Mit kell tudni a műkövekről vásárlás előtt ?

  • Olvasási idő:4perc

Semmi sem adja vissza jobban a szilárdság és a hagyományok érzését egy otthonban, mint a természetes kő, amely gyakran megtalálható kandallóknál és (általában külső) falak burkolataként. Ugyanakkor kevés olyan drága és nehezen telepíthető elem van, mint a valódi természetes kő. Ez sok háztulajdonost arra késztet, hogy alternatívákat keressen, például a műkőpaneleket, amelyek mind a természetes kő, mind a gyártott furnérkő helyettesítői lehetnek.

Műkő minták
Műkő minták

Mik azok a műkő panelek ?

A műkőpanelek nagyban különböznek a természetes kőtől és még a gyártott furnérkőtől is. A műkő panelek könnyű habból készülnek. Bár könnyen vághatók és telepíthetőek, a műkőpanelek nem ellenállóak az ütésekkel szemben. A természetes kő és a gyártott furnérkő nehéz, ásványi alapú termékek, és ezért tartósabbak is.

A műkőpanelek legnagyobb előnye, hogy könnyen telepíthetőek, és nem igényelnek habarcsot. A műkövet ragasztóval lehet a falra, vagy más felületre rögzíteni. Hátránya, hogy a műkő nem tartós anyag, különösen a nagy forgalmú területeken (ha a padlóra telepítik).

Természetes kő

A valódi, természetes kő az igazi, amit kőnek lehet nevezni: 100 százalékban valódi, földből bányászott kő. Kevés lakástulajdonos rendelkezik a természetes kővel való munkához szükséges kőműves ismeretekkel, és még a kerámiacsempével kapcsolatos korábbi tapasztalat sem sokat segít ilyenkor. Ráadásul a valódi kő nagyon nehéz, a mészkő például több mint 2,7 tonnát nyom köbméterenként. A belső kőmunkák gyakran további merevítést igényelnek a falon, vagy ahova szerelik őket.

Furnérkő

A gyártott kő vagy furnérkő, nagyon közel áll a valódi kőhöz. A cement és az aggregátumok adják a gyártott kőnek az anyagát, és súlyát, a vasoxidok és más pigmentek pedig a kőszerű megjelenést biztosítanak.

A gyártott kő általában habarccsal egymáshoz illeszkedő egyedi formájú “kövekből” áll, bár néha méretre vágott panelek formájában is kapható. Bár nem olyan nehéz, mint a valódi kő, a műkő körülbelül 30 százalékkal könnyebb, mint a valódi kő. Végül, a vastagság fontos kérdés lehet bármilyen furnér beépítésekor, mert ilyen szempontból a vékonyabb jobb. A gyártott kő több centi vastagságtól egészen fél centméter vékonyságig terjedhet.

Műkő

A műkő burkolólapok alacsony sűrűségű speciális habból készülnek, felületükön tartós, ütésálló műanyag réteggel. A műkő soha nem tartalmaz ásványi anyagokat. A műkő furnérpanelek gyakran 60×80 cm méretűek, sőt egyes esetekben akár 90×120 cm méretben is kaphatóak. A nagyobb panelek természetesen gyorsabbá teszik a telepítést. Mivel csak habból készülnek, ezek a panelek csak néhány kilót nyomnak. A gyártott kő több centiméter vastagságával ellentétben a műkő panelek mindig vékonyak, néha akár 0,5 cm vastagságúak csak.

Műkő panelek
Műkő panelek

A telepítés egyszerű, a legtöbb panelt falragasztóval lehet telepíteni. Egyes műkő burkolólapok külső alkalmazásokban is használhatók.

A műkő előnyei és hátrányai

Előnyök

  • Nagyobb méretű panelek, mint a gyártott furnérkőnél alkalmaznak.
  • Hagyományos kézifűrésszel könnyen vágható.
  • Távolról nézve a megjelenése vetekszik a gyártott furnérkővel.
  • Könnyű.
  • Könnyű felhordás akár falragasztóval.

Hátrányok

  • Gyenge tartósság, különösen az ütéssel szemben.
  • Nem minden panel szerelhető fel például kandallóra.
  • Közelebbről megvizsgálva nem hasonlít a kőhöz.

Műkő panel megjelenése

A műkő panelek egyik legjobb tulajdonsága, hogy távolról nézve vizuálisan gyakran valódi kőnek tűnnek. Legalábbis a műkő nem kevésbé hasonlít a természetes kőhöz, mint a gyártott furnérkő (messziről).

Közelről észrevehető hogy nem sok köze van az igazi kőhöz a műkőnek
Közelről észrevehető hogy nem sok köze van az igazi kőhöz a műkőnek

Az akciós műkövek panelek néha kifejezetten hamisnak tűnnek. Ezért bölcs dolog megtekinteni a gyártók és a kiskereskedők ingyenes mintaajánlatait. Így azonnal tudni fogja, hogy ez a termék megfelelő-e az Ön otthonába.

A műkő tartóssága

Mivel a műkő nem valódi kő vagy akár kőfurnér, a tartósság elsődleges fontosságú. A műkő gyártók ritkán állítják, hogy termékük kiállja a kemény igénybevételt, mivel a külső műanyag héj túl vékony ahhoz, hogy felfogja az ütéseket.

A tipikus káros behatások, például egy rossz irányba lendített szék, kilyukassza a külső burkolatot, és belevágódik a habmagba. Ha Önnél gyerekek vannak, és műkő van beépítve, akkor ez a termék nem biztos, hogy beválik Önnek.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....