A többrétegű ablakok jó választás lehet ?

  • Olvasási idő:4perc

A többszörös üvegezés, más néven kettős vagy hármas üvegezés, több üvegtábla használatát jelenti egyetlen ablakban. Ez az ablaktípus az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a számos előnye miatt. A többrétegű üvegezés legfontosabb előnyei közé tartozik a jobb energiahatékonyság, a nagyobb kényelem, a zajszennyezés csökkentése és a fokozott biztonság.


Kapcsolódó cikk


Ebben a cikkben mélyebben elmélyedünk ezekben az előnyökben, és megvizsgáljuk, hogy a többszörös üvegezés hogyan javíthatja otthona vagy épülete általános minőségét.

Mi a célja a dupla üvegezésű ablakoknak ?

A dupla, (vagy akár tripla) üvegezésű ablakok célja, hogy szigetelést és energiahatékonyságot biztosítsanak az épület számára. A dupla üvegezésű ablakok két üveglapból állnak, amelyek között egy tér van. Ez a tér általában levegővel vagy inert gázzal, például argonnal vagy kriptonnal van kitöltve. Ennek a térnek az a célja, hogy szigetelőgátat hozzon létre, amely csökkenti a hőátadást, és segít télen melegen, nyáron pedig hűvösen tartani az épület belsejét.

Kétrétegű ablaküvegek
Kétrétegű ablaküvegek

A dupla üvegezésű ablakok különösen hatékonyan csökkentik az ablakokon keresztül történő hőveszteséget, ami segíthet a fűtési és hűtési költségek csökkentésében. Emellett javíthatják az épület általános energiahatékonyságát és csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást. Szigetelő tulajdonságaik mellett a dupla üvegezésű ablakok segíthetnek a zajszennyezés csökkentésében és az épület biztonságának javításában is.

Mennyire energiahatékonyak a dupla üvegezésű ablakok ?

A dupla üvegezésű ablakok meglehetősen energiahatékonyak lehetnek, különösen az egyrétegű ablakokhoz képest. Az üvegtáblák közötti tér szigetelő tulajdonságai segítenek csökkenteni az ablakokon keresztül történő hőveszteséget, ami alacsonyabb fűtési és hűtési költségeket eredményezhet.

A dupla üvegezésű ablakok akár 24-25%-kal is csökkenthetik a hőveszteséget az egyszerű üvegezésű ablakokhoz képest. Ezenkívül a dupla üvegezésű ablakok nyáron csökkenthetik a napsugárzás okozta hőnyereséget is, ami segíthet a légkondicionáló rendszerek terhelésének csökkentésében.

Többrétegű ablak profilja
Többrétegű ablak profilja

A dupla üvegezésű ablakok energiahatékonysága az üveg alacsony emissziós képességű (low-E) bevonatok alkalmazásával is javítható. A Low-E bevonatok vékony, átlátszó bevonatok, amelyeket az üveg felületére visznek fel. Segítenek visszaverni a hőt az épületbe, ami tovább csökkentheti a hőveszteséget és javíthatja az energiahatékonyságot.

Melyek a dupla üvegezésű ablakok különböző típusai ?

A kettős üvegezésű ablakoknak többféle típusa létezik, többek között:

  • Alacsony emissziós képességű (low-E) dupla üvegezésű ablakok: Ezeknél az ablakoknál az egyik vagy mindkét üvegtábla felületére alacsony E értékű bevonatot visznek fel. A bevonat segít visszaverni a hőt az épületbe, ami javíthatja az energiahatékonyságot.
  • Gáztöltésű, dupla üvegezésű ablakok: Ezek az ablakok levegő helyett inert gázzal, például argonnal vagy kriptonnal vannak töltve. A gáz tovább csökkenti a hőátadást és javítja az ablak szigetelő tulajdonságait.
  • Háromrétegű üvegezésű ablakok: Ahogy a neve is mutatja, ezek az ablakok két üveglap helyett három üveglappal rendelkeznek. A dupla üvegezésű ablakokhoz képest még jobb szigetelést és energiahatékonyságot kínálnak.
  • Hőelnyelő, dupla üvegezésű ablakok: Ezek az ablakok speciális bevonattal rendelkeznek, amely elnyeli a nap hőjét, és besugározza azt az épületbe. Nyáron viszont hővisszaverő bevonatként működnek.
  • Zajcsökkentő dupla üvegezésű ablakok: Ezeket az ablakokat kifejezetten a zajszennyezés csökkentésére tervezték. Lehetnek vastagabb üvegtáblák vagy további szigetelőrétegek, amelyek blokkolják a zajt.
  • Öntisztító dupla üvegezésű ablakok: Ezek az ablakok speciális bevonattal rendelkeznek, amely a napfény hatására lebontja a szennyeződéseket, így könnyebben tisztíthatók.
  • Intelligens dupla üvegezésű ablakok: Ezek az ablakok beépített érzékelőkkel rendelkeznek, és okostelefon-alkalmazással vagy más intelligens otthoni eszközzel távolról vezérelhetők. Be lehet programozni őket, hogy bizonyos napszakokban vagy bizonyos körülmények, például a hőmérséklet vagy a páratartalom függvényében nyissanak és zárjanak.

Mennyi ideig tartanak a dupla üvegezésű ablakok ?

A dupla üvegezésű ablakok megfelelő gondozás és karbantartás mellett hosszú évekig tarthatnak. A dupla üvegezésű ablakok élettartama számos tényezőtől függ, többek között a felhasznált anyagok minőségétől, az üveg típusától és az ablak teljes szerkezetétől. Átlagosan a dupla üvegezésű ablakok 20-30 évig vagy tovább is eltarthatnak, bár elvileg évente 1-2 százalék gázveszteséget szenvednek el.

A dupla üveges ablak gázzal való feltöltése
A dupla üveges ablak gázzal való feltöltése

Fontos megjegyezni, hogy a dupla üvegezésű ablakban az üvegtáblák közötti tér tömített, ami azt jelenti, hogy nem arra tervezték, hogy kinyissák vagy szervizeljék. Ha a tömítés meghibásodik, a nedvesség felhalmozódhat a két üveg közötti térben, ami az ablak bepárásodásához és az energiahatékonyság csökkenéséhez vezethet. Ebben az esetben az ablakot ki kell cserélni.

A dupla üvegezésű ablakok élettartamának meghosszabbítása érdekében fontos a megfelelő karbantartás. Ez magában foglalhatja az ablakok rendszeres tisztítását, az esetleges sérülések ellenőrzését és javítását, valamint a sérült vagy elhasználódott alkatrészek cseréjét. Összességében a dupla üvegezésű ablakok hosszú élettartamú és energiahatékony kiegészítői lehetnek bármely otthonnak vagy épületnek.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....