Mire használják a drónokat az építőiparban ?

  • Olvasási idő:7perc

Drónok. Hallott már róluk, és mindenhol látta őket. Akár egy  körül házrepülnek, akár egyedi légi felvételeket készítenek, a drónok hatalmas lehetőségeket és  kínálnak – még az építőipar világában is.

Az elmúlt néhány évben a drónok az egyik legmeggyőzőbb építőipari trenddé váltak. Az iparágban évről évre többszörösére nőtt a drónok használata, ami magasabb, mint bármely más kereskedelmi ágazatban. Látásuk (kamerával felszerelt drón) és adatgyűjtési képességeik életképes eszközzé teszik őket, és a helyszíni biztonságtól kezdve a távfelügyeletig számos előnyt kínálnak.

Szerkezetelemzés drónnal
Szerkezetelemzés drónnal

A dróntechnológia előnyei különösen a teljes projektéletciklust forradalmasították, a kezdetektől a projekt lezárásáig. A drónok fotói, videói és képei a projektek felmérésére, az építkezés előrehaladásának nyomon követésére és valós idejű frissítésekre szolgálnak.

Az iparág növekedésével és az építési projektek összetettebbé válásával a drónok építőipari felhasználása továbbra is az egekbe fog szökni. Olvasson tovább, hogy többet megtudjon arról, hogyan alakítják át ezek a futurisztikus eszközök az iparágat.

Miért használják a drónokat az építőiparban ?

Valós idejű adatrögzítésükkel és egyedülálló légi előnyükkel a drónok javíthatják a hatékonyságot, csökkenthetik a költségeket és racionalizálhatják a munkafolyamatokat. Íme néhány módszer, ahogyan a drónokat az építőiparban használják.

Topográfiai térképezés és földmérés

A topográfiai térképek tanulmányozása elengedhetetlen az összetett, nagyszabású építési projektek tervezésekor. Ezek felfedhetik a bizonyos terepviszonyokhoz rosszul illeszkedő tervek költséges hibáit. Bár a topográfiai térképek hasznosak, drágák és sok időt vesz igénybe az elkészítésük. Emiatt a térképeket nem mindig frissítik a munka megkezdésekor.

Mivel a drónok hatalmas mennyiségű területet képesek feltérképezni, exponenciálisan csökkenthetik a helyszín domborzatának megjelenítésére fordított időt. Ez segít abban, hogy a projekt a tervezett ütemterv és a költségvetés betartásával haladjon, és biztosítja a pontosságot a projekt megkezdése előtt. Ezen információk összegyűjtése segíthet a megvalósíthatóság meghatározásában és a tervezésben.

A drónnal figyelemmel követhetőek a munkagépek helyzete és állapota
A drónnal figyelemmel követhetőek a munkagépek helyzete és állapota

Továbbá a drónok által készített nagy felbontású képek 3D-s modellekké manipulálhatók, lehetővé téve az építőbrigád számára, hogy a kivitelezés előtti időszakban pontosan meghatározzák a kihívásokat, és kiszúrják a hibákat a munkaterületen, ezzel hosszú távon időt és pénzt takarítva meg.

Berendezések, munkaeszközök nyomon követése

Ezzel a problémával szinte minden projektmenedzser szembesült már hogy elveszíti a nyomát annak, hogy az egyes munkaterületeken hol találhatóak a berendezések, vagy a munkához kellő eszközök, alapanyagok és szerszámok. 

Egy drón segítségével ugyanez a menedzser elvégezhet egy átrepülést, és gyorsan felmérheti, hogy a felszerelés ott van-e, ahol lennie kell. Azt is gyorsan felismerheti, hogy egy olyan berendezés, amelyre már nincs szükség, még mindig a helyszínen van-e, megelőzve ezzel a drága, eszközbérleti díjakat.

