Amit tudnia kell a fonott bútor vásárlása előtt

  • Olvasási idő:4perc

A bútorvásárlás (legyen az kinti vagy benti bútor) során számos különböző anyagot és stílust választhat, amelyeknek különböző céljai vannak az otthonában. Ha kültéri bútorokról van szó, népszerű választás a fonott bútor. A fonott bútorok tartalmazhatnak székeket, asztalokat, tároló polcokat, növényállványokat és még sok mást, és különböző anyagokból is készülhetnek.

Bár nem ritka, hogy a fonottat összetévesztik csak kizárólagosan a rattannal, de ez a kifejezés valójában egy bizonyos szövési folyamatra utal. A fonott bútorok nem korlátozódnak csak a természetes anyagokra, mivel bármilyen természetes vagy mesterséges anyagból készülhetnek, amely elég hajlékony és tartós ahhoz, hogy bútorokat lehessen belőle “szőni”.

Mi az a fonott bútor ?

A “fonott” kifejezés a bútorok készítéséhez használt szövési stílusra utal – valójában egy olyan bútorkészítési módszerre, amelyet az ókori egyiptomi sírokban találtak meg először. A természetes “fonóanyagokat” rattanpálmából, nádból, fűzfaágakból, és erősebb fűfélékből készítik. A fonott bútorokat néha rattanbútornak is nevezik, mivel a rattan, ami egy pálmafajta (rattanpálma, vagy rotáng) az általánosan használt eredeti anyag. A kültéri területek és a mediterrán stílusú otthonok népszerű helyszínei a fonott bútoroknak.

Sötét vinilszálból készült rattanbútorok kültéren
Sötét vinilszálból készült rattanbútorok kültéren

A fonott bútorok beltéren és kültéren egyaránt használhatók. Vannak azonban különbségek a felhasznált gyártási anyagban attól függően, hogy egy adott bútordarabot hová terveztek.

A beltéri és kültéri használat közötti különbség

Sok bútorgyártó általában szintetikus vinilt használ a kültéri fonott bútorokhoz, nem pedig szerves anyagokat. Mivel a kültérre helyezett daraboknak ellen kell állniuk a nedvességnek, a napfénynek és az időjárási körülményeknek a különböző éghajlatokon való használathoz, ezek a szintetikus anyagok segítenek megakadályozni, hogy a fonott bútorok idővel tönkremenjenek. A szerves és természetes anyagok jobban megfelelnek a beltéri használatra, amik védettebb környezetben vannak.

A szövési folyamat

Bár a fonáshoz használt anyagok eltérőek lehetnek, hasonló szövési folyamatot használnak a fonott bútorok létrehozásához mind a szerves, mind a szintetikus típusok esetében. A választott anyagot vízszintesen, függőleges szálak között, felülről lefelé haladva futtatják a függőleges szálak között, hogy egy egységes, erős darabot kapjanak. Ezáltal ugyanaz a fonott megjelenés jön létre a beltéri és kültéri bútoroknál.

Rattan szövési technika
Rattan szövési technika

Számos stílus és szövés közül is lehet választani. Az otthonába szánt fonott bútorok böngészésekor modern és hagyományos lehetőségeket találhat a dekorációjához, amelyek az egyenes, egyenletes vonalakkal rendelkező daraboktól az ívesebb és egyedi részletekkel rendelkező mintákig terjednek. A fonott bútorok számos különböző színben is megtalálhatók, valamint természetes vagy fehér kivitelben.

A fonáshoz használt anyagok

A beltéri fonott bútorokhoz használt szerves anyagok négy fő típusa létezik: rattan, nád, fűzfa és bambusz. A rattan a legnépszerűbb beltéri használatra. Ez az anyag a pálma vékony, hajlékony szárából készül, amelyet könnyű különböző formákba hajlítani – gyakran gőzölés után -, de elég erős a bútorokban való felhasználáshoz. A fonott bútorok külső felületeinek elkészítése mellett a rattanból gyakran készítik azokat a kereteket is, amelyek köré a szövés készül.

Természetes anyagból készült rattanbútor
Természetes anyagból készült rattanbútor

A bambusz kevésbé rugalmas, mint a rattan, de a gyártott bútor stílusától függően ez az anyag nagyszerű választás lehet az egyedi megjelenés és a strapabíró bútorkeretek szempontjából. A nádból készült bútoroknak a “szálját” a nád belső magjából nyerik, ami megtartja a szár masszív felépítését, de világosabb színű. A fűzfát általában fonott kosarak és más olyan bútorok és dekorációs tárgyak készítéséhez használják, amelyeknek nem kell akkora súlyt megtartaniuk, mint a rattannak.

Az ilyen szerves anyagokból készült bútorokat nem szerencsés kültéren használni, mivel a nedvesség és a túlzott napfény idővel minőségromlást okozhat. A természetes alapú anyagok nagyobb valószínűséggel mennek tönkre és kopnak meg, ha ki vannak téve az elemeknek.

Mesterséges anyagból készült rattanbútor kültéren
Mesterséges anyagból készült rattanbútor kültéren

A beltéri fonott bútorokkal ellentétben a kültérre szánt fonott bútorok általában mesterséges anyagokat használnak, és alumíniumkerettel rendelkeznek. E bútorok szövéséhez szintetikus vagy mesterséges szálakat használnak. A szintetikus vinillel és gyantákkal párosított anyag megőrzi a fonott bútorok egységes megjelenését, és ezek az anyagok a napfény és a nedvesség ellenére sokkal ellenállóbbak a kültéri használatra.

A fonott bútorok ápolása

Még ha a fonott bútorokat úgy tervezték is, hogy kinti térben legyenek használva, gondozást igényelnek, hogy jó állapotban maradjanak. A nedvesség penészesedéshez vezethet, ha a szűk szövésű fonatokban megreked. Eső vagy harmatos időjárás után törölje le a bútorokat, hogy a lehető legszárazabbak legyenek.

A nap is szerepet játszhat a romlásban, ezért a legjobb, ha a kültéri fonott bútorokat olyan helyen helyezi el, ahol a nap nagy részében nem éri közvetlen napfény. A túlzott napsütés bizonyos fonott bútoroknál “szilánkosodásához” vezethet. Egy nagy napernyő segíthet abban hogy védett helyen legyenek az esőtől és napfénytől a természetes alapó fonott bútorok, hogy megőrizzék megjelenésüket és minőségüket.

A fonott bútorok karbantartására is ügyelni kell. Az időnkénti felülvizsgálat és a törött szálak cseréje évekig újszerűen tarthatja a fonott bútorokat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....