Mi az a biofilikus építési tervezés, és mik az alapelvei ?

  • Olvasási idő:3perc

A biofilikus tervek innovatív módon építik be a természetet az épületekbe és a modern építészetbe. A biofília azt az emberi hajlamot jelenti, hogy a természetben élő más életformákkal kölcsönhatásba lépjen, vagy szorosan kapcsolódjon azokhoz. Ezt a koncepciót beépítik az építőiparba és épületekbe, hogy növeljék a lakók és a természeti környezet közötti kapcsolatot.


Kapcsolódó cikkek


Biofilikus építészetet szem előtt tartó épület
Biofilikus építészetet szem előtt tartó épület

A biofilikus kialakítás a természet formáinak és mintáinak az épületekbe való bevitelével érhető el. Ezek a természeti jellemzők vagy közvetlenül a fényt, a levegőt, a vizet vagy a növényeket, vagy a természet által inspirált képeket, színeket, szimulációkat, naturalista formákat stb. használnak. Az épületek biofilikus tervezésének megvalósítása érdekében 6 alapelvet szoktak figyelembe venni.

  • Környezeti jellemzők.
  • Természetes formák és alakzatok.
  • Természetes minták és folyamatok.
  • Fény és tér.
  • Helyalapú kapcsolatok.
  • Fejlett ember-természet kapcsolatok.

Hozzáférés a természethez és kilátás a természetre

Egyes épületek úgy vannak elhelyezve, hogy az ablakokból csodálatos kilátás nyílik a folyóra, vagy a fák sokasága van a tájban, más épületek viszont nem rendelkeznek ilyen kilátással. Városi vagy inkább ipari jellegű területek tervezésekor az építészek dönthetnek úgy, hogy fákkal és más növényekkel díszített udvarokat, vagy szabad tereket terveznek, hogy a lakóknak kilátást és hozzáférést biztosítsanak a természethez.

Jobb levegőminőség és szellőzés

Azok az emberek, akik a nap nagy részét egy irodában vagy más típusú épületben töltik, gyakran tartanak szüneteket, hogy “friss levegőt szívjanak”. Az építészek erre az igényre biofilikus tervezési jellemzőkkel, nyitható ablakokkal, a kültérre nyíló gördülő felsőablakokkal, a levegő mozgatását kihasználó napkamrákkal vagy az egészséges légcserét elősegítő HVAC-rendszerekkel válaszolnak.

Természetes megvilágítás

A természetes fényhez való hozzáférés óriási tényező az épületben tartózkodók jóllétében. A túl sok mesterséges fény kellemetlen vakító fényt eredményezhet, míg a napfény hiánya nem megfelelően megvilágított tereket eredményezhet. A napfény optimalizálása érdekében az épület tervezésénél figyelembe kell venni a napfényt árnyékoló eszközöket, a tájolást és az ablakok falhoz viszonyított arányát.

Természetes fény és növények a lakásban
Természetes fény és növények a lakásban

A napfény azonban nem korlátozódik a homlokzati alkalmazásokra. Bár a sok ablak biztosítása a legegyszerűbb megoldás erre, ez nem mindig megvalósítható. Az alternatívák közé tartozik a többszintes átriumok megvalósítása, amelyek lehetővé teszik, hogy a belső terekbe diffúz természetes fény jusson. Az építészek olyan mesterséges világítást is választhatnak, amely megfelelő színhőmérsékletet kínál az emberi cirkadián ritmushoz szinkronizálva, ezáltal optimalizálva a lakók jólétét és termelékenységét.

Javított akusztika

A HVAC-rendszerből, más gépészeti berendezésekből, liftekből és az épületekből származó zajokat olyan tervezési jellemzőkkel lehet kezelni, mint például az akusztikus panelek. Az akusztikai problémákra adott biofilikus megoldások közé tartoznak a stratégiailag elhelyezett növények is, (növényfal) amelyek segítenek elfedni a nemkívánatos hangokat.

Zöld falak és tetők

A zöld falak és tetők nem csak vizuálisan adnak lehetőséget a természethez való összekapcsolódásra, hanem a környezetet is javítják. Egy meglévő fal fölé helyezett zöld homlokzat vagy egy növényekből álló “élő fal” segíthet csökkenteni a városi hőszigethatást. Meleg időben a zöld tető hűsítő tömegként működik, eltérítve a napfény erős behatolását. Hűvösebb időben fokozott szigetelést biztosít, ami a fűtési igények csökkenését eredményezi.

Zöld tető az épületen
Zöld tető az épületen

Természetes anyagok és nyugtató színek

Az anyagok és a kivitelezés nagy szerepet játszanak abban, hogy egy tér használói összekapcsolódjanak a természettel. Szinte minden kivitelezésnek lehetősége van arra, hogy tükrözze a természetet, legyen szó természetes festékszínekről, falfestményekről, szőnyegek anyagáról vagy mintázatáról, a természetet ábrázoló képekkel ellátott falpanelekről vagy természetes fa burkolatokról.

A biofilikus tervezés egy új megközelítés a természettel való kapcsolatunk helyreállítására. A koncepció felelősségérzetet ad a bolygóért és a vele való kapcsolatunkért.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....