Otthonátalakítások autista gyerekek számára

  • Olvasási idő:12perc

Ha gyermeke vagy családtagja autista, fontos teendő a biztonságos és funkcionális otthoni környezet megteremtése. Az autizmus óriási hatással lehet az egyén fejlődésére, életmódjára és szociális kapcsolataira. Az autista emberek különösen érzékenyek lehetnek a fényekre, hangokra és egyéb ingerekre. Sokan rendre és rutinra vágynak, hogy értelmet tudjanak adni a világnak. A biztonság megteremtése aggodalomra adhat okot azok számára, akiknek autista gyermekei kóborolnak, vonzódnak a vízhez, vagy hajlamosak az elesésre.

Egy autista személynek speciális otthoni körülményekre van szüksége
Egy autista személynek speciális otthoni körülményekre van szüksége

Az Autizmus Társaság szerint a világ népességének körülbelül 1 százaléka szenved autizmusban, és ez a szám egyre nő (nominálisan), ahogy a diagnosztikai kritériumok egyre jobban megérthetők.

Az autizmussal élő gyermekek és felnőttek gyakran küzdenek a szenzoros integráció hibáival, vagyis a beérkező szenzoros inputok értelmezésének és kezelésének neurobiológiai nem megfelelő folyamatával. Nehézséget okozhat számukra a látvány, a hangok, a szagok és más érzékszervi információk értelmezése.

Három fő érzékszervi rendszert érinthet, ha egy személy autista. E három érzékszervi rendszer megértése kulcsfontosságú az autizmussal élő személyek és az otthoni környezetükkel való interakcióik megértéséhez:

  • A tapintás, amely az érintés, a fájdalom, a hőmérséklet és a nyomás érzékelését jelenti.
  • A vestibuláris rendszer, amely a mozgást, az egyensúlyt és a fej helyzetét foglalja magában.
  • A proprioceptív rendszer, amely magában foglalja a személy testhelyzetének tudatosítását.

Az autizmusban szenvedő lévő egyes személyek számára az ingerek teljesen túlterhelőek lehetnek. Nekik nagyon nehezen megy a zajos vagy kaotikus környezet. Mások számára fordított a helyzet, ami arra készteti őket, hogy további ingerekre vágyjanak. Az autista közösségben ennek a két szélsőségnek különböző nevei vannak.

A “szenzoros keresők” azokra az autista emberekre utal, akik további szenzoros ingerekre vágynak. A “szenzorérzékenység” vagy “szenzorkerülés” azokra az autista emberekre utal, akik hajlamosak az érzékszervi túlterhelésre, ami zavart, szorongást és visszahúzódást okoz.

Mindkét esetben az autizmussal vagy érzékszervi feldolgozási zavarral élők számára kihívást jelenthet egy olyan világban élni, amelyet neurotípusos emberek számára terveztek. Szerencsére azok a családok, akiknek autista családtagjaik vannak, otthonukat alkalmazkodóbbá tehetik számukra. Az otthoni átalakítások, beleértve az egyszerűbb és bonyolultabb változtatásokat is, kiváló módja annak, hogy az autizmussal élő emberek számára kényelmes otthonlétet teremtsenek.

Az alábbiakban nézzünk meg közelebbről néhány olyan otthoni módosítást, amelyek segíthetnek abban, hogy egy autizmussal élő személy kényelmesebben és nyugodtabban érezze magát az otthoni környezetben. Bár ezek közül sok az autista gyermeket nevelő szülőknek szól, gyakran felnőttekre is vonatkoznak, mivel a neurodiverzitás kihívásai nem ismernek korhatárt.

Vizuális ingerek

Ha egy autizmussal élő személy érzékszervi rendszere nem működik megfelelően, akkor a vizuális ingereket nehéz lehet feldolgozni. A világítás és a színek könnyen túlterhelhetik az autizmussal élő személyt. Ezért otthonában változtatásokat eszközölhet a vizuális ingerek csökkentésére, hogy mérsékelje ezt a hatást, segítve ezzel szeretteit abban, hogy otthonukban jobban érezzék magukat. Íme néhány tipp, ami segíthet ebben.

A világítás

Válasszon olyan világítást, amely a lehető legközelebb áll a természetes fényhez. A világítások különböző színhőmérsékletűek, és a nagyon érzékeny egyének számára kellemetlenek lehetnek a mesterséges színek. Ez azt jelenti, hogy olyan izzókba érdemes beruházni, amelyek színvisszaadási indexe (CRI), a lehető legközelebb van a 100-hoz.

Kerülje a villogó fényeket. A mesterséges világítás számos esetben enyhén villog. Ez egy neurotipikus személy számára talán nem észrevehető, de egy autista személy elviselhetetlennek találhatja a villódzást. A fluoreszkáló világítás, beleértve a CFL világítást is, gyakran villognak (amit a nem autista személyek észre sem vesznek). A LED-es világítással ez a probléma kiküszöbölhető.

Vegye figyelembe a világítás által keltett hangot. A világítás nagyon halk zümmögő hangot is adhat, amelyet a legtöbb ember nem hall, de a zümmögés fájdalmas lehet egy autizmussal élő ember számára. Itt általában a fénycsöves világítás a fő bűnös.

Amit még tehet hogy dimmelhető lámpákat telepít, hogy könnyebben szabályozhassa a fényszintet az otthonában. Ez egyfajta kontrollt biztosít, amikor a fényerősség túl intenzív az autista személy számára, de lehetővé teszi, hogy világosabbá tegye a területet azokon a napokon, amikor a fényérzékenység nem tűnik túlzónak.

Legyen tisztában azzal, hogy a káprázás milyen küzdelmet okozhat egy autistának. A kültéri napfény, a számítógép képernyőinek vakító fénye, sőt még a tükröződő, kemény felületek, például a keményfa padlóburkolat tükröződése is problémás lehet, ezért keressen módot ezek csökkentésére. Az ablakok sötétítése vagy a tükröződésgátló bevonatok segíthetnek.

Használjon nyugtató színeket

Kerülje az élénk színekkel való díszítést. Sok autizmussal élő személy a színeket intenzívebben látja, mint a neurotipikus emberek. A túl sok élénk szín túlstimuláló lehet az autista gyermekek és felnőttek számára. Ezért kerülje az élénk, merész színekkel festett falakat vagy nagyméretű bútorokat. Különösen a vörös szín az, ami túl élénk és intenzív sok autista személy számára.

Válasszon inkább “tompább” színeket, semleges színpalettával. A halvány rózsaszín tűnik az egyik legnyugtatóbb színnek az autizmussal élők számára. A hűvös színek szintén megnyugtatóak.

Használjon monokróm színsémát. Ha falikárpitok vannak a falon, azok legyenek egyszerűek, élénk minták nélkül, amelyek nem zavarják az egyén érzékeit.

Csökkentse az ablakokról érkező tükröződéseket. Akár a kültéri fényt blokkolni képes redőnyök felszerelésével, akár a tükröződések és a vakító fény csökkentésére szolgáló ablakfólia felhelyezésével, vegye figyelembe a különböző időpontokban jelenlévő olyan területeket is az otthonában, amelyek zavaró tükröződéseket okozhatnak az ablakokról.

Tartsa rendben az otthont

Csökkentse a rendetlenséget otthonában. A rendetlenség okozta káosz megnehezíti az érzékszervi érzékenységgel való személyek életét. Rendszeresen járja végig háza minden helyiségét, és tüntesse el a felesleges, már nem szükséges tárgyakat. Ez nemcsak autista szerettének segít, hanem a család többi tagjának is előnyös.

Alakítsa úgy otthonát, hogy megkönnyítse a rutinokat. Az autizmussal élő gyermekek és felnőttek általában akkor boldogulnak, ha vannak rutinjaik. Ezért, hogy megkönnyítse az életüket, tartsa rendben az otthonát. Állítson fel megkülönböztetett helyeket, ahová a tárgyak tartoznak, és használat után azonnal tegye vissza őket.

