Okos (intelligens) otthonok funkciói

  • Olvasási idő:5perc

Mi az az okos (intelligens) otthon ?

Az okos vagy intelligens otthon (smart home) egy olyan otthoni felügyeleti rendszerre utal, ahol a készülékek és eszközök automatikusan, távolról, bárhonnan internetkapcsolattal rendelkező mobil vagy más hálózati eszközzel vezérelhetők.


Kapcsolódó cikk

Okosotthonok, smart home-ok jellemzői


Az okosotthonban lévő eszközök az interneten keresztül vannak összekapcsolva, lehetővé téve a felhasználó számára, hogy távolról vezérelje az olyan funkciókat, mint a biztonsági hozzáférés az otthonhoz, a hőmérséklet, a világítás és a házimozi.

Hogyan működnek az (okos) intelligens otthonok ?

Az intelligens otthonok eszközei egymással kapcsolatban állnak, és egyetlen központi ponton – okostelefonon, táblagépen, laptopon vagy akár játékkonzolon – keresztül érhetők el. Az ajtózárakat, televíziókat, termosztátokat, otthoni monitorokat, kamerákat, lámpákat, sőt még az olyan háztartási készülékeket is, mint a hűtőszekrény, egyetlen otthoni automatizálási rendszeren keresztül lehet vezérelni. A rendszert egy mobilra vagy más hálózati eszközre telepítik, és a felhasználó vezérleheti, és akár időbeosztást hozhat létre bizonyos változások életbe lépéséhez.

Az okosotthonok kényelmesebbé, de nem biztos hogy biztonságosabbá teszik az otthonokat
Az okosotthonok kényelmesebbé, de nem biztos hogy biztonságosabbá teszik az otthonokat

Az intelligens otthoni készülékek öntanuló képességekkel is rendelkeznek, így képesek megtanulni a lakástulajdonos időbeosztását, és szükség szerint kiigazításokat végezni. A világításvezérléssel ellátott intelligens otthonok lehetővé teszik a lakástulajdonosok számára, hogy csökkentsék a villamosenergia-felhasználást, és részesüljenek az energiával kapcsolatos költségmegtakarításokból.

Egyes otthonautomatizálási rendszerek figyelmeztetik a lakástulajdonost, ha bármilyen mozgást észlel az otthonában, amikor ő távol van, míg mások képesek felhívni a hatóságokat – a rendőrséget vagy a tűzoltóságot – fenyegető helyzetek esetén.

A csatlakoztatást követően az olyan szolgáltatások, mint az intelligens csengő, az intelligens biztonsági rendszer és az intelligens készülékek mind részei a dolgok internetének (IoT) technológiájának, amely olyan fizikai tárgyak hálózata, amelyek elektronikus információkat gyűjthetnek és oszthatnak meg egymással.

Akár egy telefonról vagy táblagépről irányítható az "egész ház"
Akár egy telefonról vagy táblagépről irányítható az “egész ház”

Példák az intelligens otthoni technológiákra

  • Az okostévék csatlakoznak az internethez, hogy alkalmazásokon keresztül hozzáférjenek a tartalmakhoz, például a lekérhető videókhoz és zenéhez. Egyes okostévék hang vagy gesztusfelismeréssel is rendelkeznek.
  • Az intelligens világítási rendszerek, amellett, hogy távolról is vezérelhetők és testre szabhatók, képesek érzékelni, ha a szobában tartózkodnak a lakók, és szükség szerint képesek beállítani a világítást. Az intelligens izzók a színhőmérséklet alapján is képesek szabályozni magukat.
  • Az intelligens termosztátok, integrált Wi-Fi-vel rendelkeznek, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy ütemezzék, felügyeljék és távolról szabályozzák az otthoni hőmérsékletet. Ezek az eszközök megtanulják a lakástulajdonosok viselkedését is, és automatikusan módosítják a beállításokat, hogy a lakók maximális kényelmet és hatékonyságot kapjanak. Az intelligens termosztátok többek között az energiafelhasználásról is tudnak jelentést készíteni, és emlékeztetik a felhasználókat a szűrők cseréjére.
  • Az intelligens zárak és garázsajtónyitók segítségével a felhasználók engedélyezhetik vagy megtagadhatják a látogatók belépését. Az intelligens zárak azt is érzékelik, ha a lakók a közelben vannak, és kinyitják számukra az ajtókat.
  • Az intelligens biztonsági kamerák segítségével a lakók akkor is figyelemmel kísérhetik otthonukat, amikor távol vannak vagy nyaralni mennek. Az intelligens mozgásérzékelők a lakók, a látogatók, a háziállatok és a betörők közötti különbséget is képesek felismerni, és gyanús viselkedés észlelésekor értesítik a hatóságokat.
  • A háziállatok gondozása automatizálható a csatlakoztatott etetőkkel. A szobanövények és a pázsit öntözése csatlakoztatott időzítők segítségével történhet.
  • Mindenféle konyhai eszköz vezérelhető, beleértve az intelligens kávéfőzőket, amelyek automatikusan friss kávét főznek egy beprogramozott időpontban, az intelligens hűtőszekrényeket, amelyek nyomon követik a lejárati dátumokat, bevásárlólistákat készítenek, vagy akár recepteket állítanak össze az éppen kéznél lévő összetevők alapján.
  • A háztartási rendszerfelügyelők például érzékelhetik az elektromos túlfeszültséget és kikapcsolhatják a készülékeket, vagy érzékelhetik a csőtörést vagy a csövek befagyását, és elzárhatják a vizet, hogy például a pincét ne árassza el a víz.

