Mi az a olasz kert, és hogy kell kialakítani ?

  • Olvasási idő:4perc

Egy autentikus olasz kert megtekintése vonzó a klasszikus designt kedvelő és a történelem iránt érdeklődő kertészek számára. Az olasz kertek jellemzője a rend, amelyet a szimmetria és a rendkívül ápolt megjelenés fejez ki. A kertépítés, a formális vonalak és a kiterjedt karbantartás miatt a legtöbb háztulajdonos nem engedheti meg magának, hogy megvalósítsa ezt a kialakítást. Néhány jellemző és összetevő azonban átültethető az otthoni kertbe az olasz hangulat érdekében.

Mi az olasz kert ?

Az olasz kert a reneszánsz Olaszországban tökéletesített formális kerttervezés egyik típusa. Jellemzője, hogy nagymértékben támaszkodik a tereprendezésre, a gondozott örökzöldekre és a mediterrán növényekre.

Olasz kert részlet
Olasz kert részlet

Az olasz kert eredete

Az olasz kert az ókori Rómában gyökerezik. A gazdag rómaiak fenséges villáikat hasonlóan lenyűgöző kültéri helyiségekkel egészítették ki. Ezeket a helyiségeket bokorsövények és falak választották el egymástól, a szemet pedig a topiáriumok használata is gyönyörködtette. Az ifjabb Plinius is így írja le toszkániai birtokát, ahol a nyírt bokorsövényről és más, állatokat ábrázoló topiáriumokká faragott bokorfákról beszél.

Az ilyen formális kertek a reneszánsz idején tértek vissza Itáliában, és ez adta a ma ismert olasz kertet. Római őseikhez hasonlóan a jómódú olaszok is impozáns villákban mutatták meg gazdagságukat, amelyeket olyan szabadtéri életterek vettek körül, amelyek lehetővé tették számukra, hogy teljes mértékben élvezhessék a meleg olasz éghajlatot. A túlzott meleg mérséklésére vízijátékokat, például szökőkutakat és árnyékos pergolákat telepítettek. Az olasz kertet teraszosan alakították ki, ha az ingatlan egy domboldalon feküdt.

Az olasz kert jellemzői

A falakkal körülvett kertek – a kor viszonylagos szegénységét tükrözve – praktikusak voltak, és az élelmiszertermelésre szolgáltak. Az olasz reneszánsz kertek díszítő jellegűek voltak.

Sétányok és cserjék, az olasz kert jellemzői
Sétányok és cserjék, az olasz kert jellemzői

A középkori kertek falait magasra építették, hogy távol tartsák az állatokat és a betolakodókat. A reneszánsz kor nagy olasz birtokain nem voltak ilyen gondok. Esztétikai okokból alacsonyabb falakat és sövényeket alkalmaztak a kültéri helyiségek elválasztására, de az embereknek képesnek kellett lenniük arra, hogy benézzenek az olasz kertbe, hogy értékeljék annak szépségét, és arra is, hogy onnan kitekinthessenek a tágabb tájra. A kültéri szobák egyikén belül azonban létezhettek privát zugok, ahol az ember egy pergola árnyékában megpihenhetett egy padon.

Az olasz kertben a hangsúly, az örökzöld cserjéken (amelyeket gyakran a kert “csontjainak” neveznek) és a mediterrán fűszernövényeken van, nem pedig a virágokon. A virágok ugyan ültetve vannak, de funkciójuk csak a hangsúlyozás. Ennek a stílusnak az egyik legfontosabb jellemzője a gondosan sövényekké nyírt örökzöld cserjék használata. Az ilyen sövények jellemzően egy sétányt alakítanak ki, és annak szegélyéül szolgálnak.

Olasz kert létrehozása otthon

Mivel a klasszikus olasz kert a gazdagságot mutatta, és a mediterrán éghajlaton létezett, a mai lakástulajdonosok azonnal két korlátba ütköznek, ha megpróbálnak létrehozni egy olasz kertet: a költségek és az éghajlat.

A költségek a kert létrehozásával és fenntartásával kapcsolatos költségek formájában jelentkeznek. Ráadásul a klasszikus stílus csak nagy kertek számára alkalmas. Ha kisebb udvarral rendelkezik, akkor azonban létrehozhat egy olyan udvart, amely legalább olasz kerti hangulatot áraszt. Akárhogy is, ha saját olasz kertet szeretne létrehozni, meg kell ismerkednie annak három alapvető összetevőjével: a burkolattal, az örökzöld cserjékkel és a mediterrán növényekkel.

Tereprendezés

Mivel a hardscape a kert összes nem élő elemére utal, a kifejezés magában foglalja a járdákat, szökőkutakat, klasszikus görög-római szobrokat, konténereket és ülőhelyeket. A legtöbb kertben van vízijáték és jó minőségű edények a konténeres növények számára. Az olasz kertekre nagyon jellemzőek a terrakotta cserépben szimmetrikusan elhelyezett citromfák vagy gyógynövények.

Tipikus olasz kert
Tipikus olasz kert

Az olasz kertek klasszikus eleme a térkő burkolatú sétány. Nagyméretű ingatlanokon több sétánynak kell összekötnie a kert különböző kültéri helyiségeit. Kisebb ingatlanok esetében, ahol udvari stílusra törekszünk, egyetlen sétány vagy terasz is megfelelhet a kertnek. Telepítsen sövényeket a kialakítandó terület körül, hogy körbeölelje az udvart.

Egy olasz kert megjelenését egy lugas vagy egy pergola telepítésével fokozhatjuk. Ezeknek a szerkezeteknek két praktikus funkciójuk is van: árnyékot adnak, és támasztékot nyújtanak egy virágfalnak, ha kúszónövényeket nevelünk rajtuk.

Örökzöld cserjék és mediterrán növények

Az örökzöld cserjék és a mediterrán térségben őshonos növények az olasz kert elengedhetetlen elemei. Az örökzöld cserjék sövényt alkotnak a sétányok szegélyezésére vagy az udvar körbevételére. A két klasszikus választás a következő:

  • Buxus fajok (Buxus spp).
  • Sarlós gamandor (Teucrium chamaedrys).

Az olasz cipruscserje (Cupressus sempervirens) remek választás függőleges akcentus növénynek. A hűvösebb éghajlaton lévő kert kertészeinek magas, karcsú arborvitával (Thuja spp) vagy más oszlopos alakú cserjével kell helyettesíteniük a melegebb éghajlatot kedvelő cserjéket.

Az olasz kertekben oly fontos mediterrán hangulatot árasztó fűszernövények közül választhatunk cserepekbe vagy ágyásokba, többek között:

  • Rozmaringot (Rosmarinus officinalis).
  • Levendulát (Lavandula spp).
  • Táncsvirágot (Tanacetum vulgare).

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....