Szereljen fel polcokat vagy beépített tárolódobozokat, hogy megkönnyítse a tárolást. Az hogy mindennek megvan a helye, kulcsfontosságú a rendetlenség formájában jelentkező vizuális ingerek csökkentésében. A szervezetten tartott tárolóedényekkel ellátott polcok hasznos megoldást jelentenek erre. A könnyen felszerelhető lebegő polcok zökkenőmentesen beilleszthetők az otthon kialakításába, ami csökkenti a rendetlenséget és javítja a szervezettséget.

Fontolja meg a nyitott koncepciójú otthon tervezését

Ha lehetséges, távolítsa el azokat az akadályokat, amelyek megszakíthatják a látóhatárt. A nyitott koncepciójú alaprajzok könnyebbek az érzékszervi problémákkal küzdő emberek számára. A nem teherhordó falak eltávolítása és az otthon alaprajzának megnyitása segíthet az otthon kényelmesebbé tételében. Ez azt is lehetővé teszi az autizmussal élő személy számára, hogy mielőtt belépne a térbe, előzetesen megnézze azt, ami javíthatja az egyén komfortérzetét az otthonában.

Kerülje a nyitott kialakítás túl sok bútorral való zsúfolását. A rendetlenség zavaró az autizmussal élő emberek számára, ezért a lehető “akadályt” távolítsa el, amikor az alaprajz kialakítását fontolgatja. Rendezze el a bútorokat úgy, hogy autista gyermeke könnyen, vizuális vagy fizikai akadályok nélkül tudjon átmenni egyik helyről a másikra.

Hozzon létre egy házon belüli sétaútvonalat. Ha megvan a nyitott kialakítás, térképezzen fel egy “sétányt” az otthonon belül, amelyet az egyén használhat a sétáláskor. A járkálás jelentősen csökkentheti a stresszt, és a nyitott koncepciójú kialakítás lehetővé teszi ezt a fajta stresszoldást.

Figyeljen az otthonában lévő hangokra

A hallási ingerek éppúgy zavaróak lehetnek az autizmussal élők számára, mint a vizuális ingerek. Otthonának nyugodt menedékhelynek kell lennie. Gyakran előfordul, hogy az autizmussal élő gyermekek és felnőttek fokozott hallással rendelkeznek, és olyan hangokat is érzékelnek, amelyeket Ön nem hall, vagy olyan hangokat is kellemetlennek éreznek, amelyek Önnek normálisnak tűnnek. Ez problémákhoz vezethet, különösen akkor, ha az illető nem képes kommunikálni, hogy mit hall, például kisgyereknél.

Ezért itt van néhány módszer, amellyel segíthet abban, hogy csökkentse a nem kívánt hangokat és az általuk okozott stresszt az autista személynél.

A padlóburkolat “kezelése” ez ügyben

Cserélje ki a kemény padlóburkolatot zajcsillapító szőnyegre. A kemény felületeken a lépések hangja elég hangos és zavaró lehet egy autista személy számára. A zaj tompítása érdekében használjon szőnyeget a fa, csempe vagy laminált padló helyett.

Fektessen be jó minőségű szőnyegpadlóba. A jó minőségű és vastagságú szőnyegpadló jobban csökkentheti a padlóburkolat zaját, ezért ne spóroljon ezen a területen.

Vegye figyelembe az esések kockázati tényezőit. Az otthoni elesés kockázatot jelent az idősek és a speciális igényű, egyensúlyi vagy mozgáskoordinációs problémákkal küzdő egyének számára. A csúszásmentes padlóburkolat nagy segítséget jelenthet ha autista személy van a környezetbe.

Védelem a kültéri zajszennyezéstől

Védje az autista személyt a kültéri zajoktól, amelyek stresszesek lehetnek vagy megzavarhatják az alvási ciklusaikat. Ne feledje, hogy Ön nem biztos, hogy minden hangot hall, amit egy autista hall. Legyen szó akár hétköznapi városi zajokról vagy építkezések zajáról, ezek hatással lehetnek autizmussal élő személyre. A hangszigetelt, vagy többrétegű ablakok jól blokkolják a zajokat.

