Laminált padló tisztítása

  • Olvasási idő:4perc

A mai laminált (laminálás) padlóburkolatok költséghatékony, vonzó megoldást jelentenek, rendkívül valósághű felületek és textúrák mellett. Bármilyen elképzelhető fafajta megjelenését utánozhatja, beleértve a ritka vagy egzotikus keményfákat, valamint a kő és más padlóburkolati stílusokat is. A laminált padló erős, nehezen karcolódik, nem tágul, és nem húzódik össze mint a keményfa. 

Laminált padló
Laminált padló

Azonban a nedvesség okozta károkra érzékenyebb, mint a valódi fa, ezért rossz választás fürdőszobákba vagy vizes helyiségekbe, vagy olyan helyen, ahol vízzel érintkezhet. Ezenkívül a laminált padló tisztításához nem ajánlott a durva szemcséjű súrolószerek és termékek használata.

A ház más helyiségeiben beépítve azonban a laminált padló jó választás lehet, és a tisztítása egyszerű feladat. A rendszeres karbantartás mellett a laminált padló évekig fényes és újszerű tud maradni.

A laminált padlók a gyönyörű megjelenésüket egy hordozórétegre, (HDF-lap vagy nagysűrűségű farostlap) úgynevezett magra, (ami farostból van) rétegzett műanyag laminátummal érik el. Bár a laminált padló úgy néz ki, mint a keményfa, nem lehet újra felújítani mint az igazi fát, és nehezen javítható ha karcolások vagy sérülések érik.

Ha a laminált padló elhasználódik, ki kell cserélni, ezért érdemes időt és energiát fordítani arra, hogy a laminált padlót tisztán tartsa, és mentesítse a szemcseszerű szennyeződésektől és a nedvességtől.

Ha laminált padló van lefektetve az egész házban, akkor a külső ajtók elé, és az előszobába tegyen szőnyegeket, a nagy forgalmú helyiségekbe futószőnyegeket vagy területi szőnyegeket, a nehéz bútorok lábai és sarkai alá pedig padlóvédőket. Ezek a lépések segítenek megakadályozni, hogy laminált padlója idő előtt elhasználódjon.

Hogyan kell tisztítani a laminált padlót ?

Mindenekelőtt mindig kövesse a gyártó új laminált padlójára vonatkozó ápolási utasításait, és ne habozzon, ha kérdése van, hívja fel a gyártót.

Porszívózza vagy seperje fel a padlót

Először is mindig gondoskodjon róla, hogy rendszeresen söpréssel, portalanítással vagy a szennyeződések felporszívózásával nem hagyja hogy jelentős mennyiségű por gyűljön össze a laminált padló felületén. Söpörjön vagy porszívózzon a padló lerakásának irányában, hogy az egymásba illeszkedő darabok közötti törmelék minél nagyobb részét el tudja távolítani, mert az össze-vissza söpréssel a por a hézagokban maradhat, ami kidörzsöli a laminátumot.

Takarításkor először használjon porszívót hogy a dörzsölő hatású szennyeződések minél nagyobb részét el tudja távolítani a lapok közötti résekből
Takarításkor először használjon porszívót hogy a dörzsölő hatású szennyeződések minél nagyobb részét el tudja távolítani a lapok közötti résekből

Ha folyadék ömlik a laminált padlóra, akkor azt azonnal törölje fel, mert ha a nedvesség beszivárog a fa magba, akkor leválhat a felette lévő műanyag laminátum.

Nedves felmosás laminált padlókon

A nedves felmosás segít, ha az egyszerű törlés nem elég, de ezzel óvatosan kell eljárnia. Kerülje a túl nedves felmosást, ami a víz beszivárgását eredményezheti a laminált lapok közé. Ha felmos, használjon két vödröt: egyet a tiszta vízhez, egyet pedig a piszkos vízhez. Ha piszkos felmosófejet használ a padlóra, akkor szokott az történni, hogy utólag bosszantó csíkok jelennek meg rajta.

Nedves felmosáskor ügyeljen arra hogy a padlón ne "álljon" a víz, hanem csak megnedvesítse azt
Nedves felmosáskor ügyeljen arra hogy a padlón ne “álljon” a víz, hanem csak megnedvesítse azt

Mielőtt felmosna, söprögetés helyett először porszívózzon, mivel a porszívózás sokkal hatékonyabban szedi fel az apró szemű szennyeződéseket. Csak arra ügyeljen, hogy a porszívó keféje puha legyen. A túl kemény kefék sörtéi megkarcolhatják a laminált padlót.

A laminált padló tisztításához általában csak vízre van szükség. Ha mindenképpen tisztítószert kell használnia, válasszon a gyártó által jóváhagyott, laminált padlóra kifejlesztett megoldást. Ha házilag akar tisztítószert használni a laminált padlóhoz, akkor használjon kis mennyiségű ecetet vízzel keverve. Soha ne használjon viaszt, akril termékeket vagy fehérítőt, mert ezek károsíthatják a padló felületét.

Hogyan lehet eltávolítani a foltokat a laminált padlóról ?

Mint a legtöbb felület esetében, itt is mindig jó gyakorlat az, hogy a kiömlött szennyeződéseket azonnal feltakarítsa. Szerencsére a laminált padló nem foltosodik könnyen. De ha valami mégis rátapad vagy foltos lesz a laminált padló, akkor az első védelmi vonal a gyártó által jóváhagyott laminált folteltávolító szer.

A házilag előállítható “receptek”, például az ecetet, szódabikarbónát vagy folyékony szappant tartalmazó keverékek szintén segíthetnek a laminált padló foltjainak eltávolításában. Csak arra ügyeljen, hogy a laminált padló tisztításakor kerülje a csiszolószivacsokat és az acélgyapothoz hasonló megoldásokat, mivel ezek maradandó karcolásokat okozhatnak a laminált padló felületén.

Különösen “kemény” foltok esetén próbálja ki a következő házi szereket:

  • Vér: Távolítsa el a vért ablaktisztítóval, majd törölje le nedves ruhával. A felmosáshoz hasonlóan ezt a folyamatot is száraz ruhával való áttörléssel fejezze be.
  • Gyertyaviasz: Hagyja megkeményedni az olvadt viaszt, mielőtt óvatosan lekaparja egy műanyag késsel. Soha ne használjon fémből készült kést a laminált padlón.
  • Rágógumi: Hűtse le a rágógumit egy zacskó jéggel hogy az megkeményedjen, utána egy műanyag késsel lekaparja.
  • Zsír: A zsírt ásványi szesszel távolítsa el.
  • Cipő által okozott csíkok vagy foltok: Távolítsa el ceruzaradírral történő dörzsöléssel.
  • Tinta és zsírkréta: Az ilyen jellegű foltokat tiszta alkohollal távolítsa el.
  • Körömlakk: Használjon egy kis körömlakklemosót.
  • Vörösbor: Törölje fel a vörösbort nedves ruhával, lehetőleg azonnal.
  • Cipőkrém: Tiszta alkohollal eltávolítható.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....