Hogyan hozzunk létre beltéri fűszer vagy gyógynövény kertet ?

  • Olvasási idő:6perc

Az ősz az az időszak, amikor sok kertész elkezdi betakarítani vagy életben tartani a szabadban termesztett fűszernövényeket, hogy télen is megmaradjanak. A legtöbb szárított fűszernövény azonban közel sem olyan ízletes, mint a friss, ezért miért ne fontolná meg, hogy a hideg hónapok alatt cserepekbe ülteti kedvenc fűszernövényeit ?


Kapcsolódó cikkek


A friss fűszernövények még a legjobb szakácsok főztjét is feljavítják, és könnyebb megcsinálni mint gondolná, hogy egy fűszerkertet a beltérben tartson.

A beltéri fűszerkert létrehozása és gondozása állandó és friss alapanyaggal látja el a konyháját
A beltéri fűszerkert létrehozása és gondozása állandó és friss alapanyaggal látja el a konyháját

A legtöbb fűszernövény meglehetősen jól bírja a télen szokásos kissé hűvösebb beltéri hőmérsékletet. A kihívást az jelenti, hogy elegendő fényt biztosítsunk számukra, és optimális szinten tartsuk a páratartalmat. Ha azonban kielégíti az igényeiket, akkor elegendő mennyiségű friss fűszernövénye lesz.

Mikor telepítsük a beltéri fűszerkertet ?

Könnyen indíthat szobai fűszerkertet, ha ősszel, a hűvösebb idő beköszöntével a kültéri növényekről származó dugványokat gyökereztet. Ha a beltéri fűszerkertet vásárolt magokból vetjük, a legtöbben néhány héttel a szezon várható első fagya előtt kezdik el a vetést. A legtöbb fűszernövényt már néhány héten belül elkezdheti “aratni”, így nincs ok arra, hogy túlságosan előre ültessen.

Ültetés előtt

Nagy a nézetkülönbség abban, hogy mely fűszernövények a legalkalmasabbak beltéri ültetésre. A gyógynövények eladói, vagy kertészetekben néha téves információkat terjesztenek, és azt szeretnék elhitetni, hogy szinte bármilyen gyógynövény termeszthető beltérben.

A valóság azonban az, hogy nem minden gyógynövény alkalmas beltéri termesztésre. A fás, bokros növekedésűek, mint például a hagyományos rozmaring, egyszerűen túl nagyok ahhoz, hogy jól alkalmazhatók legyenek beltérben.

Sok olyan fűszernövény van azonban, amelyek széles körben elismertek, mint beltéri termesztésre alkalmasak, például a metélőhagyma, az oregánó, a kakukkfű, a kapor, a menta, a bazsalikom, a koriander, a zsálya és a kúszó sóska. Ezeket a fűszernövényeket elég könnyű termeszteni, és gyakran ajánlják őket beltéri termesztésre iskolai tudományos projektként is.

Minden fűszernövénynek egyedi termesztési igényei vannak, ezért mindenképpen végezzen egy kis kutatást, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a növénynek megfelelő fény, páratartalom és levegőminőséggel kapcsolatos viszonyok állnak rendelkezésre.

Fűszernövények palántaként
Fűszernövények palántaként

És nincs értelme sok helyet szánni olyan gyógynövényekre, amelyeket valószínűleg nem fog felhasználni, mert csak azért, mert tud termeszteni egy növényt, még nem jelenti azt, hogy érdemes is. Ehelyett a területet inkább arra használja fel, hogy bőséges mennyiségben termessze azokat a fűszernövényeket, amelyeket leggyakrabban használ a főzéshez, vagy amelyiket a legjobban szeretné.

Amire szüksége lesz, felszerelés és szerszámok

  • Kis méretű kézi kapa.
  • Olló.
  • Növénynövesztő lámpák (szükség szerint).

Anyagok

  • Virágföld.
  • Ültetőedények.
  • Tálcák az ültetőedényeknek.
  • Gyógynövény palánták (igény szerint).

Helyszín kiválasztása

A beltéri gyógynövénykert akkor fog jól fejlődni, ha napos helyet (vagy hasonló mesterséges fényt), valamint hűvös, enyhén megnövelt páratartalmú és jó levegőjű körülményeket biztosít.

A legjobb hely legalább hat órányi napsütést vagy természetes fényt biztosít egy nyugati vagy déli fekvésű ablakban. Ha a fűszernövényeket termesztő lámpák alatt termesztjük, akkor hosszabb időintervallumú és több fényre lesz szükségük, a napi 14-16 órára a növény fölé kb 10-20 cm-re elhelyezett fénycsövek alatt.

Fűszernövények ablakban
Fűszernövények ablakban

Mivel a mesterséges fény nem rendelkezik a természetes napfény intenzitásával, a növényeknek hosszabb időre van szükségük ahhoz, hogy megfelelő fénymennyiséget felvegyék.