A berendezések meghibásodása egy másik gyakori probléma. A drónok rögzítő funkciói felhasználhatók a problémák távoli azonosítására, és vizuális ábrázolással segíthetik a problémák közlését. Az üzemeltetők könnyen elküldhetik a rögzített adatokat a berendezéseket kölcsönző cégek javító szakembereinek a gyorsabb és pontosabb diagnosztika érdekében, még mielőtt azok a munkaterületre érnének.

Távfelügyelet és előrehaladási jelentések

Az építőipari drónok másik értékes tulajdonsága az a láthatóság, amelyet az ügyfelek számára biztosíthatnak. A drónok lenyűgöző légifelvételeket készíthetnek, és az ügyfelek számára lehetővé teszik a projekt előrehaladásának megismerését, különösen akkor, ha fizikailag nem tudnak jelen lenni a helyszínen. Ez segít biztosítani az ügyfeleket arról, hogy a tőkéjüket hatékonyan használják fel.

Az ügyfélkommunikáción kívül a drónok javíthatják a csapatok belső együttműködését is, mivel a berepülések során információkat küldenek a csatlakoztatott szoftvereknek. A tervezőcsapatok, mérnökök, építésvezetők, munkások és tulajdonosok egyszerre férhetnek hozzá az adatokhoz, követhetik a projektet, és észrevehetik az esetleges hibákat. A drónok értékes dokumentumokat is létrehozhatnak, amelyekhez a csapatok később hozzáférhetnek.

Biztonsági felügyelet

Ha valaha is elloptak már egy berendezést egy telephelyről, tudja, hogy ez milyen pusztító hatású lehet. Egy boomlift vagy kotrógép ellopása több millió vagy akár ennél is nagyobb összegű kárt is jelenthet. A berendezések biztonsága tehát nagyon fontos eleme a munkavégzésnek.

Egy drónkezelő egy átrepülést végezhet, hogy gyorsan meggyőződjön arról, hogy egy berendezés, vagy munkagép biztonságos helyen van-e. A megfigyelő kamera segítségével azt is láthatják, hogy illetéktelen személyek tartózkodnak-e a helyszínen. Ez segíthet megelőzni a károkat vagy lopásokat, és azonosítani a birtokháborítókat.

Személyzeti biztonság

A munkavállalók biztonsága a legtöbb építőipari vállalat egyik legfontosabb prioritása. Különösen a lezuhanások okozzák a munkások halálos áldozatainak 34%-át. A munkásoknak gyakran bizonytalan platformokra kell felmászniuk, és a munka során veszélyes körülmények között kell navigálniuk. A drónok helyettesíthetik a munkásokat ezekben a helyzetekben, és csökkenthetik az építőipari munkások kockázatát a terepen.

Az építésvezetők a drónok videokameráival a munkaterületet is figyelemmel kísérhetik a biztonsági problémák szempontjából, biztosítva, hogy a munkások megfelelő védőfelszerelésben legyenek, és hogy ne legyenek laza vagy instabil szerkezetek vagy berendezések.

Szerkezetek ellenőrzése és fényképezés

A nehézgépek és a terjedelmes állványok területén a drónok kulcsfontosságú ellenőrzést biztosíthatnak. A szerkezetek körül repülve ellenőrizhetik a stabilitást és a finomabb részleteket, és nagy felbontású képeket készíthetnek az elemzéshez. A hőérzékelőkkel felismerhetők a hőszivárgások, és az elektromos problémák. Ez a szintű minőségbiztosítás hosszú távon segíti az ügyfélkapcsolatokat.

Ellenőrzés drónnal a munkaterületen
Ellenőrzés drónnal a munkaterületen

A drónok nagyobb méretű szerkezetek, például hidak, tornyok, tetők és állványok tervezett karbantartására is használhatók. Egy olyan feladat, amelynek elvégzéséhez egy egész felmérő csapatra lenne szükség, egy drónkezelővel csak néhány órát vesz igénybe.

