjátéknak fog tűnni.


Kapcsolódó cikkek


A társalgási területek figyelmen kívül hagyása

Senkinek sem szabadna kiabálnia, előrehajolnia vagy a nyakát nyújtogatnia ahhoz, hogy szabályos beszélgetést folytasson. A nappali bútorainak elrendezésekor tartsa szem előtt, hogy a kanapéknak és a székeknek valamilyen mértékben egymással szemben kell állniuk. Nagy terekben ez nehéznek tűnhet, de ne feledje, hogy egy helyiségben több beszélgetőhelyet is kialakíthat.

A bútorok falhoz szorítása

Lehet, hogy ellenkezően hangzik, de ha azt szeretné, hogy a szoba nagyobbnak tűnjön, nem az a megoldás, ha az összes bútort a falhoz tolja. Ha így teszi, az elemek nem kapnak levegőt, és a középen lévő területet üregesnek érezheti. Ha a bútorokat távolabb húzza a falaktól, a beszélgetőhelyek intimebbé válnak, és jobb egyensúlyérzetet teremt. Még egy kis helyiségben is adhat a bútoroknak némi teret.

A praktikum figyelmen kívül hagyása

Ön az a fajta ember, aki szereti feltenni a lábát a dohányzóasztalra ? Előfordul, hogy a nappaliban ülve étkezik ? Esetleg a kanapén ülve egy pohár bor vagy kávé mellett ? Ez az Ön otthona, ezért úgy kell elrendeznie a bútorokat, hogy könnyen hozzáférjen az asztalokhoz, hogy feltehesse a lábát, vagy letehesse az italát.

Dekorálás több fókuszpont körül

Minden helyiségnek kell, hogy legyen egy fókuszpontja, mert ez lehorgonyozza a teret, és természetes területet teremt, amely köré bútorokat helyezhet. Néha ez a helyiségben természetes módon jelenik meg, néha pedig Önnek kell megteremtenie. A legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy csak egy fókuszpontot alakítson ki, különben a szoba vizuálisan zsúfolt és zavaró lehet a szem számára. A nyugodt és kiegyensúlyozott tér megteremtéséhez egyetlen fókuszpont a megfelelő megoldás.

A forgalomáramlás fontosságának figyelmen kívül hagyása

A bútorok elrendezésekor soha ne feledkezzen meg arról, hogy az emberek hogyan jutnak majd el a szoba összes bútorához, vagy területéhez és hogyan fogják azokat körbejárni. Senkinek sem szabad, hogy egy bútoron át kelljen másznia vagy megbotlania ahhoz, hogy hozzáférjen egy másikhoz. A szobán is át kell tudniuk haladni anélkül, hogy kényelmetlen, cikcakkos útvonalat kellene választaniuk. Győződjön meg róla, hogy hagyott helyet a tiszta sétaútvonalaknak.

Egyensúlyhiány

Ha túl sok bútort helyez a szoba egyik oldalára, mindent ferdének és kiegyensúlyozatlannak érződik. Ennek elkerülése érdekében osszon el mindent egyenletesen a térben. Ez nem jelenti azt, hogy a helyiségeknek tökéletesen szimmetrikusnak kell lenniük, azonban fontos, hogy némi egyensúlyt érjünk el. Ha például a szoba egyik oldalán van egy kanapé, akkor azt a másik oldalon valami hasonló vizuális súlyú dologgal kell ellensúlyozni. Ez lehet egy másik kanapé, egy pár szék, egy komód vagy egy büféasztal – bármi, aminek értelme van a szobában.

Az ablakok eltakarása

A természetes fény minden helyiségben fontos, és általában minél több ablak van, annál jobb. Általános szabály, hogy amennyire csak lehet, kerülje az ablakok elé helyezett dolgokat. Ha a fényt eltakarják, a szoba kisebbnek, zsúfoltabbnak tűnik. Ez azonban trükkös lehet, ha a padlótól a mennyezetig érő ablakok vannak. Ha mindenképpen ablakok elé kell helyeznie a bútorokat, győződjön meg róla, hogy tükrök, fényvisszaverő felületek és egy okos világítási terv segítségével maximalizálja a maradék természetes fényt.

Tevékenységi zónák

Gyakori hiba, hogy a bútorok elrendezésekor nem veszik figyelembe a különböző tevékenységi zónákat. Ha az Ön háztartása olyan, mint a legtöbbé, a nappalit nem csak egy dologra használják. Lehet, hogy az emberek itt néznek tévét, itt csinálják a házi feladatot, vagy itt dolgoznak művészeti projekteken. Győződjön meg róla, hogy az egyes tevékenységek sajátos igényeinek megfelelően rendezte be a dolgokat, hogy megfelelő ülőhely, világítás és tér tükrözze a tér sokoldalúságát.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik