Habarcs tisztítása falazatról muriátsavval

  • Olvasási idő:3perc

Kőfal építésénél, vagy más kővel vagy téglával való projekteknél szinte lehetetlen elkerülni, hogy habarcs kerüljön a kövekre, ahol nem szeretné. Ha megpróbálja letisztítani a habarcsot, amíg az még nedves, akkor az csak elkenődik a köveken. Egyszerű megoldás, ha hagyja megszáradni a habarcsot, és a projekt végén sósavval tisztítja le a habarcsot a falról. Ugyanezeket a technikákat alkalmazhatja a legtöbb cementtermékeket tartalmazó falazási projektnél.

A sósavat, sópárlatnak vagy acidum salisnak is nevezik. A sósavat barkácsáruházakban és háztartási központokban vásárolhatja meg. A savat vízzel kell keverni, hogy csökkentse az erejét, így nem károsítja a követ vagy más anyagokat. De még hígítva is nagyon óvatosan kell használni a sav-víz oldatot, hogy elkerüljük az anyagok károsodását és az esetleges sérüléseket. A muriatikus savat mindig biztonságos módon használja.

Amire szüksége lesz

Felszerelés / szerszámok

  • Kerti tömlő.
  • Védőszemüveg.
  • Saválló hosszú gumikesztyű.
  • Teljesen műanyag vödör.
  • Merev sörtéjű műanyag kefe.

Anyagok

  • Muriatikus sav (standard koncentráció).
  • Háztartási ammónia (szükség szerint).

Útmutató

Nedvesítse be a tisztítandó felületet
Kerti slaggal teljesen itassa át a követ. Ügyeljen arra, hogy minden olyan követ vagy téglát, amely érintkezhet a savas oldattal, beáztasson. Ez egy kritikus lépés a károsodás megelőzése érdekében. A sav alkalmazása a száraz kövekre sárgás-zöldes színűre festheti azokat.

Hígítsa a savat vízzel
Vegyen fel védőszemüveget és hosszú gumikesztyűt. Töltsön meg egy tiszta, teljesen műanyag 5 literes vödröt vízzel. Óvatosan öntsön 1 csésze sósavat a vízbe.

FIGYELMEZTETÉS
A savat mindig vízbe öntse. Soha ne öntsön vizet a savba, mert ez veszélyes kémiai reakciót hoz létre, amely miatt az oldat buborékosodhat és kifröccsenhet a vödörből.

Vigye fel a savas oldatot
Ecsetelje a hígított savoldatot a kőre egy merev sörtéjű műanyag kefével. Hagyja az oldatot néhány pillanatig hatni. Akkor tudja, hogy a sósav működik, ha látja, hogy buborékosodik, ahogy reagál a cementtel.

Súrolja le a köveket
A kefével súrolja le a cementet a kövekről. Dolgozzon gyorsan, hogy a sav ne maradjon hosszabb ideig a kövön.

Öblítse le a követ
Alaposan öblítse le a követ tiszta vízzel, hogy eltávolítsa a savas oldatot. Ha vannak olyan környező anyagok, amelyeket a sav károsíthat, öblítse le a területet 1 csésze háztartási ammónia és 5 liter víz oldatával a sav semlegesítése érdekében.

Ha a sav első alkalmazásával nem sikerül eltávolítani a cementet, ismételje meg az alkalmazást egy kissé erősebb savoldattal, például 1 rész sav és 10 rész víz arányában.

Tippek a kő muriatikus savval történő tisztításához

A legjobb, ha a követ a lehető leghamarabb megtisztítja, miután a habarcs vagy más cementalapú anyag kellőképpen megszilárdult. A cementet idővel egyre nehezebb eltávolítani. Győződjön meg azonban arról, hogy a kövek közötti habarcs megszilárdult, mielőtt megtisztítja a köveket. Ha a habarcs túl puha, a sav azt is fel fogja marni.

Ne hagyja a sósavat túl sokáig a köveken. Tartsa szemmel a megtartani kívánt cementet, és győződjön meg róla, hogy oda nem ecsetelt tisztítószert. Arra is ügyeljen, hogy a kövek nedvesek maradjanak, hogy a savtól ne foltosodjanak be.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....