Az építőipari drónok típusai

Bár sokféle dróntípus létezik, az építőiparban a kereskedelmi drónok a szabványos használatúak. Egyes modellek fix szárnyúak, míg más modellek forgó szárnyúak. A fő különbségek közöttük a kialakításukban és a használatukban vannak.

Fix szárnyú drón
Repülőgépszerű kialakításukkal a merevszárnyú drónok meghatározott pályán siklanak, és nagyobb magasságot érnek el, mint más típusú drónok. Ez teszi őket hatékonnyá az építés előtti folyamatok, például a topográfia feltérképezése és a nagy területek felmérése során. Azonban csak előrefelé képesek repülni, ezért nem működnek jól olyan területeken, ahol sok az akadály vagy szűk hely van.

Rotációs drón
A forgószárnyú drónok rotoros kialakításúak, ami lehetővé teszi, hogy a helyükön lebegjenek és stabilak maradjanak, így könnyebben irányíthatók, mint a fix szárnyú drónok. Ezek a drónok jó választásnak bizonyulnak légi ellenőrzésekhez, szerkezeti vizsgálatokhoz, fényképezéshez és rövid távolságok megfigyeléséhez.

Főbb jellemzők

A drónok többféle funkcióval vannak felszerelve, amelyek segítenek a kulcsfontosságú adatok rögzítésében az építkezéseken, beleértve a kamerákat, a GPS-egységeket, a hőérzékelőket és az infravörös érzékelőket. Az általuk gyűjtött információk a drónszoftveren keresztül számítógépre küldhetők, így a felhasználók elemezhetik, értelmezhetik és rendszerezhetik az összegyűjtött adatokat. Ezek a funkciók javítják a projektmenedzsment hatékonyságát, és alaposabb vizsgálatokat tesznek lehetővé.

Bár a drónok alkalmazása az építőiparban nem újdonság, az építőipari vállalatok minden eddiginél gyorsabb ütemben alkalmazzák őket. A drónok felbecsülhetetlen értékűnek bizonyultak a terepen, akár földmérésre, akár a berendezések vagy munkagépek nyomon követésére használják őket.

A drónok az építőipari életciklusban is közvetlen előnyökkel járnak. Képességeik lehetővé teszik a költségek, az idő, a kockázat és a munkaerő csökkentését, miközben javítják a munkafolyamatokat, a pontosságot, a kommunikációt és a hatékonyságot. Mindezek nagyobb magabiztosságot és biztonságot eredményeznek az építési projekteken való munkavégzés során.

Bár a drónok hatása az építőiparban még kialakulóban van, már most forradalmasítják az ágazatot, és megváltoztatják az építési projektek lebonyolításának módját. Amíg a technológia megfelel a hatósági,  légiközlekedési és területrendezési akadályokon, addig nyugodtan kijelenthető, hogy a kereskedelmi drónok már itt vannak, és itt is maradnak. 

Az építőipari drónok jövője

A technológia fejlődésével a drónok minden eddiginél több építőipari feladatot tudnak majd ellátni. A Kaizen Aerial Solutions 2020-ban mutatta be új xFold ipari drónját, amely akár 50 kg-ot is képes megemelni. Ez a drón nagy emelőképességének köszönhetően építőipari anyagokat és más nehéz terheket tud szállítani a munkaterületeken. Olyan opcionális tartozékokkal is rendelkezik, mint a 3D térképező érzékelők, robotkarok és tűzoltó fecskendők.

A dróntechnológia más területeken is fejlődik. A jövőben a drónok valószínűleg képesek lesznek autonóm járművek irányítására és vezetésére. Az Amazon és más gyártók olyan rendszereket teszteltek, amelyek drónokat párosítanak önvezető autókkal és szállítójárművekkel, és hasonló technológia segíthet az építőanyagok szállításában és az építőipari járművek irányításában. Ha ezeket a technológiákat a jövőben nagy léptékben alkalmazzák, akkor csak tovább fogják egyszerűsíteni az építőipari munkavégzést.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik