Legújabb fejlesztések az építészeti anyagtudományban

  • Olvasási idő:12perc

Az építőipar már több ezer éve létezik, és ez idő alatt az anyagok a természetes anyagoktól, mint a kő és a fa, olyan modern anyagokig fejlődtek, mint a beton, az acél és az üveg és még több modern anyag. A technológia fejlődésével és az új kihívások megjelenésével azonban az építőiparnak továbbra is innovatívnak kell lennie, és olyan új anyagokat kell kifejlesztenie, amelyek megfelelnek a mai világ követelményeinek.

kapcsolódó cikkek


A jövő igényeinek kielégítése

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint a világ népessége 2050-re várhatóan eléri a 9,7 milliárd főt. Ez azt jelenti, hogy a lakások, az infrastruktúra és más alapvető építmények iránti igény csak tovább fog nőni. Az építőiparnak olyan új anyagokat kell kifejlesztenie, amelyek erősebbek, tartósabbak és fenntarthatóbbak, hogy megfeleljenek ezeknek az igényeknek.

Például olyan új anyagokat lehetne kifejleszteni, amelyek ellenállóbbak a földrengésekkel, hurrikánokkal és más természeti katasztrófákkal szemben, csökkentve ezzel az épületek és az infrastruktúra károsodásának kockázatát.

Az energiahatékonyság javítása

Az új építőanyagok feltalálásának másik fontos mozgatórugója az energiahatékonyság javításának igénye. Az épületek felelősek a világ energiafogyasztásának és az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős részéért. Az energiahatékonyabb új anyagok kifejlesztésével az építőipar hozzájárulhat e kibocsátások csökkentéséhez és az épületek fenntarthatóbbá tételéhez. A jobb szigetelési tulajdonságokkal rendelkező anyagok például segíthetnek a fűtési és hűtési költségek csökkentésében.

A környezeti hatások csökkentése

Az építőipar az egyik legnagyobb mértékben hozzájárul a környezetszennyezéshez. A nyersanyagok kitermelésétől az építési hulladék ártalmatlanításáig az építési folyamat minden szakasza hatással van a környezetre. A fenntarthatóbb és kisebb környezeti hatással rendelkező új anyagok kifejlesztésével az építőipar hozzájárulhat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. Például az újrahasznosított vagy megújuló forrásokból készült anyagok segíthetnek csökkenteni az építkezés során keletkező hulladék mennyiségét.

Innováció az anyagtudományban

Az új anyagok kifejlesztése összetett és kihívást jelentő folyamat, amely multidiszciplináris megközelítést igényel. Anyagtudósok, vegyészek, mérnökök és építészek egyaránt részt vesznek az új anyagok fejlesztésében. A folyamat kiterjedt kutatást, tesztelést és a különböző csapatok közötti együttműködést foglal magában. Ennek a folyamatnak a hozadéka azonban jelentős lehet, mivel az új anyagok átalakító hatással lehetnek az építőiparra.

Összefoglalva, az új anyagok feltalálása elengedhetetlen ahhoz, hogy az építőipar megfeleljen a jövő követelményeinek. Az új anyagok segíthetnek a környezeti hatások csökkentésében, az energiahatékonyság javításában, valamint az épületek és az infrastruktúra tartósságának és ellenálló képességének növelésében.

Az új anyagok kifejlesztése összetett folyamat, de a haszna jelentős lehet, és képes átalakítani az építőipart. Ezért itt vannak a legújabb építőanyagok amelyek csak a közeljövőben lesznek csak elérhetőek.

Szénszálas megerősítésű építőanyagok

A szénszálat már régóta használják a sportban szilárdsága és könnyű tulajdonságai miatt. Az utóbbi években azonban az építőiparban is egyre nagyobb teret hódít. A szilárdság és a könnyűség kombinációja nagyon keresett az iparban, és a szénszálak mindkét szempontból megfelelnek.

A hagyományos építőanyagokhoz képest a szénszál 75%-kal könnyebb, mint a vas és 30%-kal könnyebb, mint az alumínium. Különböző anyagok, például téglák, vasbetonblokkok és faszerkezetek megerősítésére használható. Ezenkívül a panelek vastagságának és súlyának csökkentésére is használható. Betonhoz adva kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

A szénszálak építőipari előnyei egyértelműek, de az anyag magas ára korlátozza széles körű alkalmazását. Bár a szénszálak ára az évek során csökkent, még mindig jelentősen drágább, mint a hagyományos építőanyagok.