Az intelligens otthonok vezeték nélküli vagy vezetékes rendszerekkel is rendelkezhetnek – vagy mindkettővel. A vezeték nélküli rendszereket könnyebb telepíteni. Egy vezeték nélküli házautomatizálási rendszer beépítése olyan funkciókkal, mint az intelligens világítás, a klímavezérlés és a biztonság, több százezer forintba kerülhet, ami a lehetőségeihez képest nagyon költségbarát.

Akár a zárakat is vezérelhetjük távolról, ami nem feltétlenül a legbiztonságosabb dolog
Akár a zárakat is vezérelhetjük távolról, ami nem feltétlenül a legbiztonságosabb dolog

A vezetékes rendszereket viszont megbízhatóbbnak tartják, és általában nehezebb feltörni őket. A vezetékes rendszer növelheti az otthon újraértékesítési értékét is. Van azonban egy hátránya – meglehetősen drága. Egy vezetékes intelligens rendszer telepítése több millió forintba kerülhet a háztulajdonosoknak.

A globális otthonautomatizálási piac értéke világszerte 2016-ban mintegy 24 milliárd dollár volt, ami 2017-ben 45,8 milliárd dollárra nőtt, ez azt jelzi hogy továbbra is nagy az érdeklődés az okosotthonok iránt. Az okosotthon-technológia legnagyobb részét jelenleg a videós szórakoztatás és az okos hangszórók alkotják, ezt követik az otthoni biztonsági és felügyeleti szolgáltatások.

Az intelligens (okos) otthonok előnyei és hátrányai


Előnyök

Az okosotthon-technológiai rendszer telepítése kényelmet biztosít a lakástulajdonosoknak. Ahelyett, hogy különböző eszközökkel vezérelnék a készülékeket, termosztátokat, világítást és egyéb funkciókat, a háztulajdonosok egyetlen eszközzel – általában egy okostelefonnal vagy táblagéppel – vezérelhetik mindet.

Mivel egy hordozható eszközhöz kapcsolódnak, a felhasználók értesítéseket kaphatnak az otthonukban felmerülő problémákról. Az intelligens ajtócsengők például lehetővé teszik a háztulajdonosok számára, hogy akkor is lássák és kommunikáljanak az ajtójukhoz érkező emberekkel, amikor nincsenek otthon. A felhasználók beállíthatják és szabályozhatják a belső hőmérsékletet, a világítást és a készülékeket is.

Az intelligens rendszer felállításának költségeiért a háztulajdonosok jelentős költségmegtakarításban részesülhetnek a kevesebb energiafelhasználás miatt. A készülékeket és az elektronikát hatékonyabban lehet használni, ami csökkenti az energiaköltségeket.

Hátrányok

Bár az intelligens otthon kényelmet és költségmegtakarítást kínál, vannak még kihívások. A biztonsági kockázatok és hibák továbbra is gyötrik a technológia készítőit és felhasználóit. Az ügyes hackerek például hozzáférhetnek az intelligens otthonok internetképes készülékeihez. 2016 októberében a Mirai nevű botnet beszivárgott a DVR-ek, kamerák és routerek összekapcsolt eszközeibe, hogy egy DDoS-támadásként is ismert szolgáltatásmegtagadási támadással számos épületrendszert tegyen tönkre.

Az ilyen támadások kockázatainak csökkentésére irányuló intézkedések közé tartozik az intelligens készülékek és eszközök erős jelszóval való védelme, a titkosítás használata, és csak ismert nevű, megbízható eszközök csatlakoztatása ajánlott a hálózathoz.

Mint fentebb olvasható, az intelligens technológia telepítésének költségei a vezeték nélküli rendszerek esetében néhány százezer forinttól, a vezetékes rendszerek esetében több millió forintig terjedhetnek. Ez elég magas ár, különösen azért, mert a háztartásban mindenki számára komoly tanulási folyamatot jelenthet a rendszerhez való hozzászokás.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....