Otthoni “műalkotások” elrendezése

 • Olvasási idő:3perc

Ha úgy érzi, hogy a nappaliból hiányzik valami, és túl üresnek tűnik, fontolja meg, hogy néhány műalkotást akaszt a falakra, hogy vizuálisan érdekesebbé tegye. A műalkotás kiválasztásakor gondoljon arra, hogy mit szeretne látni minden alkalommal, amikor belép a nappaliba.

Képek elrendezése a falon
Képek elrendezése a falon

Ez lehet egy nemrégen töltött nyaralásról készült képek gyűjteménye, egyetlen nagyméretű műalkotás, amelyet különösen szeret, vagy akár néhány színes darab, amely feldobhatja a szoba egy unalmas vagy félhomályos területét. Ne feledje, hogy olyan darabokat válasszon, amelyek tükrözik a saját személyiségét.

Számos módja van annak, hogy egyedi és költségkímélő műalkotásokat készítsen a nappalijába

Íme néhány ötlet, hogy elkezdhesse:

 • Tegye ki keretbe a gyermekei színes és kreatív alkotásait.
 • Használjon árnyékdobozokat antik kulcsok, ékszerek vagy ezüsteszközök csoportos elhelyezésére.
 • Keretezzen be a nappali színeihez illő, egymáshoz illeszkedő tapéta- vagy szövetmintákat.
 • Csoportosítson keretezett antik térképeket vagy régi könyvek lapjait.
 • Készítsen modern művészetet merész mintázatú washi tape-ekkel különböző méretű vásznakon.
 • Használjon ingyenes online alkalmazásokat saját fotóiból nyomtatható kollázsok készítéséhez.
 • Ha már van egy három-öt keretből álló gyűjteménye, felakaszthatja a műalkotásokat a nappalijában. A megfelelő elrendezés megtalálásához szükség lehet némi kísérletezésre, és bármikor keverheti a vásárolt műalkotásokat a saját készítésű alkotásai közé.

A nappaliban három kulcsfontosságú terület van, ahová műalkotásokat lehet akasztani: a kanapé fölé, a kandallóra és az ablakot szegélyező falakra.

Képkollázs a falon
Képkollázs a falon

Íme néhány tipp a műalkotások felakasztásához ezeken a helyeken:

A kanapé fölött

 • Ha egyetlen műalkotást használ, ügyeljen arra, hogy az a kanapé szélességének körülbelül kétharmadát érje el.
 • Ha csoportosítást használ, győződjön meg róla, hogy az elrendezés a kanapé szélességének körülbelül kétharmada, és hagyjon 5-10 cm helyet az egyes keretek között.
 • A keret alja és a kanapé háttámlájának teteje között hagyjon egyforma, 10-20 cm helyet.
Szabályosnak ható elrendezés
Szabályosnak ható elrendezés

A kandalló felett

Hagyjon körülbelül 20-30 cm helyet a műalkotás alja és a kandallópárkány teteje között. A laza megjelenés érdekében támasszon egy magas műalkotást a falhoz a kandallópárkány tetején.

Ablakok szegélyénél

A kiegyensúlyozott és arányos megjelenés érdekében hagyjon körülbelül 10-15 cm helyet a műalkotás széle és a függönyök széle között.

Egy fotófal vagy rács létrehozása a nappaliban textúrát, drámaiságot és vizuális hatást kölcsönözhet a térnek.

Elrendezés az ágy felett
Elrendezés az ágy felett

Íme néhány tipp a műalkotások sikeres csoportosításának létrehozásához

Készítsen tervet: Mielőtt elkezdené felakasztani a műalkotásokat, fektesse ki a darabokat a padlóra a fal elé, és kísérletezzen különböző elrendezésekkel, amíg meg nem találja azt, amelyik jól néz ki.


Hozzon létre egy fókuszpontot: A csoportosításnak rendelkeznie kell egy központi darabbal, amely szinte “lehorgonyozza” az elrendezést. A többi darabot ezután csillagképszerű mintázatban lehet elhelyezni körülötte.

Használjon tapadásmentes festőszalagot vagy maszkolószalagot és egy vízmértéket, hogy a képek egyenletes magasságokból lógjanak le. Például alakítson ki vízszintes vonalat 30-40 centivel a kanapé háttámlája fölé, és győződjön meg róla, hogy minden egyes keret felső része érinti a szalagot. Ezt megteheti többféle magassággal is.


Használjon egyenlő távolságokat: Egy fotófal akkor tűnik rendezettnek és szervezettnek, ha van egy egyfajta rácsszerkezete. Ez azt jelenti, hogy a kereteket pontosan ugyanolyan távolságokra akasztják fel. Használjon egy tárgyat, például egy előre kivágott kartondarabot, hogy következetesen, ugyanolyan távolságra helyezze el a kereteket.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....