A költségek ellenére a szénszálak építőipari felhasználása növekszik. 2019-ben a szénszál-erősítésű polimer (CFRP) építőiparban használt globális piacának értéke 1,1 milliárd dollár volt, és az előrejelzések szerint 2027-re eléri a 2,7 milliárd dollárt.

Ahogy az építőipar egyre inkább a fenntartható és környezetbarát anyagokra összpontosít, a szénszálak valószínűleg egyre inkább elterjednek. Bár a költségek hátrányt jelenthetnek, a megnövekedett szilárdság és a csökkentett súly előnyei hosszú távon felülmúlhatják a kezdeti beruházást.

Érzékeny csempék: A dekoratív építőanyagok új határa

Ha építőanyagokról van szó, az innováció nem mindig az erősségről vagy a biztonságról szól. Néha a technológia beépítéséről van szó, amely látványos dekorációs és tervezési lehetőségeket kínál. Az érzékeny csempék pontosan ezt nyújtják.

Az érzékeny csempe egy új típusú befejező anyag, amely akrilszálakat és optikai szálakat tartalmaz. Ezt az anyagot az teszi egyedivé, hogy különböző ingerekre, például mozgásra, érintésre vagy fényforrásokra reagál. Az optikai szál fényt bocsát ki és reagál, aminek hatására a csempe csillog, világít, sőt, a felületén felfogja és szórja a szomszédos színeket.

Az érzékeny csempék bevezetése új lehetőségeket kínál az építészetben és a belsőépítészetben. A csempékkel drámai vizuális effektusok hozhatók létre, mozgást és dinamizmust kölcsönözve bármely térnek. Beépíthetők a falakba, mennyezetekbe, sőt a padlóba is, lehetővé téve az építészek és tervezők számára, hogy szabadjára engedjék kreativitásukat, és igazán egyedi környezetet teremtsenek.

Bár az érzékeny csempék talán nem nyújtanak olyan szerkezeti előnyöket, mint a szénszálas vagy más innovatív építőanyagok, a lehetőségek új dimenzióját nyújtják azok számára, akik vizuálisan lenyűgöző tereket szeretnének létrehozni.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy ezek a csempék drágák lehetnek, és speciális telepítési technikákat igényelhetnek, így olyan high-end opciót jelentenek, amely nem biztos, hogy minden projekthez megfelelő.

A technológia és az optikai szálak beépítésével végtelen lehetőségeket kínálnak az építészek és a tervezők számára, hogy lenyűgöző vizuális hatásokat hozzanak létre bármilyen térben. Bár lehet, hogy nem minden projekthez alkalmasak, azok számára, akik merész tervezési nyilatkozatot szeretnének tenni, az érzékeny csempék mindenképpen megfontolandóak.

Richlit: A fenntartható papírkompozit anyag

A Richlite egy tartós papírkompozit anyag (kompozit) amely kemény, sima lapokká préselt hulladékpapírból készül. Ez a környezetbarát anyag sokkal környezetbarátabb, mint sok gyakori építőanyag, így ideális választás azok számára, akik csökkenteni szeretnék szénlábnyomukat.

Ami azonban igazán különlegessé teszi a Richlite-et, az a feldolgozásához használt technológia. A kővel vagy más kemény felületekkel ellentétben a Richlite úgy működik, mint a sűrű keményfa, és könnyen marható, csiszolható és illeszthető. Emellett vízálló és higiénikus, alacsony nedvességfelvétellel, valamint magas hő- és tűzállósággal rendelkezik. Tartóssága mellett a Richlite természetes felületű, amely számos alkalmazásban jól mutat.

Ezek a tulajdonságok a Richlite-ot számos iparágban népszerű választássá tették, az építőipartól a bútortervezésig. Még hangszerek gyártásához is használják, mivel a drága ébenfát helyettesíti, miközben továbbra is kiváló minőségű hangzást biztosít.

