Travertin burkolóanyagok áttekintése, előnyei és hátrányai

  • Olvasási idő:7perc

A travertin (vagy travertínó) a mészkő egy különösen vonzó formája. Rostos, márványszerű textúrája és vonzó földszínei az egyik legnépszerűbb építőanyagként használt kőzetévé teszik. Történelmileg az építészetben és a művészeti alkotásokban használt travertin nagy része Olaszország hegységeiből származik, de manapság a legtöbb eladott travertin Törökországból, Iránból, Mexikóból és Peruból származik.

Mi az a travertin ?

A travertin a mészkő egy olyan formája, amely ásványi forráslelőhelyek körül képződik, és az ebből a kőzetből készült lapokat vagy csempéket legtöbbször burkolóanyagként használják.

Travertin padlóburkolat
Travertin padlóburkolat

A travertin burkolóanyagként jellemzően csempe, vagy padlólap formájában kerül forgalomba, és számos földszínekben kapható, beleértve a barnát, rozsdaszínűt és bézs árnyalatokat. Ez egy nagyon tartós anyag, és bár könnyebb gondozni, mint az egyes természetes kőfajtákat, a travertin nagyon nehéz, és porozitása miatt rendszeresen le kell tömíteni a felületét, hogy sokáig újszerű legyen. Nem minden helyre alkalmas. De egy megfelelően telepített és gondozott travertinburkolat egyedülálló felületet adhat a belső terekhez.

Előnyök

  • Stílusos.
  • Tartós.
  • Emeli az ingatlanok értékét.

Hátrányok

  • Drága.
  • Időszakos tömítést igényel.
  • Hideg és csúszós.

Travertin és költségek

A travertin költségeit tekintve középkategóriás burkolatanyagnak számít, de ezzel a padlóburkoló anyagok teljes skáláján belül a felső kategóriába tartozik. Egy travertin burkolóanyag átlagosan körülbelül 8-12 000 Ft/négyzetméter árak között mozog, plusz a telepítési összeg. Összehasonlításképpen a márvány átlagosan 15-20 000 Ft/négyzetméter árakon kaphatóak (vastagságtól függően ez lehet több is), a gránit is hasonló árakon kapható, és itt is a vastagság és a kivitel ami inkább számít, mégpedig annyira, hogy az ára akár megtöbbszöröződet ugyanolyan méretnél.

Travertin burkolat a fürdőszobában
Travertin burkolat a fürdőszobában

A laminált padlót, amely a padlóburkoló anyagok olcsóbbik “felén” vannak, kevesebb mint 8-10 000 forint/négyzetméterért lehet megvenni, és szakszerűen telepíteni. A többi természetes kőzethez hasonlóan azonban a travertin burkolóanyag ára is jelentősen változhat – a kő minőségétől és kivitelétől függően akár a 15-20 000 forint/négyzetméterenkénti árat is elérheti most, 2022-ben. A kivitelek a természetes textúrától (a legolcsóbb) a csiszolt, polírozott és tömített felületig (a legdrágább) terjedhetnek.

Karbantartás és javítás

A travertin karbantartása paradox módon egyszerre bonyolult és egyszerű. Más természetes kőzetekhez hasonlóan a travertinnek is vannak mikroszkopikus pórusai, amelyekbe a kiömlött folyadékok és a szennyező anyagok behatolhatnak. Ez a probléma megelőzhető egy behatoló tömítőanyag, majd egy gátló felületi tömítőanyag alkalmazásával.

Ezt a kettős kezelést a beépítés során kell alkalmazni, majd a teljes élettartama alatt rendszeresen újra el kell végezni. Ha fényes felületet szeretne fenntartani, akkor gyakoribb újbóli felületkezelésekre lesz szükség. De ha megfelelően tömített, a travertin elég egyszerűen tisztítható, és csak egy egyszerű nedves mosást igényel enyhe szappanoldattal.

Az olyan kemény burkolóanyagok, mint a travertin, arra készültek, hogy a karcolások, és repedések nélkül viseljék el a viszontagságokat. Az idő múlásával, ha a szabadban lett telepítve, akkor az időjárás rajta hagyhatja a nyomát, amelyet viszont gyakran azért értékelnek, mert a travertinnek olyan jellegzetes karaktert kölcsönöz, amely a vonzó patinás felületekre emlékeztet. Ez az antik patina a travertin egyik fő vonzereje ha kültéren lett telepítve.

Frissen kitermelt és vágott travertin lapok
Frissen kitermelt és vágott travertin lapok

A polírozott és csiszolt anyagok esetében nagyobb a karcolódás veszélye, míg a természetes felületű travertin lapok ellenállóbbak a sérülésekkel és hibákkal szemben. Mivel a travertinburkolat lapokból van fektetve, az egyes darabok eltávolíthatók és kicserélhetők, ha megrepednek. Ehhez óvatosan fel kell bontani és el kell távolítani a sérült lapot, meg kell tisztítani a fogadófelületet, majd az új lapot be kell beépíteni vékony ragasztóval, és be kell fugázni. Ha azonban kültéren van telepítve az új travertinlap, akkor a kijavított terület egy ideig nem biztos, hogy pontosan megegyezik a környezetében lévő lapok megjelenésével.

Dizájn

A travertin az egyik legrégebbi építőanyag, és a travertinből készült burkolat a kor és a presztízs érzetét kölcsönzi az otthonnak, akár kívül, akár belül lett telepítve. Ugyanakkor eredendően domináns energiával rendelkezik, amely finom, visszafogott módon vonzza a figyelmet, mert változó felületi hatásokban kavargó enyhe tónusokat találunk. Minden egyes darab egyben egy termeszet formálta művészeti alkotás is, amely egy egyedi installációt hoz létre.

