5 trükk a sötét hálószoba világosabbá tételéhez átalakítás nélkül

  • Olvasási idő:4perc

Amikor alvásra kerül a sor, minél sötétebb a hálószoba, annál jobb. A fény megzavarja az agy melatonin termelését, amely az alvási ciklus szabályozásáért felelős hormon. De mi van akkor, ha a hálószobája még nappal is sötét ? Ez gyakori probléma, de nehéz megoldani, mert a tipikus okokat – kevés ablak, északra néző ablakok, külső fák vagy építmények által árnyékolt ablakok – nem könnyű kijavítani nagyobb átalakítás nélkül.

De ne essen kétségbe nincs arra kárhoztatva, hogy egy barlangra emlékeztető hálószobában éljen, és nem kell felbérelnie egy vállalkozót az átalakításokhoz. Vannak sötét hálószobára ötletek, és egyszerű dekorációs trükkök amelyek még a legsötétebb hálószobába is némi világosságot hozhatnak.

Hozzon be extra fényt

Ha a hálószobája nem kap elég természetes fényt, akkor magának kell gondoskodnia a fényről. De ne állítson be csak egy lámpát az éjjeliszekrényére, és nevezze megoldásnak. Ha csak egyetlen fényforrással rendelkezik, az rengeteg árnyékot vet, ami hátborzongató hangulatot kölcsönöz a hálószobádnak, és a lámpa fénykörén kívüli teret ugyanolyan sötéten hagyja, mint eddig. Ehelyett legalább két, de lehetőleg három fényforrással világítsa meg a szobát.

Ha szükséges akkor használjon kettő vagy még több fényforrást
Ha szükséges akkor használjon kettő vagy még több fényforrást

Mindig szüksége lesz egy lámpára az éjjeliszekrényen vagy az ágya melletti falra szerelve, ha pedig megosztja az ágyat, akkor mindkét oldalon legyen egy-egy lámpa. Ha lehetséges, egy mennyezeti lámpatestet válasszon – ha mennyezeti ventilátort választ, kétszeres hasznot húz -, valamint egy második lámpát, amelyet a szoba másik felében, lehetőleg átlósan helyezzen el az ágya melletti lámpától. A második lámpa legyen állólámpa a további vizuális hatás érdekében.

Válassza ki a fal színét bölcsen

Ellentmondásosnak tűnik, de ha a hálószobája sötét, a fehér falak nem a legjobb megoldás. Míg a világos színek segíthetnek abban, hogy egy kis szoba nagyobbnak tűnjön, addig egy sötét helyiséget nem igazán tudnak világosabbá tenni. A fehér és más világos színek fényesnek és vidámnak tűnnek, amikor visszatükrözik a fényt, de egy olyan szobában, ahol nincs elegendő megvilágítás, nincs elég fény se a visszatükrözésre. Ezáltal a fehér falak szürke, árnyékos árnyalatot vesznek fel, így a szoba homályosnak és érdektelennek tűnik.

Sötét hálószobában nem a legjobb megoldás a fehér színű fal
Sötét hálószobában nem a legjobb megoldás a fehér színű fal

Ehelyett válasszon egy gazdagon telített, középtónusú festékszínt a falakhoz. Ha úgy kívánja, akár egy kicsit világosabb is lehet. Egy sötét hálószobában az élénk szín veszít az intenzitásából, a középtónusú szín pedig egy kicsit sötétebbnek fog tűnni. A mélyebb színek nem a visszavert fényre támaszkodnak ahhoz, hogy a legjobban nézzenek ki, mint a világosabb tónusok; ehelyett elnyelik az árnyékokat, így a falak színt és melegséget adnak a félhomályos hálószobának. A zöld, a kék, a szürke vagy akár a lila hűvös, hangulatos, mély árnyalatai a legjobbak a hálószobában kívánt pihentető hangulat megteremtéséhez.

A tükrök kettős feladatot látnak el

Egy nagy tükör a hálószobában a fényviszonyoktól függetlenül elengedhetetlen. Egy kevés fényt kapó hálószobában azonban a tükör arra is jó, hogy visszatükrözze azt a fényt, ami van, és ragyogást is kölcsönöz a térnek, eloszlatva a homály egy részét. Ha lehetséges, a tükröt a legtöbb természetes fényt beengedő ablakkal szemben akassza fel, hogy a fény még jobban szétterüljön a térben.

A tükrök szinte megkettőzik a bejövő fényerőt
A tükrök szinte megkettőzik a bejövő fényerőt

Áttetsző függönyök

Egy félhomályos hálószobában nincs helye nehéz drapériáknak vagy függönyöknek, amelyek elzárják azt a kevés természetes fényt, ami egyébként a szobába jutna. Ehelyett használjon áttetsző drapériákat, amelyet éjszaka leengedhet a magánélet védelme érdekében, vagy éjjelre használjon redőnyöket.

Használjon áttetsző függönyöket a többlet fényért
Használjon áttetsző függönyöket a többlet fényért

Ágynemű és bútorok

Egy sötét hálószobában a bútorok és a kiegészítők eltűnhetnek a homályban. Ha a falakat telített középtónusú vagy világos színűre festi, adjon kontrasztot hozzá világos színű bútorokkal, és fehér vagy más világos színű ágyneművel egészítse ki a világosító hatást. Így a lehető legtöbbet hozhatja ki a szobából és a korlátozott fényből, de ez elég kontrasztot ad ahhoz, hogy a dolgok érdekesek maradjanak.

Világos színű ágyneművel kissé segíthet a sötét hálószobán
Világos színű ágyneművel kissé segíthet a sötét hálószobán

A kevés természetes fényt kapó szoba nem feltétlenül rossz dolog – nyáron hűvösebb marad, és nem ébreszti fel a vakító napsütés azokon a hétvégi reggeleken, amikor sokáig akar aludni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....