Lehetőség még hogy hangelnyelő szigetelést építtet be ablakába. A speciálisan kialakított szigetelés, amely tompítja és elnyeli a hangokat, megakadályozhatja, hogy a kültéri hangok bejussanak otthonába.

Legyen tisztában a visszhang problémájával is a nagy, nyitott terekben. Bár a nyitott terek hasznosak lehetnek az autizmussal élő személyek számára, viszont azok visszhangot okozhatnak, ha túl nagy a tér. Ezek a hangok stresszesek az autista gyermekek számára, még akkor is, ha Ön számára alig észrevehetőek. Ez ellen úgy védekezhet, ha a padlót és a falakat puha textúrákkal látja el, hogy csökkentse a visszhangot. A stratégiailag elhelyezett puha felületű bútorok szintén segíthetnek.

Először az autista egyén hálószobájára összpontosítson. Ha a költségvetése nem teszi lehetővé, hogy otthonának minden szobáját optimálissá tegye az autista személy számára, akkor először a hálószobáját szigetelje, hogy csökkentse vagy kiküszöbölje a külső forrásokból származó hangokat.

Keressen olyan ablakokat, amelyek vastag üveggel, laminált réteggel és az ablaküvegek közötti térrel rendelkeznek. A másodlagos üvegezés és a speciálisan gyártott zajcsökkentő üvegek is olyan jellemzők, amelyek segíthetnek egy autista számára jobban csökkenteni a nem kívánatos zajokat és zörejeket.

További megfontolások az otthoni hangokkal kapcsolatban

Válasszon kiváló minőségű otthoni audioberendezést. A különböző típusú audioberendezések közötti finom hangzásminőség különbségek fájdalmasak lehetnek az autizmussal élő személyek számára. Fektessen be jobb minőségű, jó hangminőséget produkáló berendezésekbe.

Ellentétként viszont egyes autista egyének figyelmen kívül hagyják a hangokat ami önmagában is kihívást jelent, mivel az otthoni riasztókat, például a füstérzékelőket vagy a CO-riasztókat figyelmen kívül hagyhatják ha azok riasztanak. Ha ez a helyzet, fontolja meg a vizuálisan riasztó riasztók beszerzését.

Szagok

A tapintáshoz és a halláshoz hasonlóan az autista egyén szaglása is erősebb lehet, mint a neurotipikus egyéné. Néha az illatok és szagok izgatottságot vagy szorongást válthatnak ki, még akkor is, ha a család többi tagja számára enyhének tűnnek. Vannak olyan intézkedések, amelyekkel csökkentheti az otthonában lévő szagok intenzitását hogy autizmus-barátabbá tegye azt. Íme néhány megfontolás, amit érdemes szem előtt tartani.

Válasszon semleges illatú festékeket és építőanyagokat

A VOC-ok (illékony szerves vegyületek) olyan összetevők amelyek festékekből vagy építőanyagokból, (többnyire egészségre ártalmas) anyagokat bocsátanak ki otthonában, és számos felületi rétegben, beleértve a festékeket és lakkokat is jelen vannak. Ezekre az elemekre az autizmussal élő személyek nagyon érzékenyek lehetnek, és a tartós szagokat még jóval azután is észreveszik, hogy a neurotipikus családtagok már nem érzik őket.

Ezért válasszon alacsony VOC-tartalmú festékeket és lakkokat. Ezeknek az elemeknek kevesebb szaguk lesz, mint hagyományos társaiknak. Használatuk segít abban is, hogy az autista személy nyugodtabb maradjon a lakásfelújítás során.