Az építészek és a tervezők is beleszerettek a Richlite-be, és bútorok, belsőépítészeti elemek és kreatív szerkezetek kivitelezéséhez használják. Sokoldalúsága és környezetbarátsága ideális választássá teszi azok számára, akik fenntartható, vizuálisan lenyűgöző tereket szeretnének létrehozni.

Bár a Richlite talán nem rendelkezik olyan szilárdsági és biztonsági tulajdonságokkal, mint más innovatív építőanyagok, a fenntarthatóság, a tartósság és a tervezési sokoldalúság kombinációja értékes kiegészítője bármely építési projektnek. A Richlite fenntarthatóságot és stílust biztosító képességével az elkövetkező évek egyik olyan anyaga, amelyre érdemes lesz odafigyelni.

Folyékony gránit: A környezetbarát, tartós megoldás az építési felületekhez

A folyékony gránit egy speciális folyékony keverék, amely 70% márványforgácsból és 30% speciális adalékanyagokból és dekoratív töltőanyagból áll. Ezt a keveréket a felületekre, többek között betonra, téglára, kőre és aszfaltra permetezik, ahol tömítést képezve megdermed, így a felületet tartóssággal és vonzó megjelenéssel látja el.

Ami a folyékony gránitot még lenyűgözőbbé teszi, az a környezetbarát összetétele. A keverék biztonságos gyantákat, természetes márványforgácsot és ásványi töltőanyagokat tartalmaz, így fenntartható választás azok számára, akik csökkenteni szeretnék szénlábnyomukat.

A folyékony gránitot gyakran használják befejező munkákhoz, egyedi szerkezetek vagy belső elemek gyártásához vagy bevonásához. Tartóssága és tömörsége ideális választássá teszi a nagy forgalmú területekhez, vonzó megjelenése pedig lehetővé teszi, hogy különféle tervezési alkalmazásokban használják.

Környezetbarát és tartós tulajdonságai mellett a folyékony gránit alacsony karbantartási igényű is. Sima felülete könnyen tisztítható, és nem igényel rendszeres tömítést, mint más kőfelületek.

Alacsony karbantartási igényei és fenntarthatósága miatt a folyékony gránit olyan anyag, amelyet érdemes megfontolni azok számára, akik szép és környezetbarát tereket szeretnének létrehozni.

Hidrokerámia: Az önhűtő külső burkolati anyag

A hidrokerámia egy agyagból és hidrogélből készült kompozit anyag, amely leginkább homlokzatokra használatos, és képes akár 6°C-kal lehűteni az épületek belső tereit. Ez az innovatív anyag a hidrogél azon képességét használja ki, hogy a saját súlyánál 500-szor több vizet képes elnyelni, hogy olyan rendszert hozzon létre, amely integrálódik a természettel, ahelyett, hogy ellene dolgozna.

A katalán Institute for Advanced Architecture of Catalonia spanyol diákjai által 2014-ben kifejlesztett hidrokerámia azóta népszerűvé vált az építőiparban és az építészek körében. Az önhűtő rendszereket lehetővé tevő képessége különösen népszerűvé teszi az ökoépítésben, ahol a hagyományos hűtőberendezések teljes energiafogyasztásának akár 28%-át is megtakaríthatja.

A hidrokerámiát igazán különlegessé az teszi, hogy képes integrálódni a természettel. A hidrogél vízfelvevő tulajdonságait kihasználva az anyag élő rendszert hoz létre, amely kölcsönhatásba lép a környezettel. A rendszer úgy működik, hogy vizet szív fel a levegőből, és azt párologtató hűtés révén az épület belsejének hűtésére használja.

A hidrokerámia emellett alacsony karbantartási igényű anyag, amely nem igényel rendszeres tisztítást vagy festést.

Bár a hidrokerámia nem rendelkezik ugyanolyan szilárdsági és biztonsági tulajdonságokkal, mint más innovatív építőanyagok, a természetbe való integrálódási képessége és az önhűtő tulajdonságai miatt értékes kiegészítője lehet bármely környezetbarát építési projektnek.

Önhűtő tulajdonságai és a természettel való integrálhatósága miatt népszerű választás azok számára, akik fenntartható és energiahatékony épületeket szeretnének létrehozni.

