Szobanövények elhelyezése a helyiségben

  • Olvasási idő:4perc

Milyen egy jól megtervezett nappali néhány stratégiailag elhelyezett növény nélkül ? Egy kissé élettelen, de a szobanövények helyes összeállítása fokozhatja a hangulatot, és nyugodt légkört teremthet.

A szobanövények tartása jó közérzetet teremt, főleg ha jól vannak elrendezve
A szobanövények tartása jó közérzetet teremt, főleg ha jól vannak elrendezve

Még ha a növénygyűjteménye nem is ér fel egy több száz fajból álló üvegházi dzsungelig, érdemes úgy elrendezni a meglévőket, hogy azok illeszkedjenek a nappali esztétikájához és funkcionalitásához. Feltehetőleg azt szeretné, ha a tér egységesnek tűnne, nem pedig zsúfoltnak és diszharmonikusnak.

Most pedig tudjunk meg praktikus tippeket, hogy hogyan rendezze el a növényeket a nappaliban, hogy életre keltse a teret.

Klaszterekben tartás

Ha megkérdez egy komoly szobanövény-rajongót, hogy mi az első számú tippje a növények elhelyezésére egy térben, valószínűleg a “hármas szabályról” fog beszélni. A magába álló növények hajlamosak egy kicsit “gyérnek” tűnni, a páros számban csoportosított növények pedig túl formálisnak és színpadiasnak tűnhetnek. A szobanövények hármas vagy más páratlan számban történő csoportosítása természetesnek tűnő hatást kelt, és a harmónia érzetét kelti.

Hangulatosan elrendezett növények
Hangulatosan elrendezett növények

Válasszon különböző magasságú növényeket az erősebb hatás érdekében, és keressen egy egységesítő elemet, hogy elősegítse a természetes hangulatot. És kerülje az azonos textúrájú, formájú és színű növények csoportosítását, különben egymásba “olvadnak”.

A hasonló gondozási igényű növények csoportosításának is van értelme, különösen, ha szeretik a nedvességet. A páratartalom megemelkedik, ha a növények szorosan egymás mellett állnak, így a buja “mini-dzsungel” nagyobb eséllyel érzi jól magát.

Kísérletezzen a textúrával, mérettel és formával

Könnyű figyelmen kívül hagyni a textúrák fontosságát a belsőépítészetben, de a növények tökéletes megoldást jelentenek arra, hogy egy szoba ne váljon egyhangúvá és egydimenzióssá. A különböző fajtájú növények mélységet, érdeklődést és egyensúlyt kölcsönözhetnek egy nappalinak.

Akár a plafonra is telepíthet növényeket
Akár a plafonra is telepíthet növényeket

Érdemes kipróbálni az egyszerű lombozatú növényeket olyan boho-stílusú nappalikban, ahol már sok textúra van a szőnyegek, takarók és természetes anyagok révén – és a növények remekül kiegyensúlyozzák a hatást. A minimalista dekorációjú nappalikban a díszes növények erős fókuszpontot jelenthetnek. A kaktuszok és a páfrányok fantasztikus, többdimenziós példák arra hogy milyen fajtákat érdemes telepíteni az ilyen jellegű térbe.

A finom lombozatú (mint például a spárgapáfrány) nem rendelkezik ugyanazzal a vizuális súllyal, mint a tömör és vaskos növénylevelek, ezért a nagyobb hatás érdekében növelje a gyűjteménye számát ezekből a növényekből. És ne feledkezzünk meg arról sem hogy a páratlan számú, ellentétes textúrájú növények összeállítása dinamikusabb megjelenést eredményez.

Vegye figyelembe a színt

Kerülje a nappaliban a másfajta növények és cserepek összeválogatását. A különböző árnyalatok kiválasztása érdekesebbé és természetesebbé teszi a környezetet.

A zöld lombozatnak rengeteg feltűnő árnyalata közül választhat, és a színt nem csak a szezonális virágoknak kell adniuk. Választhat például vörös levelű kaládiumokat vagy érdekes variegációval (a tarkaság különböző színű zónák megjelenése a levelekben, néha a növények szárában és termésében) rendelkező fajokat.

A nappali falainak fő színével kontrasztos árnyalatok is jól működnek, és válasszon különböző árnyalatokat az egyes növényekhez, amelyeket csoportosít.

Elrendezés

Gondoljon a kiválasztott növények növekedési szokásaira, és arra, hogy a nappaliban természetes módon merre vezetik a tekintetet. Fontolja meg, hogy függőkosarakba, vagy polcokról lefelé lógatott indás növényeket helyezzen el, hogy felkeltse a tekintetet. Ez a tökéletes trükk arra, hogy egy kis nappali nagyobbnak tűnjön.

A magas, felfelé terjeszkedő lombozatú növények felfelé terelhetik a tekintetet. Helyezze őket kedvenc faliképe vagy dizájnelem alá, hogy felhívja rá a figyelmet. Csak arra ügyeljen, hogy a kettő között legyen megfelelő távolság, hogy esztétikailag ne versenyezzenek egymással.

Töltse ki a tér minden részét növényekkel

Nem csak a nappali dohányzóasztalán, kandallópolcain vagy függőkosarakban kell elhelyeznie a növényeket. Helyezzen a padlóra is magas, karcsú  növényeket, vagy kisebb méretűeket növényállványokon.

Egy magasnövésű Monstera deliciosa tökéletesen alkalmas arra, hogy elfoglalja a kanapé vagy az ablak melletti sarokban lévő holt teret. Ezek a növények nagyszerű természetes térelválasztók is. A növényeket úgy helyezze el, hogy ne takarja el a bútorokat vagy más dekoratív ékszereket.

Válassza ki a helyhez illő fajokat

Gondolja végig, hogy a nappali egyes részei mennyi fényt kapnak, és milyen irányba néznek az ablakok, mielőtt kiválasztja a növényeket.

Például mennyezetig érő ablakokkal nem lesz a legjobb otthona egy árnyékot és nedvességet kedvelő bostoni páfránynak. Ha van egy árnyékosabb sarok a nappaliban, helyezze oda a növényt néhány más, hasonló fényigényű növény mellé, ha viszont napfénykedvelő növényei vannak akkor természetesen azok az ablak közelében legyenek.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....