Mi az a adaptív újrahasználat az építészetben ?

  • Olvasási idő:5perc

Az adaptív újrafelhasználás megőrzi a történelmi helyeket, és az üresen álló épületeket új otthonokká, irodákká és szállodákká alakítja, miközben pénzügyi és fenntarthatósági szempontból is ésszerű. A szakértők előrejelzése szerint a következő évtizedben az ingatlanfejlesztések 30%-a a meglévő épületek felújítására és újrahasznosítására fog összpontosítani. Könnyű belátni, hogy miért: Az adaptív újrahasználat általában gyorsabban, költséghatékonyabban és fenntarthatóbban kivitelezhető, mint az új épületek. A legzöldebb épület az, amelyik már megépült.

Mi az adaptív újrahasználat ?

Az adaptív újrahasználat olyan épületek újrahasznosítása, amelyek eredeti rendeltetésüket már elvesztették. Fő céljai közé tartozik az építészeti és kulturális örökség megőrzése, a városi pusztulás megszüntetése és a társadalmi változások elindítása. E megközelítések közös célja azonban az épületek hasznos élettartamának meghosszabbítása a társadalmi és technológiai igények fejlődésével.

Az adaptív újrahasználat típusai az építészetben

Az adaptív újrahasználatnak számos formája lehet. Az építészetben az adaptív újrahasználat egy meglévő épület új célokra történő felhasználását jelenti, például üresen álló épületek iskolákká, közparkokká, irodákká vagy lakásokká alakítását.

Történelmi megőrzés

Mind az adaptív újrahasználat, mind a műemlékvédelem megmentheti a történelmi épületeket, de a megközelítések eltérőek. Az adaptív újrahasználat célja, hogy egy régi épületet vagy területet új célokra használjanak fel; ezt a folyamatot gyakran a műemlékvédelem és a bontás közötti kompromisszumnak tekintik. A műemlékvédelem ezzel szemben fenntartja az épület meglévő formáját, integritását és anyagait. A külső kiegészítések és átalakítások nem tartoznak e kezelés körébe, de a minimálisan invazív mechanikai, elektromos és vízvezeték-szerelési korszerűsítések és az új építési előírásoknak való megfeleléshez szükséges munkálatok általában igen.

Az adaptív újrahasználat egyik legnagyobb előnye a műemlékvédelemmel szemben az, hogy rugalmasan használhatunk új, hatékony építészeti anyagokat, miközben tisztelgünk az épület történelme előtt. Ez a megközelítés javítja az épület teljesítményét, miközben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

Felújítás

Az adaptív újrahasználat eleve felújítást jelent. Míg a felújítás általában az épület javítására és felújítására korlátozódik, de megőrzi az épület eredeti rendeltetését, addig az adaptív újrahasználat a használat átalakítását jelenti.

Integráció

Az integráció az eredeti szerkezet köré történő építkezést jelenti, megőrizve azt, miközben egy új épületbe foglalja azt. Az integráció egyik szembetűnő példája a dániai Jægersborg víztornya, amelyet Dorte Mandrup alakított át diáklakássá.

A lakásokká alakított víztorony a Jægersborg
A lakásokká alakított víztorony a Jægersborg

Facadizmus

A homlokzatépítés az a városépítészeti taktika, amely egy épület homlokzatának megőrzését jelenti, miközben az épület többi részének nagy részét lebontják, hogy azt egy modern épülettel helyettesítsék. Az eljárást homlokzatkivágásnak nevezik; ez megőrzi az utcaképet, de költséges, mivel a homlokzatot, amely általában sérülékeny történelmi anyagokból épül, az építkezés során meg kell támasztani és védeni kell. A műemlékvédelem hívei hajlamosak úgy tekinteni a homlokzatkivágásra, mint egy egész épület megőrzésének rossz helyettesítőjére, de a támogatók jobb alternatívának tartják, mint a város történelmi lábnyomának eltörlését.

Infrastruktúra

Míg a legtöbb adaptív újrahasználat az épületekre összpontosít, a leginnovatívabb adaptív újrahasználati projektek közül néhány elavult vagy használaton kívüli infrastruktúrát alakítanak át közösségi funkciókká.

Az infrastruktúra adaptív újrafelhasználásának híres példája a New York-i High Line. Az egykor a West Side Elevated Line néven ismert magasvasút, ez a magas park közel 3.5 kilométeren keresztül kanyarog Manhattan alsó részén, és több mint 500 növény- és fafajt, pihenőhelyeket és kilátó erkélyeket, szabadtéri élelmiszerpiacot és rámpás megközelíthetőséget kínál.

A "felújított" New York-i High Line volt vasútvonala
A “felújított” New York-i High Line volt vasútvonala

Milyen előnyei vannak az adaptív újrahasználatnak ?

Az adaptív újrahasználat előnyei messzemenőek, gazdasági, társadalmi és ökológiai előnyökkel járnak.

1. Fenntarthatóság
Egy új, energiahatékony épületnek 10-80 évbe is beletelik, mire leküzdi saját építési folyamatának környezeti hatását. Gondoljon az épületekre úgy, mint nagyon nagyméretű gyártott árukra; a meglévő szerkezetek élettartamának meghosszabbítása olyan fenntartható stratégia, amely a világ népességének urbanizálódásával egyre inkább szükségszerűvé válik. Az adaptív újrahasználat széles körben közelebb viszi a világot a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátási célok eléréséhez, mivel az épített környezetben már meglévő szén-dioxid-terheket kezeli.

Az adaptív újrahasználat gyakran fenntarthatóbb, mint az egyszerű műemlékvédelem: Ha a tervezők nem kényszerülnek az eredeti építőanyagok használatára, újrahasznosított anyagokat és hatékony rendszereket használhatnak.

2. Pénzügyi előnyök
A meglévő anyagok és infrastruktúra újrafelhasználásával, valamint a bontási és új építési költségek elkerülésével járó elsődleges megtakarításokon túlmenően az adaptív újrahasználati projektek beszerzési költségei általában alacsonyak, és gyakran hozzáférhetők a finanszírozási ösztönzőkhöz. A jól megtervezett adaptív-újrahasználati projektek újjáéleszthetik a körülöttük lévő vállalkozásokat, és helyreállíthatják a régióba vetett gazdasági bizalmat.

3. Társadalmi hasznosság
A leromlott állapotú épületek felújítása újjáéleszti a városrészeket azáltal, hogy megfizethető lakhatást biztosít, növeli a közbiztonságot, és új kereskedelmi lehetőségeket kínál vegyes használatú terekben. Ezek a terek ideálisak a kisvállalkozások számára is, köszönhetően az alacsony bérleti költségeknek és a központi elhelyezkedésnek, ami megkönnyíti a fontos kapcsolatok kialakítását az ügyfelekkel és a szomszédokkal.

4. Főtervezés
Az adaptív újrahasználat nagyobb rugalmasságot biztosíthat a főtervezőnek, lehetőséget nyújtva a növekedésre és a modernizációra. Emellett segíthet a tervezőknek ambiciózus fenntarthatósági célok elérésében, például a gépjárműhasználat csökkentésében azáltal, hogy a lakásokat közlekedési vonalak és munkahelyek közelében helyezik el.

Az adaptív újrahasználat korlátai

Nem minden épület alkalmas adaptív újrahasználatra. Még ha a fejlesztők biztosítani tudják is, hogy az átépítés hasznos lesz és a helyi piaci igényeket szolgálja, az építési veszélyektől a jogi bürokráciáig terjedő akadályok között kell eligazodniuk. Gyakori kihívást jelentenek a meglévő pénzügyi kötelezettségek vagy – szállodák esetében – a franchise-megállapodások. További problémák merülhetnek fel a modern biztonsági előírásoknak, a területfelhasználási és területrendezési törvényeknek, valamint az építési szabályzatoknak való megfeleléssel kapcsolatban, mint például az alapterület-korlátozások és a fogyatékkal élő amerikaiakról szóló törvénynek megfelelő akadálymentesítés hiánya.

Egyes városokban, a felújítások gyakran megkövetelik a szeizmikus korszerűsítéseket és egyéb költséges fejlesztéseket, amelyek meghaladhatják az épület jövőbeli bevételi potenciálját. A régebbi épületekben olyan veszélyek is vannak, mint az azbeszt, az ólomfesték és a penész, bár ezek a problémák általában az építkezés során kezelhetők.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....