Lágy színpalettájának köszönhetően a travertin fenntartja visszafogott méltóságát, amely sokkal finomabb hatású, mint a gránit vagy a márvány. A barnás és bézs színű, szürke és pettyes, vagy törtfehér árnyalatokban kapható travertinlapok a dominanciát hozhatják el a térbe anélkül, hogy drámai színekkel nyomnák el a külső, vagy belső helyiséget.

Travertinburkolat telepítése

A többi kőburkolathoz hasonlóan a travertinburkolat is ugyanúgy kerül beépítésre, mint a kerámiából készült burkolólapok. Az aljzatra, vagy fogadófelületre egy réteg cementlapos alátétet helyeznek, majd a burkolólapokat vékonyan kent ragasztóval fektetik le, végül az illesztéseket habarccsal töltik ki. A fugázás trükkös lehet a travertin esetében, ha a burkolandó travertinlapok felületét nem zárták le, mivel azt a fuga elszínezheti. Ha nem tömített lapokat vagy csempéket használ, a legjobb, ha a fugázás előtt tömítőanyagot alkalmaz.

Travertinburkolat telepítése
Travertinburkolat telepítése

Bár a telepítési technikák hasonlóak a kerámiacsempékhez, a travertin néhány egyedi nehézséggel jár. Mivel ez az anyag nagyon nehéz, és ha padlóburkolatként telepítik, akkor a szerkezetnek elég erősnek és merevnek kell lennie ahhoz, hogy a lapok a legkisebb meghajlást se szenvedjék el, ezért néha még szerkezeti megerősítésre is szükség van. A travertin nagyon kemény kő, és a szokásos csempevágó szerszámok nem elegendőek a vágásához.

Ehelyett gyémántkoronggal felszerelt nedvesfűrészt használnak. E nehézségek miatt a travertinburkolat beépítése nem népszerű barkácsprojekt, és ezért ezt a munkát általában szakemberekre bízzák. Ha új travertinburkolatot szerel fel, mindenképpen tartson meg néhány extra csempét, hogy a jövőben tökéletesen színhelyes javításokat tudjon végezni.

Kivitelek

A travertin lapok szinte bármelyik csempeboltban, sőt a legtöbb barkácsáruházban is megvásárolhatók. Ez a termék nem függ a gyártó márkájától, mivel a kiskereskedelmi üzleteket ellátó nagykereskedők legtöbbször ugyanabból a kőbányából vásárolják a travertint. Sokkal fontosabb a travertin besorolása:

Csiszolt: Ebben az osztályozásban a lapok fényesek, mivel a követ a maximális simaság érdekében csiszolják és teljesen lezárják. Ez a legjobb a foltoknak való ellenállás szempontjából, de nedvesen nagyon csúszós.

Félcsiszolt: A travertin ezen osztályát kezelik és enyhén polírozzák, de inkább matt felületű, és kevésbé csúszós, mint a teljesen polírozott. Ez a legnépszerűbb a beltéri padlóhasználatra.

Érdesített: Az érdesített travertin általában lekerekített sarkokkal és élekkel rendelkezik, öregített, antik megjelenéssel. Jó tapadást biztosít, de foltok ellen tömíteni kell. Gyönyörű antik megjelenése van, de nem túl praktikus a nagy igénybevételű padlókhoz.

Szálcsiszolt: A szálcsiszolt travertint drótkefével textúrázzák, így a kő matt felületet kap.

Kényelem

A legtöbb tömör kőanyaghoz hasonlóan a travertinburkolat is hajlamos megtartani a hőmérsékletét. Hűvös beltéren a travertinpadló kellemetlenül hideg tud lenni ha mezítláb lépünk rá. Ezt a problémát minimalizálhatja a megfelelő helyeken elhelyezett szőnyegekkel. Másrészből a travertin jó választás a padlófűtéses rendszerek feletti padlóburkolathoz a jó hőtartó képessége miatt. Amint a travertinlapok felmelegednek, kellemesen felmelegítik a helyiséget, és viszonylag hosszú ideig melegek maradnak azután is, ha a fűtés kikapcsol.

Travertin és a porceláncsempe

Ma már számos olyan porcelánlap vagy csempe létezik, amelyek jól utánozzák a természetes kőzeteket, beleértve a travertint is. A porcelánlapok meglehetősen kemények és tartósak, és sokkal barkácsbarátabbak, mint a természetes kő. Bár a travertint utánzó porcelánlap megjelenése nem pontosan olyan, viszont figyelemre méltóan közel állhat a csiszolt vagy félcsiszolt travertin megjelenéséhez, különösen, ha olyan valaki telepíti, aki gondosan ügyel a minták véletlenszerű elrendezésére. A travertin kinézetű porcelán csempe olcsóbb is, átlagosan 5-8 000 Ft négyzetméterenként.

A travertin egy prémium minőségű természetes kőzet, amely jól alkalmazható padló vagy falburkolatnak is, ha elégséges költségvetéssel rendelkezik és szereti az antik eleganciát, amelyet ez a természetes kő kölcsönöz. Ha azonban nem hajlandó a travertinburkolatot rendszeresen kezelni, vagy ha a magas ár elriasztja, érdemes alternatívaként megfontolni a travertin hatású porceláncsempét.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....