Tippek a kültéri konyha kialakításához

  • Olvasási idő:6perc

Ha főzésről van szó, a legtöbb étel, amelyet általában bent készít, a szabadtéri konyhában is elkészíthető – és kedvenc ételei még jobb ízűek is lehetnek, ha szabadtéri készülékeken készíti el őket. A finom illatokkal és ízekkel a grillezés teljesen új elemet adhat a megszokott ételekhez.

A szabadtéri főzés nem korlátozódik a sokak által megszokott egyszerű szén- és propángrillekre. A teraszra tervezett modern konyhák csúcstechnológiás készülékeket és berendezéseket tartalmazhatnak, hogy könnyen kezelhető, fényűző teret teremtsenek a szabadtéri életmódhoz.

Jó időben egy élmény az étel elkészítése és a kinti étkezés
Jó időben egy élmény az étel elkészítése és a kinti étkezés

Mielőtt elindítja a projektet, vegye figyelembe a következő tervezési tippeket és megfontolásokat az Ön igényeinek leginkább megfelelő kültéri konyha megtervezéséhez.

Kutatás a kültéri konyhák típusairól

Az Ön otthonához legmegfelelőbb kültéri főzőközpont típusának meghatározása az Ön költségvetésétől, életstílusától és helyétől függ. A legegyszerűbb esetben a kültéri konyha tartalmazhat egy grillt és olyan komponenseket, mint egy pultként szolgáló kültéri bárpult. A berendezés olyan extravagáns lehet, amilyet csak szeretne. Más otthoni projektekhez hasonlóan kreatív lehet, amikor kiválasztja, mit szeretne beépíteni.

Kültéri konyhák kivitelezésénél elsősorban az Ön igényei számítanak
Kültéri konyhák kivitelezésénél elsősorban az Ön igényei számítanak

Először is döntse el, hogy egy teljesen funkcionális konyhát vagy csak egy egyszerűbbet szeretne. Innen meghatározhatja, hogy mi az, ami elengedhetetlen, mi az ami kényelem, és hogy a költségvetésében és ízlésében van-e hely az extráknak. Ne feledje, hogy a kinti konyhának nem kell túlságosan bonyolultnak lennie.

A rendelkezésre álló hely felmérése

Ha egy nagy kiterjedésű telken él, ahol sok földterület van, akkor az lehet a kihívás, hogy ne kelljen túl messzire mennie a háztól, hogy begyújtsa a grillsütőt. A legtöbb ingatlan kisebb, így kevesebb választási lehetőséget kínál a grill és a szabadtéri konyha elhelyezésére. Szerencsére még a kis méretű kültéri konyhák is rengeteg lehetőséget kínálnak a készülékek és a pultok tekintetében.

A kültéri konyha legyen akkora hogy mindenki kényelmesen tudjon mozogni és étkezni
A kültéri konyha legyen akkora hogy mindenki kényelmesen tudjon mozogni és étkezni

Mérje ki a teljes teret, hogy meghatározhassa, mely készülékeket kell előnyben részesítenie (és hogy van-e helye a listán szereplő összes kötelező felszerelésnek). Miután meghatározta, hogy mekkora területen kell dolgoznia, elkezdheti kiválasztani a konkrét elemeket.

Válasszon az állandó és a hordozható opciók között

Ha ingatlant bérel vagy költözést tervez a következő években, a legjobb, ha olyan készülékekkel és funkciókkal szereli fel kültéri konyháját, amelyekkel együtt mozoghat. Például egy önálló grill párosítható hordozható kocsikkal, amelyet guruló grillszigetként használhat.

Válasszon hogy hordozható vagy állandó berendezésekre van-e szükség
Válasszon hogy hordozható vagy állandó berendezésekre van-e szükség

Ha nem fog a közeljövőben költözni (vagy egyszerűen csak szereti a barkácsprojekteket), akkor egy kültéri konyha kielégítő projekt lehet az Ön számára a tervezés és a kivitelezés során, mert sokáig fogja a hasznát lelni benne. Jelöljön ki egy kényelmes és biztonságos helyet, majd kezdjen el gondolkodni az otthonához illeszkedő anyagokon és eszközökön, amik a kültéri konyhában lesznek benne. Bizonyos esetekben hasznos, ha felbérel egy vállalkozót, aki segíthet Önnek a tervrajzokban szereplő előírásoknak, hogy elkezdhesse a munkát.

Állítson fel egy költségvetést

Állítson össze egy költségvetést, és dolgozzon azon belül. Az olyan alapvető költségek, mint az anyagok, a készülékek és a munkaerő könnyen kicsúszhatnak a kezéből, ezért tűzzön ki reális célt, és esetleg más megoldásokat ha a projekt a vártnál többe kerülne.

Mérlegelje hogy mennyi személyt lát vendégül, és milyen berendezésekre lesz szüksége
Mérlegelje hogy mennyi személyt lát vendégül, és milyen berendezésekre lesz szüksége

Ha komolyabb kinti konyhát képzelt el akkor a további költségek közé tartozik a tervező igénybevétele, az engedélyek beszerzése, a berendezések beszerzése (grill, gáztűzhely), valamint a szakmai segítség igénybevétele az olyan kiegészítő munkákhoz, mint az elektromos és vízvezeték-szerelés. A munka megkezdése előtt mindig kérjen árajánlatot a szakemberektől – ez az alapvető lépés segít megérteni a várható költségek teljes körét, mielőtt meghatározza a költségvetését.