CABKOMA szálas rúd: A könnyű, földrengésálló építőanyag

Az olyan földrengésveszélyes régiókban, mint Japán, létfontosságúak a szeizmikus tevékenységnek ellenálló építőanyagok. Ezért a Komatsu Seiten Fabric laboratóriumában kifejlesztették a CABKOMA Strand Rodot, egy hőre lágyuló szénszálas kompozitot, amely szeizmikus megerősítést biztosíthat az épületek számára.

Az innovatív kompozitot szervetlen és szintetikus szálakkal vonják be, és hőre lágyuló gyantával fejezik be, így ez a világ legkönnyebb szeizmikus megerősítő rendszere. Ezek a szálak csaknem ötször könnyebbek, mint az azonos szilárdságú fémhuzalok, és egyedi, vizuálisan feltűnő kialakítással rendelkeznek. Nemcsak a szeizmikus megerősítés követelményeinek felelnek meg, hanem esztétikusan is szépítik az épületet.

A CABKOMA szálrudak hatékonyan erősítik meg az épületeket a földrengések ellen, ezért a földrengésveszélyes területeken az építészek és mérnökök kedvelt választása. Emellett könnyen beépíthetők, így a megerősítési folyamat gyorsabbá és költséghatékonyabbá válik.

Bár a CABKOMA Strand Rods kiváló minőségű és hatékony megoldást jelent a szeizmikus megerősítésre, a hagyományos építőanyagokhoz képest magasabb árcédulával jár. Hatékonyságuk és tartósságuk miatt azonban érdemes beruházást jelentenek azokban a régiókban, ahol a földrengések állandó veszélyt jelentenek.

Egyedülálló kialakítása és könnyű beépíthetősége miatt népszerű választás az építészek és mérnökök számára, akik az épületek megerősítésére törekszenek, miközben esztétikai szépséget is adnak hozzá.

Bár magasabb költséggel jár, a tartósság és a hatékonyság előnyei értékes befektetéssé teszik azok számára, akik biztonságos és ellenálló szerkezeteket szeretnének létrehozni a földrengésveszélyes területeken.

Flexicomb: A méhsejt-ihlette anyag, amely újrahasznosítja a műanyag hulladékot

A Flexicomb egy egyedülálló anyag, amely a természetből, konkrétan a méhsejtes szerkezetből merít ihletet. Az ötletet először a Yale Egyetemen dolgozták ki, ahol a kutatók tanulmányozták a méhsejtes szerkezetet, és felfedezték, hogy az ivószálak egy sorba rendezésével könnyen létrehozható egy méhsejt-szerű szerkezet.

Flexicomb szívószálakból
Flexicomb szívószálakból

Ez az innovatív ötlet elképesztően rugalmasnak és funkcionálisnak bizonyult, és az építészetben és a formatervezésben számos alkalmazási lehetőséget kínál.

A Flexicomb újrahasznosított műanyag szívószálakból készül, ami nemcsak fenntartható választássá teszi, hanem segít a műanyaghulladék problémájának kezelésében is.

A Flexicomb méhsejt-szerű szerkezete könnyűvé, ugyanakkor erőssé és rugalmassá teszi. Számos alkalmazásban felhasználható, az építőanyagoktól kezdve a bútortervezésig, környezetbarát alternatívát nyújtva a hagyományos anyagokkal szemben. A műanyaghulladék hasznos anyaggá történő újrahasznosításával a Flexicomb hozzájárul a műanyagszennyezés problémájának kezeléséhez. 

A világ leghűvösebb festéke: Hogyan működhet a fehér festék légkondicionálóként ?

Bár köztudott, hogy a fehér szín kiválóan visszaveri a fényt, a Purdue Egyetem kutatói ezt a gondolatot egy következő szintre emelték: megalkották a “világ legfehérebb festékét”, amely légkondicionálóként is működik, és hűti a helyiségeket.

Ez az innovatív fehér festék a napfény 98,1%-át veri vissza, így rendkívül hatékonyan tartja hűvösen a helyiségeket. A festék hűtési képességének titka az összetételében rejlik, amely bárium-szulfátot tartalmaz.

A hőkamerás felvételen látszik hogy a fehér csempe alig melegedett fel
A hőkamerás felvételen látszik hogy a fehér csempe alig melegedett fel

A bárium-szulfát egy olyan vegyület, amelyet általában a röntgensugarakban használnak, mivel nagy sűrűségű és képes blokkolni a röntgensugárzást. A festékben a bárium-szulfát erősen fényvisszaverő anyagként viselkedik, és szinte az összes ráeső napfényt visszaveri.

Hűtő tulajdonságai mellett a fehér festék rendkívül tartós és könnyen felhordható, így számos alkalmazásban praktikus megoldást jelent.

Magas fényvisszaverő képessége és a légkondicionálóként való működésének képessége ideális választássá teszi azok számára, akik csökkenteni szeretnék energiaköltségeiket és szénlábnyomukat. A fehér festék tartósságának és könnyű alkalmazhatóságának köszönhetően praktikus megoldást jelent a legkülönbözőbb alkalmazásokhoz.

Bioplasztikus burkolóanyag

A berlini székhelyű Made of Air startup cég kifejlesztette a HexChar nevű innovatív bioműanyagot, amely erdei és mezőgazdasági hulladékból származó bioszénből készül. A nem mérgező bioműanyag rendkívül sokoldalúan felhasználható, és az épületek homlokzatától kezdve a bútorokig, a belső terekig mindenre felhasználható.

Az újrahasznosított anyag 90%-ban szénből áll, és képes CO2-t megkötni a légkörből, így szén-negatív anyaggá válik. A porózus, szénben gazdag anyag nagyon hatékonyan tartja vissza a szenet, ellentétben a bomló biomasszával, amely gyorsan visszaadja a szenet a légkörbe. A bioszén több száz vagy akár több ezer évig is stabil marad, így ideális anyag a szénmegkötéshez.

Bioszén
Bioszén

A bioszénből készült műanyag olcsóbb is, mint a hagyományos bioműanyagok, de még mindig drágább, mint a kőolajalapú anyagok. Ennek ellenére egyedülálló tulajdonságai miatt népszerű választás azok számára, akik fenntartható és környezetbarát szerkezeteket szeretnének létrehozni.

A HexCharból készült hatszögletű panelburkoló anyagát nemrégiben egy müncheni Audi márkakereskedés központjában helyezték el, ami az első alkalom, hogy a terméket épületben használják. A márkakereskedés burkolata várhatóan 14 tonna szén-dioxidot tárol életciklusa során, így értékes kiegészítője bármely fenntartható épületprojektnek.

Kenderrel való megerősítés: az acél fenntartható alternatívája az építőiparban

Az amerikai Rensselaer Polytechnic Institute kutatói feltalálták az acél megerősítésének innovatív kenderes alternatíváját, amely állításuk szerint elkerüli a korrózió problémáját és csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást az építkezés során.

A kender megerősítés ugyanúgy használható a betonszerkezetek alátámasztására, mint ahogyan ma az acélt és más megerősítő anyagokat használnak, de mind az anyag összetétele, mind a tartóssága miatt kisebb környezeti terhelést jelent.

Kendererősítéssel ellátott anyag
Kendererősítéssel ellátott anyag

Jelenleg az acél megerősítés rozsdásodása a fő oka az olyan szerkezetek, mint a hidak, utak, gátak és épületek idő előtti lebontásának. Az innovatív kender megerősítés háromszoros tartósságot és korrózió elleni védelmet biztosíthat.

Ráadásul a korrózióra különösen hajlamos szerkezetek üvegszálas megerősítésével ellentétben a kender megerősítés előállítása és beépítése nem igényel akkora energiafelhasználást, így környezetbarátabb megoldást jelent. Az acélnak ez a fenntartható alternatívája az építőiparban jelentősen csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást és javíthatja a betonszerkezetek tartósságát.

A kender gyorsan növekvő, könnyen termeszthető növény, ezért könnyen hozzáférhető és fenntartható anyag. Építőipari felhasználása segíthet az erdőirtás problémájának kezelésében, és csökkentheti a nem megújuló erőforrásoktól való függőséget.

A nem megújuló erőforrásoktól való függőség csökkentésére és az erdőirtás problémájának megoldására való képességének köszönhetően a kender megerősítése olyan anyag, amelyre az elkövetkező években érdemes lesz odafigyelni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....