A parkettapadló nyikorgásának megszüntetéséhez tippek

  • Olvasási idő:4perc

A nyikorgó parkettapadlók esetében két választási lehetősége van: megtanul vele együtt élni, vagy megszünteti a problémát. Az utóbbi megoldás jobban hangzik, mivel a nyikorgás megszüntetése legtöbbször egy gyors és egyszerű művelet.

A padló nyikorgásának megszüntetésében a legnehezebb feladat a nyikorgás okának meghatározása. Egyes esetekben az évszakokkal együtt jönnek és mennek ezek a nem kívánatos zörejek, míg más esetekben tartósnak bizonyulnak.

A parketta nyikorgása zavaró lehet, de a kellemetlen zaj megszüntetése legtöbbször egyszerű feladat
A parketta nyikorgása zavaró lehet, de a kellemetlen zaj megszüntetése legtöbbször egyszerű feladat

A legtöbb nyikorgás ártalmatlan, de némelykor a padló alatt rejtőző problémára is utalhat. Nem számít mi az oka a nyikorgó parkettának, meg kell határozni a forrását, ami után már orvosolhatóvá válik a probléma. Mielőtt előszedné a szerszámosládáját, itt van néhány gyors trükk, amit kipróbálhat, és ami további vizsgálatok nélkül is megszüntetheti a padló nyikorgását.

Növelje a páratartalmat

Sok padló, ami főleg fából készült, nyikorog, ha a levegő túl száraz lesz, azaz akkor, amikor a páratartalom alacsony szinten van (20-30%) a helyiségben. Ez gyakran télen történik a szárazabb és fűtött levegő miatt, de egyes lakástulajdonosoknál ez egész évben problémát jelenthet. (Ez az egészségre sincs jó hatással, ilyenkor szokott szemszárazság, vagy szárazabb és repedezett bőr kialakulni.)

Sok esetben egy párásító is meg tudja oldani a nyikorgó padló problémát
Sok esetben egy párásító is meg tudja oldani a nyikorgó padló problémát

Ahogy a fa szárad, úgy zsugorodik. Ezáltal a parkettalapok közötti keskeny rések jobban kinyílnak a lapok között, valamint a kötőelemek körül, és szabadabban tudnak “mozogni” mint amennyire kellenének, ezért a lapok találkozási pontjainál összesúrlódó fa nyikorgó hangot hallat. A szárazabb fa amúgy is hajlamosabb a nyikorgásra a száraz felülete miatt. Ha két nedves felületű fát összedörzsölünk akkor az nem fog nyikorgó hangot kiadni, mert a felületek simábban elcsúsznak egymáson.

Ha tehát alacsony a páratartalom a parkettapadlós helyiségben, egyszerűen helyezzen el egy párásítót, amivel 50-60%-os páratartalmat célszerű “előállítani” hogy a nyikorgás megszűnjön. A parkettának kell valamennyi idő még felveszi a levegőből a nedvességet, ezért várjon legalább egy hétig, ha ezután is nyikorog akkor valószínűleg más lesz a probléma.

Alkalmazzon porított grafitot

Amikor a hornyolt keményfa padlók nyikorognak, akkor néha elég egy kis kenés, hogy megszűnjön a zavaró hang. A porított grafit az ideális kenőanyag, de néha a babapúder és a hintőpor is megteszi a hatását.

A kenőanyag felhordásához egyszerűen keresse meg a nyikorgó kötést vagy részt, és szórja a grafitport a résekbe. Vékony ecsetet használva enyhén ecsetelje a grafitport a résekben addig, amíg az nem jut el a rés teljes hosszában mindenhová. Többszöri rálépéssel dolgozza meg az illesztést, majd juttasson be még több port az illesztésekbe. Ismételje ezt a folyamatot addig, ameddig már számottevő mennyiségű grafitpor nem lesz a résekben. A maradékot nedves ruhával törölje fel, de ne porszívózza fel a területet még egy ideig, amíg nem ülepszik le rendesen a grafitpor.

Permetezzen száraz kenőanyagot a nyikorgó területre

A por alakú kenőanyaghoz hasonlóan, a flakonból fújható száraz kenőanyag is elegendő lehet néha ahhoz, hogy a padló nyikorgása megszűnjön. Bár nem minden permetezhető kenőanyag végzi el a munkát, arra azért vigyázni kell hogy olyat válasszunk amelyik nem károsítja egyáltalán a fát, vagy a lakkréteget, ami legtöbbször kezelve van a parketta. Mielőtt azonban használná, mindenképp próbálja ki a kenőanyagot egy nem feltűnő, kis méretű területen, hogy lássa, nem hagy-e foltot vagy elszíneződést a falapokon.

Alaposan fújja be a nyikorgó illesztést, majd ujjaival (gumikesztyű ajánlott) dolgozza be a kenőanyagot a repedésbe, majd törölje le a felesleget száraz ruhával. Ha a fenti egyszerű megoldások egyike sem oldja meg a nyikorgó padló problémát, akkor lehet hogy szakemberhez kell fordulni a probléma kijavításához.

Bár nem gyakori, de a nyikorgó padló néha a padlórendszer nagyobb problémájára is utalhat. Ezek a padlórendszerrel összefüggő meghibásodások lehetnek az alapozással kapcsolatos hibák az aljzatbetonon, vízkárok vagy más, nehezen diagnosztizálható problémák. Egy profi szakember képes lesz megtalálni a problémát, és segít megtalálni a legjobb megoldást ha Ön nem tudja diagnosztizálni, vagy ha olyan hibát észlel, hogy annak kijavításához szakember szükségeltetik.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....