A vörös-oxid padló megfelelő lehet Önnek ?

  • Olvasási idő:4perc

A vörös-oxid (vas-oxid) padló egy olyan padlóburkolati lehetőség, amely magában hordozza a régi világ nosztalgikus elemét, de mostanában újra aktualitást nyert. Az emberek egyre inkább tudatában vannak annak, hogy a vörös oxid mennyire fenntartható, időtálló és esztétikus. Íme, miért lehet jó választás még mindig a vörös-oxid padlóburkolat az Ön otthona számára, és itt van, mit kell szem előtt tartania, mielőtt ezt választja otthonába.

Vörös-oxid por
Vörös-oxid por

Kapcsolódó cikkek


Talán emlékszik még a vörös-oxid padlóra a nagyszülei házában tett látogatásokból. A vörösoxid padló azonban már nem a múlté. A múltját tekintve először portugál és olasz kereskedők terjesztették el a világban, de ez a padlóburkolatkezelés azonban már régóta létezik. Bár a korszerű padlóburkoló anyagok megjelenésével elvesztette népszerűségét, esztétikai vonzereje és költségbarát jellege miatt most újra visszatérni látszik. A vörös-oxid padló technikailag egy hagyományos cementes padlóburkolat, amely vörös színű vasoxid porfestékkel van kezelve.

Vörös-oxid bekeverve, ezt kell a padlóra telepíteni a padlókiegyenlítésnél hasonlatos módszerrel
Vörös-oxid bekeverve, ezt kell a padlóra telepíteni a padlókiegyenlítésnél hasonlatos módszerrel

A vörös-oxid használható még vakolatok vagy betonfelületek hagyományos, környezetbarát színezésére. Bármely kül, és beltéri felület színezésére meszes, cementes, enyves, olajos, kazeines, stb. kötőanyagokba is lehet keverni, ami szélesebb körű felhasználást tesz lehetővé. A vörös-oxid ajánlott keverési aránya a kötőanyag 10-15 %-a, (ami függ a felhasznált kötőanyagtól). Használat előtt ajánlott próbakeverést végezni a megfelelő színárnyalat elérése érdekében, és az adagolás során kerüljük az anyag kiporzását.

Vörös-oxid telepítése betonlépcsőre
Vörös-oxid telepítése betonlépcsőre

A vörös-oxid padló előnyei

A költséghatékony és tartós padlóburkolati lehetőség, a vörös-oxid padló elegánsan néz ki és könnyen karbantartható. A rendszeres söprés és felmosás elegendő ahhoz, hogy évekig jó állapotban maradjon. Ezek az elegáns megjelenésű vörös-oxid padlók ideálisak az elitebb hatású otthonok számára. A kész padlók általában csillogó felületűek a lakkal, viasszal vagy gyantával való befejezés miatt, amely így időtállóvá és strapabíróvá válik.

A vörös-oxid padló hátrányai

Az vörös-oxid padlók telepítése hihetetlenül fárasztó munka, és megszakítás nélkül, folyamatosan lehet csak egy szakaszt befejezni. Csak tapasztalt szakemberek, akik már végeztek ilyen jellegű munkát tudják csak rendesen telepíteni a vörös-oxid felületet, mert lehet hogy árnyalatváltozások jönnek létre a padlón. A szélsőséges időjárásnak való kitettség repedésekhez vezethet bennük, ezért leginkább beltéri használatra alkalmas.

Hogyan telepítik a vörös-oxid padlókat ?

Tehát a vörös-oxid padló egy már kész betonpadló színezése vörös-oxid, cement és víz keverékével. A vörös-oxid telepítéséhez az első lépés a száraz cement és az oxidpor összekeverése. Ezután lassan kell hozzá adagolnia a vizet, hogy egy iszapszerű konzisztencia jöjjön létre. Egy rész vörös-oxidhoz öt rész szürke cement adagolása már vörös árnyalatot eredményez. A cement mennyiségének növelése világosabb árnyalathoz vezet, kevesebb cement meg értelemszerűen vörösebb árnyalatot ad. A kívánt színárnyalat eléréséhez mindenképp készítsen egy próbakeverést.

1. nap: A vörös-oxid felhordása után, (ami körülbelül úgy történik mint a padlókiegyenlítő felhordása) meg kell várni hogy egy kicsit megszilárduljon, ezután a padlót folyamatosan nedvesíteni kell – kétóránként vízzel való locsolás elegendő.

2. nap: Hagyja, hogy egy vékony vízréteg álljon a felületen. Ez segít az esetlegesen kialakuló fehér foltok azonosításában is. Miután a vörös-oxid megszilárdult, legalább négy napig hagyni kell száradni. Végül vigye fel a viaszt, és várjon három napot, amíg a padló teljesen beszívja azt.

A vörös-oxid padlóburkolat számtalan árnyalatban létre lehet hozni, és nem csak vörös színben létezik. Ha a vörös-oxid padló megragadta a fantáziáját, de nem igazán van oda a vörös padlóért, ne aggódjon. Más színekben is elérhető, beleértve a zöldet, a kéket, a sárgát és a feketét. Magának a vörös pigmentnek körülbelül 20-25 változata van. A beépítés előtt azonban ügyeljen a színes oxidok minőségére, mivel a rossz minőségű oxidok idővel foltos padlóburkolatot eredményeznek.

Vörös-oxid csempe

Mint már említettem, a vörös oxid padlóburkolat, bár elegáns, meglehetősen nehéz megvalósítani. Ez főként a szakképzett munkaerő hiánya miatt van így. Erre a problémára van egy könnyen elérhető megoldás, mégpedig a vörösoxid-csempe formájában, amely az utóbbi években igen népszerűvé vált.  

Ezek a csempék gyönyörű színekben és mintázatokban kaphatók, így pontosan azt a megjelenést adják, amire Ön a padlóján vágyik. Ugyanakkor nem igényelnek magasan képzett munkaerőt vagy helyszíni kivitelezést, így kényelmes alternatívát jelentenek a vörös-oxidpadlóval szemben.

Vörös-oxid csempe
Vörös-oxid csempe

A vörös oxidpadló nem csak beltéren használható, (bár ha kintre van telepítve akkor fokozottan kell figyelni a felületkezelés minőségére). Ez az időtlen padlóburkolati stílus csodásan mutat a teraszokon, erkélyeken és a verandán. A vörös padlóburkolat néhány cserepes növénnyel párosítva átalakíthatja a kültéri terek teljes megjelenését.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....