A kerti szerszámok karbantartása télen

 • Olvasási idő:4perc

A kerti szerszámok téli karbantartása elengedhetetlen ahhoz, hogy a meleg időjárás visszatérésekor használatra készen álljanak. A megfelelő ápolás és tárolás segíthet meghosszabbítani a szerszámok élettartamát, és hosszú távon pénzt takaríthat meg.

Ebben a cikkben azokat a fontos lépéseket mutatom be, amelyeket a téli hónapokban a kerti szerszámok karbantartása érdekében meg kell tennie, beleértve a megfelelő tárolást, a karbantartási feladatok elvégzését és az időjárás viszontagságaitól való védelmüket. Eddig meg lettek úszva a nagyobb hidegek, de januárban és februárban még lehetnek.

Gondoskodjon most szerszámairól hogy tavasszal készen álljanak a munkára
Gondoskodjon most szerszámairól hogy tavasszal készen álljanak a munkára

Akár tapasztalt kertész, akár csak most kezdte a munkát, a következő tippek betartása segít abban, hogy szerszámai készen álljanak a használatra, amint elolvad a hó, (mármint ha lesz).

Hogyan tárolhatom megfelelően a kerti szerszámaimat és gépeimet a téli hónapokban ?

 • Tisztítsa meg a szerszámait: Mielőtt tárolja szerszámait, győződjön meg róla, hogy azok tiszták és szárazak. Távolítson el minden szennyeződést vagy törmeléket, amely a kertészeti szezon során felhalmozódhatott.
 • Élezze meg a pengéket: A szerszámai, például a metszőollók vagy kapák pengékkel rendelkeznek, élezze meg őket, mielőtt elrakja őket. Így könnyebb lesz a használatuk, amikor tavasszal újra előveszi őket.
 • Olajozza be a fa nyeleket: Ha a szerszámainak fából készült a nyele, kenje be olajjal, hogy megóvja őket a kiszáradástól és a téli repedezéstől.
 • Javítson ki minden sérülést: Ha valamelyik szerszáma megsérült, javítsa meg, mielőtt elrakja. Ez magában foglalhatja a törött nyelek cseréjét vagy a tompa pengék élezését.
 • Tárolja száraz, védett helyen: Tartsa szerszámait száraz, védett helyen, például fészerben vagy garázsban, hogy megvédje őket az időjárás viszontagságaitól. Kerülje a kinti tárolást, ahol esőnek, hónak vagy fagyos hőmérsékletnek lehetnek kitéve.
 • Hosszú nyéllel rendelkező szerszámokat akasszon fel: Ha hosszú nyelű szerszámai vannak, például gereblye vagy lapát, fontolja meg, hogy felakasztja őket, hogy helyet takarítson meg, és megelőzze a sérülésüket.
 • Védje a rozsdától: Ha fém szerszámai vannak, védje meg őket a rozsdától rozsdagátló szerrel, vagy alacsony páratartalmú helyen tárolja őket.

Le kell engedni az üzemanyagot a fűnyíróból  vagy más eszközből télire ?

Általánosságban ajánlott a fűnyíróból és más gázüzemű kerti szerszámokból leengedni az üzemanyagot, mielőtt télire tárolja őket. Ennek oka, hogy a benzin idővel lebomolhat, különösen ha az üzemanyag a tartályban marad, és idővel eltömítheti a karburátort és a motor más részeit, ami megnehezíti a szerszám beindítását, amikor tavasszal újra használni kell.

Hogyan akadályozhatom meg, hogy a kerti tömlők megfagyjanak és elrepedjenek a tél folyamán ?

A következő lépéseket követve megakadályozhatja, hogy a kerti tömlők megfagyjanak és megrepedjenek a tél folyamán:

Engedje le a tömlőt

Mielőtt télire tárolja a tömlőt, mindenképpen engedje ki belőle az összes vizet. Ez segít megelőzni, hogy a tömlő megfagyjon és megrepedjen, amikor a hőmérséklet csökken.

Tárolja a tömlőt védett helyen

Tartsa a tömlőt védett helyen, például fészerben vagy garázsban, hogy megvédje az elemektől. Kerülje a kinti tárolást, ahol esőnek, hónak vagy fagyos hőmérsékletnek lehet kitéve.

Szigetelje a tömlőt

Ha a tömlőt kint kell tárolnia, fontolja meg a szigetelését, hogy megakadályozza a megfagyását. Használhat tömlőtakarót, vagy takaróba vagy más anyagba csomagolhatja a tömlőt, hogy melegen tartsa.

Használjon tömlőtekercset

A tömlőorsó használata segíthet megvédeni a tömlőt a sérülésektől, mivel nem engedi a földre kerülni, és távol tartja az éles tárgyaktól. Emellett megkönnyítheti a tömlő rendezett tárolását, és megakadályozhatja, hogy összegabalyodjon.

Hogyan tarthatom karban és ápolhatom megfelelően akkumulátoros kerti szerszámaimat a tél folyamán ?

Az akkumulátoros kerti szerszámok megfelelő téli karbantartásához és ápolásához az alábbi lépéseket kell követnie:

 • Töltse fel az akkumulátorokat: Mielőtt télire elrakja akkumulátoros kerti szerszámait, győződjön meg róla, hogy az akkumulátorokat teljesen feltöltötte. Ez segít megelőzni, hogy az akkumulátorok idővel elveszítsék töltésüket.
 • Tárolja a szerszámokat száraz, hűvös helyen: Tartsa az akkumulátoros kerti szerszámokat száraz, hűvös helyen, például fészerben vagy garázsban, hogy megakadályozza, hogy az elemek károsítsák őket. Kerülje a nedves vagy hideg helyen való tárolást, mivel ez hatással lehet az akkumulátorokra és más alkatrészekre.
 • Védje a szerszámokat a nedvességtől: Ha akkumulátoros kerti szerszámait a szabadban kell tárolnia, gondoskodjon arról, hogy a nedvességtől úgy védje őket, hogy ponyvával vagy más vízálló anyaggal takarja le őket.
 • Vegye ki az akkumulátorokat: Ha akkumulátoros kerti szerszámait hosszabb ideig tárolja, érdemes megfontolni az elemek eltávolítását és külön tárolását. Ez segíthet megelőzni az akkumulátorok lemerülését, és megvédheti őket a sérülésektől is.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....