Az Ön által preferált főzési stílusok

Határozza meg a szabadtéri főzés kedvenc stílusát és módszerét: Szereti a grillezett halat vagy a faszénen sütött hamburgert ? Mit szól a szabadtéri sütőben sütött pizzához ?

Olyan eszközöket telepítsen a kültéri konyhába amiknek mindenki hasznát veszi, vagy (eszi)
Olyan eszközöket telepítsen a kültéri konyhába amiknek mindenki hasznát veszi, vagy (eszi)

A szabadtéri konyha a gáz-, propán-, elektromos vagy faszéngrilltől kezdve a különböző sütőkig, kályhákig és rostélyokig bármit tartalmazhat. Fontos eldönteni, hogy az ételeket a szabadban fogja-e elkészíteni, vagy megelégszik azzal, hogy az ételeket a beltérben készíti elő, mielőtt kiviszi őket a szabadba elkészíteni. Ha minden előkészület a kültéri konyhában történik majd, akkor valószínűleg helyet kell hagynia a költségvetésben (és a helyiségében) egy pultnak és egy mosogatónak is.

A tervezés során gondoljon arra, hogy hány főre fog főzni. Tervezzen több személyre, és győződjön meg arról, hogy a kültéri konyha, amelyet elképzelt, képes kezelni a több személyre való főzést, miközben senki nem fog egymás lábára lépni mert van elég helye. Innen kiindulva szükség szerint válasszon ki nagyobb készülékeket vagy ülőalkalmatosságokat.

Ha átlagos éghajlatú régióban él, mint itt Magyarországon, akkor lehet, hogy több időt tölt a kültéri konyhában, mint az otthonában nyáron. Ha ez a helyzet, akkor indokolt lehet egy nagyobb, vagy több kültéri tűzhely.

Kerülje a túl szeles helyeket, sarkokat, hacsak nem olyan területen él, ahol nagyon kevés csapadék esik, valószínűleg szükség lesz a készülékek lefedésre vagy részleges terasztetőre is.

Kötelezze el magát a megfelelő karbantartás mellett

A kültéri konyha ki van téve az elemeknek. Még ha nem is használja gyakran, a készülékeket és felületeket le kell fedni és karbantartani kell, hogy ellenálljanak a változó időjárásnak. A készülékeket rendszeresen tisztítani kell, hogy eltávolítsák a levegőből származó port és szennyeződéseket róluk, amelyek sok eszköz felületét gyorsan tönkreteheti, vagy öregbítheti.

Az időjárási elemek gyorsan leamortizálhatják a kültéri konyha eszközeit ha azok nincsenek karbantartva
Az időjárási elemek gyorsan leamortizálhatják a kültéri konyha eszközeit ha azok nincsenek karbantartva

Gondoljon arra, hogy mennyi időt és erőfeszítést igényel majd az Ön által telepített konyha karbantartása. Lesz segítsége, vagy Ön lesz a magányos szakács és takarító is egyben ? Ne feledje, hogy néha az egyszerű jobb. Tervezzen olyan konyhát, amelynek karbantartási igényei ésszerűek az Ön időbeosztása szempontjából.

Válassza ki a kültéri konyha anyagait

Ha a konyha állandó telepítésű lesz, nézze meg az otthona külsején használt építőanyagokat, például téglát, betont vagy stukkót, és minden olyan részletet, amelyet fémből vagy csempéből kell készíteni a konyhának, hogy valamennyire passzoljanak egymáshoz. Amellett, hogy vonzónak tűnnek, ezek az anyagok tartósak, ha olyan kültéri helységekben használják őket, mint a konyhák.

Kültéri keménytáblás terasz szabadtéri grillezővel és konyhával
Kültéri keménytáblás terasz szabadtéri grillezővel és konyhával

A megjelenés mellett vegye figyelembe a költségvetését, az anyag elérhetőségét, valamint a projekt méretét és terjedelmét. A munkadíjak és a speciális telepítések befolyásolják az egyes lehetőségek teljes árát.

Háztartási igényekhez igazítás

Bár izgalmas egy új projektet elkezdeni, a kültéri konyha tervezésekor könnyű irreális elvárásokat támasztani. Ha már eldöntötte az általános tervrajzot, vegye figyelembe az alapvető elemeket, hogy az megfeleljen az Ön igényeinek.

A kültéri konyha kialakítását csak a költségvetés határozza meg, ami lehet ilyen is 5 millió forintból
A kültéri konyha kialakítását csak a költségvetés határozza meg, ami lehet ilyen is 5 millió forintból

Hány személy fog általában a szabadban főzni, és milyen típusú főzést preferálnak ? Milyen gyakran fogja Ön és mások használni a kültéri konyhát ? Legyen reális: mindig kezdheti szerényen, majd idővel bővítheti a készülékeket és az extrák listáját. Ha először a legszükségesebb elemeket választja, már a kezdetektől fogva élvezheti a kültéri konyha előnyeit – és az egyre jobb lesz, ahogy meghatározza mi legyen a következő lépés vagy eszköz amit beszerez a kültéri konyhájához.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik