Nyaralás előtti otthoni teendők

Nyaraljon nyugodtan, ne az otthoni elfelejtett dolgokra gondolva
  • Olvasási idő:4perc

Amikor a tengerparton lazul, az utolsó dolog, amire gondolni akar, hogy elfelejtette-e kikapcsolni a légkondicionálót, vagy bezárta-e az ablakokat. Egy nyaralás előtti cheklista összeállítása elengedhetetlen mielőtt elindul, hogy ne érje kellemetlen meglepetés amikor hazaér, és ne kelljen stresszelnie az otthoni dolgok miatt.

A rohanásból keletkező káosz, amely az utazás előtt elő szokott fordulni, elkerülhetetlen (mert sok mindenre kell gondolni), de legalább egy alaposan kidolgozott “utazás előtti teendői listával” megnyugtathatja magát, amikor az otthonával kapcsolatos tennivalókról van szó utazás előtt.

Bár nem lesz világvége, ha például az asztalon felejtette a romlandó ételt, vagy nem ha fejezi be a ruhák összehajtogatását mielőtt elmegy, de más teendőket mindenképpen el kell végezni, mint például a készülékek kihúzása a konnektorból, és a megfelelő időzítők beállítása.

Nyaraljon nyugodtan, ne az otthoni elfelejtett dolgokra gondolva
Nyaraljon nyugodtan, ne az otthoni elfelejtett dolgokra gondolva

Mielőtt nyaralni menne feladatot itt van egy fontosabb teendőket tartalmazó lista, amelyik gondoskodik arról, hogy ne stresszeljen az utazás alatt, vagy ne kelljen esetleg hazajönni egy váratlan (de megelőzhető) gubanc miatt.

Állítsa be a termosztátot mielőtt távozik

Nincs rosszabb érzés, mint hazatérni egy utazásról, és rájönni, hogy a légkondicionáló teljes erővel működött, amíg távol volt. Teljesen kikapcsolhatja, de sok termosztát rendelkezik “nyaralási üzemmóddal” is, amely meghatározott hőmérsékleten tartja a távollétében töltött napokig az otthonát (nézze át a kezelési utasítást). Ha más okokból muszáj bekapcsolva tartani, állítson be időzítőt, hogy ne hűtse a házat a nap 24 órájában, ilyen energiaárak mellett.

Húzza ki a kábeleket és a készülékeket

A készülékek és más elektronikai eszközök akkor is energiát használhatnak, ha ki vannak kapcsolva, vagy csak be vannak dugva a konnektorba. Az áram megtakarítása és a nyugalom érdekében, amíg távol van, járja körbe a házat, és húzza ki azokat a kábeleket a konnektorból, amelyek a távollétében nem szükségesek hogy áram alatt maradjanak. Gondoljon a TV-re, az ágy melletti telefontöltőkre, kávéfőzőkre és lámpákra.

Állítsa be az időzítőket

A lámpákat, a központi légkondicionálót, vagy bármilyen más beállított készülék időzítőjét ki kell kapcsolni vagy be kell állítani, ha elutazik. Győződjön meg róla, hogy a kültéri öntözőberendezések úgy vannak beprogramozva, hogy szükség esetén bekapcsoljanak, hogy a gyep, és a kerti növények egészségesek maradjanak. További biztonsági óvintézkedésként megtehető, ha este bekapcsol egy lámpa a szobában, vagy egy kültéri lámpa a kertben, ami remek módja annak, hogy úgy tűnjön, mintha valaki otthon lenne.

Megrendelt csomagok

Ellenőrizze kétszer is az e-mailjeit, hogy nincs-e úton bármilyen megrendelés, és irányítsa át a csomagokat, vagy gondoskodjon arról, hogy a kézbesítőszolgálatok egy biztonságos helyre vihessék, ahol tárolhatják azokat, amíg Ön távol van.

Zárja be az ajtókat és az ablakokat

A bejárati ajtó bezárása az utolsó dolog, amit távozás előtt megtesz (és amiről elég nehéz megfeledkezni), de ne feledkezzen meg a hátsó ajtókról és ablakokról sem. Könnyen előfordulhat, hogy ezek a teendők kimennek a fejünkből, különösen, ha azok jellemzően állandóan nyitva vannak amíg otthon tartózkodunk.

Tegyen rendet a hűtőben

Nézze át hűtőszekrény tartalmát, és szabaduljon meg minden olyan élelmiszertől, amely a távollétében lejár, hogy ne fogadja kellemetlen szag amikor hazatér a nyaralásból, ha hosszabb időre utazik el akkor fontolja meg a hűtő áramtalanítását is. Ha már itt tartunk, ellenőrizze a konyhai munkalapokon maradó fűszereket, vagy fűszernövényeket is.

Kivinni a szemetet és elmosogatni

A vakáció utáni nyugodt hangulat gyorsan elszállhat, ha az ajtón besétálva csak a szemét bűzével találkozunk. Ennek elkerülése érdekében vigye ki a szemetet a lakás minden részéből még előző este. Még egy feladat, amiről szintén nem szabad megfeledkezni, a mosogatás. Az ételmaradékok vagy a felhalmozott edények és tálak szintén kellemetlen szagot árasztanak, és senki sem akar így visszazökkenni a mindennapokba a nyaralás után.

Húzza le a redőnyöket és árnyékolókat

Mielőtt elutazna, húzza le a redőnyöket, a sötétítőket és a függönyöket minden szobában. Ha zárva tartja őket, az állandó napsütés kizárásával segíthet fenntartani a hűvösebb hőmérsékletet.

Meglocsolni a virágokat

Az egyik utolsó dolog, amit elutazás előtt meg kell tennie, hogy megöntözi az összes beltéri és kültéri növényét. Ha hosszabb ideig távol lesz, a legjobb, ha megkér egy barátot vagy családtagot, hogy jöjjön át, és gondoskodjon arról, hogy a szobanövények és a kerti növények ne száradjanak el, amíg Ön távol van.

Ellenőrizze a kültéri területeket

Bár a nyaralás előtti teendők nagy része otthonán belül történik, a kültéri területek ellenőrzése ugyanolyan fontos. Győződjön meg róla, hogy a kerti csapok el vannak zárva (kivéve ha időzítővel van összekapcsolva hogy a távollétében is öntözzék a kertet), és hogy az összes lámpafüzér vagy lámpa ki van húzva. A kerti bútorok párnáit érdemes addig a házban tárolni, hogy megelőzze a váratlan viharok vagy a kedvezőtlen időjárás okozta károkat.

Ha ezekkel megvan, akkor nagyjából nyugodt lehet olyan téren hogy nem éri váratlan kellemetlen meglepetés amikor hazaér a vakációról. Bár történhetnek  még így is meglepetések, de ezekkel a lépésekkel nagyban meg lehet előzni azokat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....