Fenntartható építészet: Szolárkémények

  • Olvasási idő:3perc

A termikus, szolár, vagy ahogy még hívják hőkémény, egy passzív napkollektoros hűtési és fűtési rendszer, amely szabályozza a hőmérsékletet, javítja a szellőzést és növeli a tűzbiztonságot a házban. Olyan környezeti elemeket használ, mint a napsugárzás, a légmozgás és a légnyomáskülönbség a beltéri hőmérséklet változtatásához, és a levegő keringetéséhez.


Kapcsolódó cikkek


Szolárkémény a házon
Szolárkémény a házon

A hőkémény egy üreges függőleges szerkezet, amely összeköti az épület belső részeit a kültérrel. Amikor a kémény belsejében lévő levegő felmelegszik és sűrűsége lecsökken, az kifelé áramlik, üres teret hagyva a belső térben. Ez lehetővé teszi, hogy a nagy sűrűségű, hűvösebb levegő az alján a szolárkéménybe, majd végül az épületből kifelé áramoljon. Ennek eredményeképpen a szellőzés és az azt követő hűtési folyamat következik be.

A termikus kémény mérete fontos a hatékonyság szempontjából: minél nagyobb, annál jobb. Ideális esetben a szolárkéményt a déli fekvésű falon kell elhelyezni, ha a ház az északi féltekén épül, ellenkező esetben, a déli féltekén természetesen az északi oldal a megfelelő. A szolárkéményt gondosan kell megtervezni, és az építőanyagának képesnek kell lennie a lehető legtöbb hőt elnyelni ahhoz, hogy a hőkémény kielégítően működjön.

A szolárkémény építőanyagai

A szolárkémény építéséhez használt anyagokat gondosan kell kiválasztani, mivel ezek befolyásolják a szerkezet hatékonyságát.

A nagy hőelnyelő képességű anyagok kívánatosak a hőkémények építéséhez, amik lehetnek:

  • Színezett üveg.
  • Szigetelt üvegezés.
  • Tégla.
  • Fémek.

Hogyan működik a szolárkémény ?

Amikor a termikus kéményben lévő levegő a nap hője miatt felmelegszik, a levegő feláramlik, és távozik a rendszerből. Ezáltal az alulról érkező hűvösebb levegő a kéménybe kerül, és szellőzést hoz létre az épületen belül.

Fémből készült napkollektoros szolárkémény
Fémből készült napkollektoros szolárkémény

A hűvös levegő a ház alacsonyabb szintjén elhelyezett ablakokon vagy egy földalatti csőrendszeren keresztül érkezik. Az előbbi gazdaságosabb, és nem növeli az építés összköltségét.

A szolárkémény hatékonysága az épületszerkezetben való elhelyezésétől függ. Olyan helyre kell elhelyezni az épületben, amelyet természetes módon érnek a napsugarak, különösen a délutáni napfény, amely a maximális hőenergiát szabadítja fel, de a téli szezonban bezárható, hogy a meleg levegőt az épületben tartsa, és fenntartsa a kellemes belső hőmérsékletet.

Előnyök

  • 50%-kal csökkenti az energiaköltségeket.
  • Olcsón megépíthető.
  • Alacsony fenntartási költség.
  • A szellőzés szabályozható az állítható szellőzőnyíláson keresztül.

Mennyire hatékony a szolárkémény ?

A szolárkémény nedves és forró éghajlaton a leghatékonyabb, de itt nálunk Magyarországon is használható. Kialakítása akkor a legelőnyösebb ha magas és széles, hogy minél jobban növelje a napsugárzást elnyelni képes felületet, és maximalizálja a kéményen belüli levegővel érintkező felületet.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....