Válasszon alacsony szagintenzitású építőanyagokat az otthoni átalakítások során. Nem csak a festékek és lakkok az egyetlen olyan anyagok, amelyek VOC vagy más típusú illékony vegyületeket tartalmaznak. A padlóburkolatok, a deszkák, a gipszkarton és a ragasztók is tartalmaznak illékony vegyületeket (amelyek VOC-kibocsájtása idővel szinte teljesen lecsökken, a VOC-tartalom leginkább a festékek vagy más anyagok felvitelénél és annak száradásánál okoznak gondokat).

Ezért ha lehetséges, válasszon alacsony VOC-tartalmú opciókat. Ha ez nem lehetséges, biztosítson elegendő időt arra, hogy a helyiség friss levegővel kiszellőzhessen, hogy az illékony vegyületek eltávozzanak a légtérből, amit napi többszöri szellőztetéssel tud biztosítani.

Válasszon természetes szálú textileket a szintetikus helyett. A természetes anyagoknak általában kevesebb bántó szaguk van, mint a szintetikus anyagoknak, ezért lehetőség szerint ezeket válassza. Még ha van is szaga a természetes kelmének, az valószínűleg nem mérgező anyagokból származik, amelyeket az autizmussal élő személy könnyebben tud feldolgozni.

Megfelelő szellőzés

Fektessen be a lakás megfelelő szellőztetésébe. A szellőztetés nemcsak a felújítási projektből származó szagokat csökkenti, hanem az otthonban lévő általános szagokat is, beleértve a főzésből adódó szagokat is. Válasszon olyan szellőztető mechanizmusokat, amelyek megfelelően szigeteltek, hogy megvédjék a zajszennyezéstől az autista személyt.

Fektessen be tanúsított HEPA-szűrőkbe otthona HVAC-rendszeréhez, hogy megfelelően távolítsa el és semlegesítse a VOC-okat és más szagokat. Kerülje a légfrissítőket és a kémiai illatanyagokat. A légfrissítők és a gyertyák még inkább összezavarhatják autista családtagja érzékszervi befogadását, ezért kerülje ezek használatát otthon.

Tapintás

Az érintésérzékelés sok autista embert intenzíven érint. Egyesek túlságosan érzékenyek a textúrákra és a tapintható dolgokra, míg mások vágynak a tapintásra. Néhány autista személy mindkét fajta intenzitást megtapasztalja. Ez az egyik olyan terület, ahol az otthoni módosítások nagy változást hozhatnak. Ha érintésbarát tereket alakít ki otthonában, akkor az ott élő autista gyermek vagy felnőtt számára hívogatóbbá és megnyugtatóbbá teheti azt.

Fókuszban a textúrák és a felületek

Helyezzen el a helyiségekbe különféle textúrákat, amelyek megnyugtatják az autista személyt (amit legtöbbször ki kell kísérletezni hogy melyik anyag nyújt megfelelő tapintásérzet neki).

Ez segíthet azoknak, akik érzékszervi problémákkal küzdenek, hogy megtalálják a módját az önnön nyugalmuknak. Viszont legyen tisztában azzal, hogy az autizmussal élő egyéneknek erős ellenérzéseik lehetnek bizonyos textúrákkal szemben, ezért legyen figyelemmel az egyedi igényekre. mert személyenként változik. Ennek érdekében távolítsa el és cserélje ki azokat az anyagokat, amelyeket az egyén zavarónak talál. Ha valami túl durva vagy túl sima, távolítsa el a környezetéből, és helyettesítse valami elviselhetőbbel számukra.

Hozza be a természetet a házba

Szerezzen be olyan növényeket, amelyekkel az egyén biztonságosan érintkezhet. A szobanövények és a szobakert megnyugtathatják az autizmussal élő személyeket, és a természet egy részét behozzák a belső térbe, ami megnyugtatóan hat. Ez egyben valami mást is biztosít, amit megérinthetnek és megtapinthatnak. Viszont legyen óvatos a (szúrós, mérgező levelű, stb) növényekkel, mert az autizmussal élő személyek másképp szeretnének kapcsolatba lépni a növényekkel, mint a neurotipikus emberek, ezért az ilyen növényeket inkább hanyagolja.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik