A biofilikus tervezés beépítése az otthonba

  • Olvasási idő:5perc

A biofilikus tervezés egy olyan koncepció, amely a természet elemeinek az épített környezetbe való beépítését foglalja magában annak érdekében, hogy harmonikusabb és egészségesebb életteret hozzon létre. Ez hatékony módja lehet az otthon esztétikai, funkcionális és pszichológiai jólétének javításának.

Egy kis természet bevonzása a belső térbe
Egy kis természet bevonzása a belső térbe

Kapcsolódó cikk

Mi az a biofilikus építési tervezés, és mik az alapelvei ?


A biofilikus tervezés számos módon integrálható egy lakásfelújítási projektbe, néhány példa erre:

Természetes anyagok beépítése

Használjon természetes anyagokat, például fát, követ és növényeket az otthon tervezésében és díszítésében. Például használhat fát padlóburkolathoz, munkalapokhoz vagy bútorokhoz, vagy használhat követ kandallóhoz vagy akcentusfalhoz.


Természetes fény bevitele

Növelje a természetes fény mennyiségét az otthonában ablakok, tetőablakok vagy fénycsövek hozzáadásával. A természetes fénynek számos egészségügyi előnye van, többek között javítja a hangulatot és növeli a termelékenységet.


Zöldítés

Vegyen be növényeket az otthon kialakításába, mind a belső, mind a külső térben. A növények nemcsak szépséget és zöldséget adnak, hanem segítenek a levegő tisztításában és nyugodtabb, pihentetőbb környezetet teremtenek.


Kültéri életterek kialakítása 

A kültéri életterek, például terasz vagy kert bevonása olyan helyet biztosíthat az embereknek, ahol pihenhetnek és kapcsolódhatnak a természethez. Ezek a terek az otthon általános értékét is növelhetik.


Vízi funkciók beépítése 

Egy vízjáték, például szökőkút vagy kerti tó létrehozása segíthet a nyugalom és a csend érzetének megteremtésében az otthonban. A folyó víz hangja is ismert arról, hogy nyugtató hatással bír.


Azáltal, hogy ezeket és más biofilikus tervezési elemeket beépít egy lakásfelújítási projektbe, harmonikusabb és egészségesebb életteret hozhat létre, amely esztétikailag is kellemes és jótékony hatással van a jólétére.

Milyen előnyökkel jár az emberre nézve a biofilikus otthoni környezet ?

A biofilikus lakókörnyezet egyik elsődleges előnye a mentális egészségre és jólétre gyakorolt pozitív hatása. Tanulmányok kimutatták, hogy a természetnek való kitettség segíthet csökkenteni a stresszt és javíthatja a hangulatot, valamint növelheti a relaxáció és a nyugalom érzését. Ez különösen előnyös lehet azok számára, akik városi környezetben élnek, vagy akik jelentős időt töltenek zárt térben.

A pszichológiai előnyök mellett a biofilikus otthoni környezet fizikai egészségügyi előnyökkel is járhat. Például a növények jelenléte az otthonban segíthet javítani a levegő minőségét azáltal, hogy eltávolítja a levegőből a káros méreganyagokat és szennyeződéseket. Ez különösen előnyös lehet az allergiások vagy légzőszervi problémákkal küzdők számára.

A biofilikus lakókörnyezet másik előnye a természethez való fokozott kötődés érzése, amelyet a növények biztosíthatnak. Ez különösen fontos lehet a mai rohanó, technológia által vezérelt társadalomban, ahol sokan úgy érzik, hogy elszakadtak a természettől. A természet elemeinek az otthonunkba való behozásával a nyugalom és a derű érzését teremthetjük meg, ami segíthet ellensúlyozni a modern élet stresszét.

A biofilikus lakókörnyezetnek gyakorlati előnyei is lehetnek, például az energiahatékonyság javítása és az otthon általános környezeti hatásának csökkentése. Például a természetes fény használata és a természetes anyagok beépítése segíthet csökkenteni a mesterséges világítás és fűtés szükségességét, ami segíthet az energiaköltségek csökkentésében és az otthon szén-dioxid kibocsátásának mérséklésében.

A természet elemeinek az otthon tervezésébe és funkciójába való beépítésével olyan teret lehet létrehozni, amely egyszerre szép és funkcionális, és amely elősegíti a természeti világgal való kapcsolat érzését.

Milyen elemekkel és gyakorlati módszerekkel tehetjük biofílikussá a lakókörnyezetünket ?

Számos olyan kulcsfontosságú elem és gyakorlat létezik, amelyek segítségével az életkörnyezetet biofilikusabbá lehet tenni. Ezek közé tartoznak:

Természetes szellőzés

A természetes szellőzés lehetővé tétele egy térben javíthatja a levegő minőségét és elősegítheti a külvilággal való kapcsolat érzését. Ezt szellőzőnyílások és más, a friss levegő áramlását lehetővé tevő nyílások használatával lehet elérni.


Biomorfikus formák és minták

A természetben megtalálható biomorf formák és minták használata segíthet a természeti világgal való kapcsolat érzetének kialakításában és javíthatja a tér általános esztétikáját.


Természetalapú művészet és tervezés

A természetalapú művészet és design, például tájképek vagy állatokról készült fényképek vagy festmények beépítése segíthet a természeti világgal való kapcsolat érzetének kialakításában és javíthatja a tér általános esztétikáját.


Egy példa az olyan lakókörnyezetre, amely számos ilyen biofilikus elemet tartalmaz, egy LEED tanúsítvánnyal rendelkező zöld otthon.

Ezeket az otthonokat úgy tervezték, hogy energiatakarékosak és környezetbarátok legyenek, és gyakran olyan elemeket tartalmaznak mint a fentebb felvázolt, mint a természetes fény, a természetes anyagok, a növények és a zöld növényzet, valamint a természetes szellőzés beépítése.

Mi az a LEED-tanúsítvány ?

A LEED, vagyis a Leadership in Energy and Environmental Design (Vezetés az energia és környezettervezésben) egy, az Egyesült Államok Zöld Épületek Tanácsa (USGBC) által kifejlesztett minősítési rendszer, amely az épületek környezeti teljesítményének értékelésére és a fenntartható tervezési és építési gyakorlatok elfogadásának ösztönzésére szolgál. Ez egy széles körben elismert és használatos szabvány a zöld épületek tervezésére, építésére és üzemeltetésére.

A LEED minősítés megszerzéséhez egy épületnek bizonyos kritériumoknak kell megfelelnie olyan kategóriákban, mint az energiahatékonyság, a víztakarékosság, az anyagválasztás és a beltéri környezetminőség. A tanúsítás szintje (pl. tanúsított, ezüst, arany vagy platina) az egyes kategóriákban szerzett kreditek számán alapul.

A LEED tanúsítás számos előnnyel járhat, beleértve a csökkentett energia és vízfogyasztást, az alacsonyabb üzemeltetési költségeket, a jobb beltéri levegőminőséget és a környezetre gyakorolt pozitív hatást. Emellett növelheti az épület értékét és piacképességét is.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....