Ablakfólia a függöny helyett ?

  • Olvasási idő:3perc

Ha az ablaknak a magánéletet óvó funkcióját nézzük akkor általában a függöny vagy a redőny jut először az ember eszébe. De van más megoldás is: nevezetesen az ablakfólia. Az ablakfóliák amellett hogy könnyen feltelepíthetőek még jól is néznek ki (mert számtalan kivitelben kaphatóak), és komolyan növelhetik a magánélet érzetét az otthonában. Ha nem biztos benne, hogy az ablakfólia választás megfelelő döntés-e Önnek, mert mindig is függönnyel vagy redőnyökkel oldotta meg ezt a problémát, akkor itt van egy pár érv az ablakfólia mellett is.

Jobb értékarány a függönyhöz képest

A jó minőségű függönyök és a hozzájuk tartozó összes kiegészítő megvásárlásának költségeihez képest az ablakfóliák sokkal jobb ár-érték arányt kínálnak. Általában olcsóbbak, és sokkal kevesebb erőfeszítéssel és költséggel jár a cseréjük, amikor felújítani szeretné a szobáját belevéve az ablakokat is.

Teljes ablaküveget befedő ablakfólia
Teljes ablaküveget befedő ablakfólia

Egy ablakfóliával nem kell fizetnie a tisztításért (mint a függönynél), és nem kell új függönyre költenie, amelyek drágák lehetnek. Ez egy olyan megfizethető lehetőség, és olyan hosszú ideig (ki)tartanak, hogy ezzel a megoldással  a legtöbbet hozza ki a költségvetéséből, ha az ablakfólia mellett dönt.

Könnyebben tisztítható

A függönyök tisztán tartása munkaigényes lehet, különösen, ha gyerekei vagy háziállatai vannak. Bizonyos helyiségekben, például a konyhában vagy az étkezőben nem is tanácsos a használatuk, mivel megtarthatják, és így ki is bocsátják a szagokat. Az ablakfóliák könnyen tisztíthatók, egyszerűen csak le kell őket törölni, és nem tartják meg a szagokat. Ha olyan ablakburkolatra van szüksége, amelyet könnyű tisztán tartani és karbantartani, akkor az ablakfólia a tökéletes választás lehet.

Egyedi formák és kivitelezés

Ahány ház, annyiféle ablak. Ez jelenthet szokatlan ablaktereket, öblös ablakokat, ahol trükkös a függönyök vagy redőnyök felszerelése, vagy olyan méreteket, amelyek nem illeszkednek a szabványos függönyméretekhez. Az egyedi függönyök, redőnyök vagy reluxák beszerzése nagyon drága lehet, és ezeket szakszerűen kell felszerelni – ez is időigényes lehet.

UV szűrős nagyméretű ablakfólia
UV szűrős nagyméretű ablakfólia

Az ablakfóliákkal a furcsa formák vagy szokatlan méretek nem jelentenek problémát. A felszerelés könnyen és gyorsan elvégezhető otthon is, pár segédeszköz segítségével ami egy háztartásban megtalálható. Emellett rengeteg különböző kivitelben kaphatóak, sőt, az egyedi függönyök költségének töredékéért akár az Ön által megálmodott dizájnra is testreszabhatóak.

Kevesebb helyet foglal a szobában

Ha kis szobája van, akkor a terjedelmes függönyök több helyet foglalhatnak el, mint amennyit szeretne. Ablakfóliával a legtöbbet tudja kihozni ha a helytakarékosság szempont, így a lakótér nem tűnik zsúfoltnak és nem érzi annak. Az ablakfólia használatával testre szabhatja az illeszkedést, a stílust és a lefedettségi szintet, hogy illeszkedjen a szobájához, így anélkül emeli a szoba “fényét”, hogy minden extra helyet elfoglalna egy függöny.

Mintás ablakfólia
Mintás ablakfólia

Ez teszi az ablakfóliákat nagyszerű ötletté a lakások, kisebb házak, melléképületek és olyan helyiségek, mint a fürdőszobák és konyhák számára, ahol általában nem áll rendelkezésre sok felesleges hely.

Hűvösebbé is teszi a helyiséget

A sötétítő ablakfólia átlagosan a fény 50%-át, az UV-sugarak 99%-át és a nap hőjének 30%-át blokkolja (bár a mintázat vagy a szín is sokat számít), így jó választás lehet olyan helyiségekbe, ahol közvetlen napfény süt be, ami nem mindig kívánatos ha például napközben alszik, vagy ha olyan berendezési tárgyai vannak, amelyeket meg kell védeni a napsugárzás okozta károktól. Ez hosszú távon még a bútorok és szőnyegek élettartamát is meghosszabbíthatja.

Bár a legtöbb szobában valószínűleg nem fognak mindenhol ablakfóliát használni, érdemes tudni hogy ez jelentősen hűvösebben tudja tartani a teret, valamint javíthatja a biztonságot és megakadályozhatja, hogy a járókelők betekintsenek a helyiségbe, főleg ha az ablak az utcafrontra néz.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....