Néhányan szeretnek minden egyes fűszernövényből duplán ültetni. Az egyik “csoport” mesterséges fények alatt tartva egy más helyiségben, a másik csoport pedig a konyhában van tartva, ahol aktívan szüretelhetnek. Ha néhány hetente váltogatja a csoportokat a helyszínek között, akkor a konyhában mindig élénk, egészséges fűszernövényeket lehet tartani készenlétben.

Fűszernövények a konyhában mesterséges fény alatt növekedve
Fűszernövények a konyhában mesterséges fény alatt növekedve

A fűszernövények számára ideális hőmérséklet nappal 18-22 Celsius-fok, az éjszakai hőmérséklet pedig nem lehet alacsonyabb 14 foknál. Ne tegye a fűszernövényeket radiátorok vagy fűtőtestek közelébe, mert gyorsan túlmelegedhetnek és kiszáradhatnak. A gyógynövények olyan helyen fejlődnek a legjobban, ahol jó a levegő keringése, de nincs erős huzat.

Válassza ki és készítse elő a tartóedényeket

Bármely fűszernövény termesztése gondot jelenthet a megfelelő cserép kiválasztása és előkészítés szempontjából. A fűszernövények gyorsan nőnek, és kevesebb mint egy vegetációs időszak alatt képesek kitölteni egy tartóedényt gyökerekkel, ezért a legjobb, ha nagy tartóedényeket választunk, amelyek elég mélyek ahhoz, hogy a gyökérnövekedésnek ne állják útját, és válasszon olyan edényeket, amelyeknek jó vízelvezetése van.

Amikor a gyökerek elkezdenek kibújni a vízelvezető lyukakon keresztül, ideje átültetni a fűszernövényeket.

A legtöbb fűszernövényhez jól használható a hagyományos kereskedelmi virágföld. A trópusi eredetű fűszernövények (például a kakukkfű és az oregánó) gyakran jobban kedvelik a porózusabb keveréket, például a kaktuszföld és a hagyományos virágföld keverékét. Töltse meg az edényt a tetejétől számítva körülbelül 2-3 cm-ig virágfölddel.

Ültetés

Ültesse el a fűszernövénymagokat, vagy ültesse át a fűszernövényeket, és alaposan öntözze meg. Öntözze meg addig őket, amíg a cserép alján már kicsöpög a víz, majd helyezze az ablakpárkányra vagy a termesztő lámpák alá, alatta egy tálcával, hogy a kicsöpögő vizet felfogja.

Palántáztatás
Palántáztatás

Ha a beltéri levegő különösen száraz, ami gyakran előfordul a fűtött helyiségekben, akkor helyezze a cserépeket kövekkel kirakott tálcákra. Töltse meg a tálcákat vízzel a kövek közepéig, de a vízszintet tartsa a cserepek vízelvezető nyílásai alatt.

Gondozás

A legtöbb fűszernövény rendszeres öntözést igényel, de az újbóli öntözés előtt hagyni kell, hogy a talaj kissé kiszáradjon. A legtöbb cserepes növényhez hasonlóan a szobai fűszernövényeknek is kicsit több tápoldatozásra van szükségük, mintha a szabadföldi kertbe ültetnénk őket.

Körülbelül kéthetente adjon a szobai fűszerkertnek egy adag vízben oldódó műtrágyát. A műtrágyát előírás szerint hígítva adagolja, mivel a túl sok tápanyag rontja a fűszernövények ízét. Rendszeresen forgassa meg a cserepeket, hogy egyenletes fényt kapjanak, és egyenletesen növekedjenek.

Figyelje meg alaposan a fűszernövénykertjét. Minden növény másképp néz ki, ha stressz alatt van, vagy vízre van szüksége. Vegye észre, hogyan néznek ki a növényei, amikor egészségesek, és amikor nem jól érzik magukat, mielőtt azok nagyobb problémává válnának.

Szükség szerinti betakarítás

A legtöbb fűszernövényt már akkor elkezdheti “szüretelni”, amikor csak néhány centiméter magasak. A gyógynövények visszavágása gyakran nagyobb terméshozamot jelent. Próbálja meg hetente legalább egyszer visszavágni az új hajtásokat, még akkor is, ha nem használja fel a gyógynövényeket a receptekben.

A szabadban

Bár nem kötelező, de sokan szeretik a cserepes fűszernövényeiket a teraszon vagy az erkélyen lévő kültéri helyre költöztetni, amikor tavasszal felmelegszik az időjárás. 

Egyes gyógynövények évekig is életben maradnak a kültéri és a beltéri termesztési helyek között váltakozva, de mások esetében valószínűleg el kell távolítani a növényeket, amint a szárak fásodnak és megvastagodnak, és új magokkal vagy palántákkal kell helyettesíteni őket.

Az ültetőkeverékben lévő szerves anyag (általában tőzegmoha) egy idő után lebomlik, ami újabb ültetőkeverék hozzáadását vagy a növények teljes átültetését teszi szükségessé.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....