A modern építészet története

  • Olvasási idő:4perc

A modern építészet, vagy modernizmus az építészeti tervezésben a forma követi a funkciót, a tiszta vonalakat és a nyitott alaprajzot hangsúlyozza.

Mi az a modern építészet ?

A modern építészet a huszadik század első felében Európában és Amerikában kialakult építészeti stílus. Elutasította a viktoriánus és a gótikus stílusok díszítését a karcsú minimalizmus és a funkcionalizmus érdekében – vagyis az az elképzelés fogant meg, hogy egy épületnek mindenekelőtt a funkcionalitást kell előtérbe helyeznie. Más építészeti stílusok – különösen a XIX. század végi Art Deco és Arts and Crafts mozgalmak – segítették a modern stílus kialakulását.

A modern építészet rövid története

A történészek vitatkoznak arról, hogy az építészetben a modernista mozgalom honnan indult, de néhány kulcsfontosságú történelmi pillanat kulcsfontosságúnak bizonyult.

1893-as chicagói világkiállítás: Az 1893-as chicagói világkiállításon Louis Sullivan amerikai építész bemutatta az első felhőkarcolókat. Az épületeket acélvázzal építették, amely sok, nagy üvegablakkal készült, ami a modern irodaházak és magasházak útját egyengették. Sullivan a tervezési filozófiáját úgy írta le, hogy “a forma követi a funkciót”, és ez a mondat a modern mozgalom nem hivatalos mottójává vált. A fiatal Frank Lloyd Wright részt vett a vásáron, és számos olyan stílust fedezett fel, amely saját karrierjét is inspirálta, köztük a japán építészetet.

A Bauhaus-iskola megalapítása: 1919-ben Walter Gropius megalapította a németországi Weimarban a Bauhaus iskolát, amely a maga nemében elsőként tanította a modern tervezés elveit. Gropius, aki az akkori vezető német építésznél, Peter Behrensnél tanult, az egész kampuszt modernista stílusban tervezte. Az iskola vezetői között voltak Marcel Breuer és Ludwig Mies van der Rohe építészek, akik szintén a modernista stílus hívei voltak. 1926-ban az iskola Weimarból Dessauba költözött, és több szakterület modernistáit tömörítette, beleértve a modern művészetet is.

Streamline Moderne: Az 1930-as évek nagy gazdasági világválsága idején új modern stílus született, a Streamline Moderne. Az óceánjárók formájáról mintázott, aerodinamikai elvek által inspirált épületek ívelt sarkokat, acélkorlátokat és hajózási elemeket mutattak be.

Egy modern kiállítás: Nemzetközi kiállításra 1932-ben került sor a New York-i Museum of Modern Artban. A Philip Johnson és Henry-Russell Hitchcock által kurátorként rendezett kiállítás megszilárdította a modernista építészetet mint különálló irányzatot, és megerősítette a nemzetközi modernizmust és a nemzetközi stílust mint közvetlen kiegészítőit.

Maradandó örökség: A második világháború végére a fiatal építészek elkezdték kritizálni a minimalizmus ridegségét, és az 1960-as évekre a minimalista érzékenység kezdte átadni a helyét az ornamentika újjászületésének. A modernizmus öröksége mégis tovább él az ikonikus épületekben és a kortárs építészet inspirációjaként.

A modern építészet meghatározó jellemzői

Minden modern építésznek megvan a maga egyedi stílusa és technikája. Van azonban néhány kulcsfontosságú jellemzője a modern tervezésnek, amelyekre érdemes odafigyelni, amikor egy modernista épületet próbálunk felismerni, vagy építeni.

Tiszta vonalak: A modern dizájnt a tiszta vonalak jellemzik, minimális tájolással és karcsú, egységes felületekkel.
Az üveg használata: A padlótól a mennyezetig érő ablakokat úgy tervezték, hogy természetes fénnyel árasszák el a modernista épületeket. Az úgynevezett “függönyfalak” szintén gyakori jellemzője a modernista épületeknek. Ezek a nem szerkezeti, külső falak lehetővé teszik, hogy az épület teljes homlokzata üvegből készüljön.
Lapos tetők: Az alacsony, vízszintes tetők és a széles túlnyúlások sok századközépkori modern ház kiemelkedő jellemzői.
Nyitott alaprajzok: A modernista épületek ritkán tartalmaznak olyan szerkezeteket, amelyeket nem tartanak az épület funkcionalitásához nélkülözhetetlennek. Az eredmény nagy, nyitott lakóterek.
Modern anyagok: Az olyan modern építőanyagok, mint az acél, a vas, a betontömb és az üveg lehetővé teszik a modernista kialakítást.

A modern építészet híres példái

Számos híres modernista építész alakította a stílust ikonikus épületek tervezésével.

Fallingwater: Ezt a Frank Lloyd Wright által 1939-ben tervezett pennsylvaniai nyaralót egy természetes vízesés fölött lebegő betonlapokból építették.

A Fallingwater
A Fallingwater


Kristálykatedrális:
A Philip Johnson építész által a kaliforniai Garden Grove-ban épített felhőkarcolót a világ legnagyobb üvegépületének tartották, amikor 1981-ben befejezték az építkezést.

A Kristálykatedrális
A Kristálykatedrális


Seagram Building:
Ludwig Mies van der Rohe 1958-ban fejezte be a Seagram Buildinget, egy 38 emeletes felhőkarcolót. A mai napig New York város látképének híres dísze.

A Seagram Building
A Seagram Building


Gateway Arch: Eero Saarinen finn építész 1923-ban emigrált az Egyesült Államokba, és megépítette az egyik legikonikusabb modernista építményt amerikai földön – a Missouri állambeli Saint Louisban található Gateway Arch-ot. A 192 magas, rozsdamentes acélból készült emlékmű 1965-ben készült el, és a mai napig a világ legmagasabb boltíve.

A Gateway Arch
A Gateway Arch


Villa Savoye:
A svájci-francia építész, Le Corbusier által tervezett, a franciaországi Párizs külvárosában épült villa vasbetonból készült és teljesen fehér külsővel rendelkezik. Az 1928 és 1931 között épült épület máig a modernizmus egyik ikonja.

A Villa Savoye
A Villa Savoye


Sydney Operaház: A Jørn Utzon dán építész által épített Sydney-i Operaház a modernista mozgalom egyik legjellegzetesebb épülete. Az 1973-ban elkészült operaház modern expresszionista dizájnnal és vitorla alakú tetővel rendelkezik.

A Sydney Operaház
A Sydney Operaház

 

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....